Buty. Pomożecie?

Jamieee
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam.
Jestem nowa więc na początek się przywitam.
Bardzo proszę Was o pomoc w sensownym wyborze butów.
Mam 170cm wzrostu i 60kg. Sklepienie stopy normalne. Wczoraj korzystałam w intersporcie z badania więc było to doskonale widać po odcisku. W trakcie ruchu (na bieżni z kamerką) stopa przetacza się teoretycznie prawidłowo. Powiedziano mi, że neutralnie, chociaż bylo to trochę trudno dostrzec bo podczas biegu wolna noga zachodziła za tą przenoszącą cieżar i ją zasłaniała. Miałam też wrażenie, że ekipa nie do końca się na tym zna.
Mam zamiar biegać ok 3x w tygodniu. Trasy asfaltowe i utwardzone drogi leśne.
Możecie mi polecić jakieś buty najlepiej do 250zł (absolutne maximum 350zł)??

P.S zjdęcie mojego buta, wprawdzie nie biegowego tylko zwykłego "spacerowego" :), który służy do szybkiego chodzenia a czasem podbiegania za uciekającym synkiem. Nie wiem ile widać ale mam nadzieję, że dojrzycie jak wycierają się podeszwy.
Pięta ściera się najbardziej po zewnętrznej stronie.
Obrazek
PKO
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Witaj :-)

Nikt na forum nie będzie potrafił powiedzieć więcej na podstawie startej podeszwy niż ekipa w sklepie, która widziała jak biegniesz. A już wyrokowanie na podstawie butów w których chodzisz nie ma najmniejszego sensu, bo bieganie jest (powinno być) innym sposobem poruszania się niż chodzenie.
Jeśli ktoś nie ma jakiejś dużej wady postawy, to pięta zawsze ściera się najbardziej na zewnątrz.

Buty za nie więcej niż 250 zł w zupełności wystarczą. Kieruj się tym, w których będziesz się najlepiej czuła. Nie daj sobie nikomu wmówić, że droższy model będzie lepszy, bo ma jakiś kosmiczny kształt podeszwy albo wbudowany cudowny materiał amortyzujący. Zazwyczaj ta zależność jest odwrotna.
Gdybyś się wahała pomiędzy butami na asfalt lub terenowymi to podpowiadam: kup buty na asfalt. Gdyby jesienią lub zimą było dużo błota na ścieżkach w lesie, to dopiero wtedy będzie sens zastanawiać się nad butami w teren.
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
Jamieee
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

A czy przy neutralnej stopie buty dla osób pronujących mi zaszkodzą? Nię żebym specjalnie chciała celowo takie kupować ale powiedzmy, że właśnie te jedne najwygodniejsze będą przeznaczone dla pronatorów?
gl
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jamieee pisze:A czy przy neutralnej stopie buty dla osób pronujących mi zaszkodzą? Nię żebym specjalnie chciała celowo takie kupować ale powiedzmy, że właśnie te jedne najwygodniejsze będą przeznaczone dla pronatorów?

nie jestem podiatrą, ale osobiście kierowałbym się subiektywnym odczuciem wygody - oczywiście trzeba po sklepie troszkę potruchtać w rozmaitych modelach, choć skutek też może być rozmaity, o czym przekonamy się dopiero jakiś czas po zakupie, w czasie "prawdziwego" biegu;)

a co do tych rozmaitych badań na kosmicznych maszynach, to mam lekko sceptyczne podejście - wg maszyn firmowanych przez Mizuno i Adidasa obie stopy mam idealnie neutralne,
natomiast w butach biegowych mam mocno asymetrycznie starte podeszwy, tzn. prawą ścieram po zewnętrznej. A zauważyłem to dopiero wtedy, kiedy z lasu przerzuciłem się na asfalt.
Oczywiście - jak już wyżej było - w butach miejskich ścieram inaczej, w sumie identycznie dla lewej i prawej stopy.

A na koniec - doradzanie konkretnych modeli nie ma MSZ sensu, bo każdy z nas jest inny,
sens ma jedynie "odradzanie", czyli informowanie, że jakaś marka wypuściła badziewie.
pzdr
gl
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ