Startówki-kiedy nadchodzi ich kres?

Master Piernik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32'41''
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,

Posiadam buty startowe asics hyper speed 3 w których wyłącznie startuję[ raz tylko zrobiłem w nich2-setki], kupiłem je w zeszłym roku w kwietniu, przebiegając do tej pory ok 415 km [jak już podkreślałem w 99 % starty] Obuwie trzyma się bardzo dobrze, jedynie podeszwa ma ślady użytkowania.

Zastanawiam się jak długo w takich butach mogę biegać by zachowały swoje właściwości ? Są to moje pierwsze buty startowe dlatego nie mam wyczucia w tym temacie, podczas zawodów ulicznych zależy mi na każdej urwanej sekundzie i taka informacja była by bardzo istotna.

Macie może swoje typy startówek ? W jakich biegacie i są dla Was najlepsze ?

Pozdrawiam !
Do poprawienia:

5k - 15'36'' 2012 / 10k - 32'41'' 2015 / 15k - 50'37'' 2012 / Półmaraton - 1h12'53'' 2015

I co się tak cieszycie życiem i tak wszyscy umrzemy...
PKO
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:34
Życiówka w maratonie: 2:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Kiedy przychodzi kres startówek? Na pewno będziesz to czuł. Nie ma ścisłej granicy po której mówi się - wyrzuć te buty do kosza. Wiadomo, że teoretycznie startówki chwalą się niższą żywotnością niż klasyczne treningowe.

Jakie są najlepsze buty startowe dla biegaczy? To jest dobre pytanie. Dla Ryana Halla będzie to Asics, dla Martina Fagana Reebok, a dla Ritza Nike. Kwestia indywidualnych preferencji /lub sponsora :hej: /

Ja biegam w Adidas Adizero Rocket. Nie mogę na nie narzekać, no może czasem moje łydki :)
Obrazek
Biegacz, bloger, trener biegania
Master Piernik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32'41''
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

wysek pisze:Kiedy przychodzi kres startówek? Na pewno będziesz to czuł. Nie ma ścisłej granicy po której mówi się - wyrzuć te buty do kosza. Wiadomo, że teoretycznie startówki chwalą się niższą żywotnością niż klasyczne treningowe.

Jakie są najlepsze buty startowe dla biegaczy? To jest dobre pytanie. Dla Ryana Halla będzie to Asics, dla Martina Fagana Reebok, a dla Ritza Nike. Kwestia indywidualnych preferencji /lub sponsora :hej: /

Ja biegam w Adidas Adizero Rocket. Nie mogę na nie narzekać, no może czasem moje łydki :)
Dzięki za odpowiedź, rzeczywiście masz rację każdy biegający ma swoje subiektywne upodobania odnośnie startówek.

Obserwuję jednak dwóch z naszych czołowych maratończyków którzy startują w butach nike zoom streak 3 czy ktoś miał z nimi do czynienia ?

Nie chcę biegać w nich maratonu[jeszcze] ale krótsze dystanse od 5 km do HM czy będą się nadawały ? Jak Wasze odczucia ?
Do poprawienia:

5k - 15'36'' 2012 / 10k - 32'41'' 2015 / 15k - 50'37'' 2012 / Półmaraton - 1h12'53'' 2015

I co się tak cieszycie życiem i tak wszyscy umrzemy...
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:34
Życiówka w maratonie: 2:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Master Piernik pisze:
wysek pisze:Kiedy przychodzi kres startówek? Na pewno będziesz to czuł. Nie ma ścisłej granicy po której mówi się - wyrzuć te buty do kosza. Wiadomo, że teoretycznie startówki chwalą się niższą żywotnością niż klasyczne treningowe.

Dzięki za odpowiedź, rzeczywiście masz rację każdy biegający ma swoje subiektywne upodobania odnośnie startówek.

Obserwuję jednak dwóch z naszych czołowych maratończyków którzy startują w butach nike zoom streak 3 czy ktoś miał z nimi do czynienia ?

Nie chcę biegać w nich maratonu[jeszcze] ale krótsze dystanse od 5 km do HM czy będą się nadawały ? Jak Wasze odczucia ?
To zależy od Twojego stażu i osiąganych czasów. Wydaje mi się, że na pewno będzie Ci się w nich dobrze latało od 3-10k. A czy HM ? Tego już nie wiem. Żeby biegać w takich butach długie dystanse na zawodach trzeba być mocnym mięśniowo. Co by nogi nie siadły w pół drogi :)
Obrazek
Biegacz, bloger, trener biegania
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ