Buty do biegania, SHIN SPLINTS

tenance
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam wszystkich użytkowników serdecznie, jako, ze jest to mój pierwszy post na forum, chce zacząć od przywitania się z Wami. Rok temu biegałem po 10 km co drugi dzień przemiennie z interwałami, podczas biegu w lesie nabawiłem się SHIN SPLINTS, który problem ciągnie się już ponad rok. Bylem w miedzy czasie u fizjoterapeuty, pokazał mi ćwiczenia, które robię, każdego ranka, znowu chce się wziąć za biegania, z powodu kontuzji przestałem biegać. Dzisiaj po 20 min biegu, ten sam objaw, bolące piszczele oraz achilles w prawej nodze mnie boli, nawet teraz jak zginam stopę w dol.. Lewa udało mi się wyleczyć, nie boli tak jak prawa, lecz podczas biegania, bardzo skraca mi się zakres ruchu stopy i po 20 min biegu, mogę nogę ciągnąc za sobą jak kłodę. Od kilku miesięcy, grałem na orlikach lub na hali w piłkę nożna, wówczas na orlikach: miękkie podłoże, nic się nie działo, na sali gram co tydzień, w halówkach i tez się nic nie dzieje! Dzisiaj poszedłem biegać i znowu to samo, ból piszczeli i po 20 min koniec. Podejrzewam ze może być to przyczyna obuwia, posiadam buty firmy nike z możliwością włożenia sensora do biegania, także nie są to żadne wymyślne buty. Mam nadzieje, ze przy zmianie obuwia, dopasowaniu ich pode mnie, uda mi się problem przezwyciężyć i będę mógł zacząć biegać! Podczas biegu, jak zaczyna mnie bolec prawy piszczel, prawa stopa staje się bardzo nieskoordynowana, wywija mi się do środka, zamiast iść równolegle w stosunku do stopy lewej :|. Jakie buty polecacie? Biegam w 100% po asfalcie, czasami będę biegał również po bieżni, waga to 94 kg, stan stawów kolanowych w porządku, technika biegania - brak.
PKO
Awatar użytkownika
Pentagram3D
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ból piszczeli to dosyć częsty problem biegacza sprawdz czy ten opis pasuję do ciebie tutaj link na ten temat ; http://bieganie.pl/?cat=25&id=939&show=1
Obrazek
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

schudnij.

pracuj nad techniką.

schudnij bardziej.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Rudaa
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja ważę 53kg, przy 174cm wzrostu, mam kilkoro znajomych o podobnych parametrach, którzy też borykają się z tą dolegliwością. Więc wagę oczywiście warto zrzucić, ale to niekoniecznie musi być główna przyczyna.
Biegam od pół roku. Z pewnością bieganie po "miękkim" jest łagodniejsze, dużo bardziej czuję ból po treningu chodnikowym niż leśnym.
Pomaga mi masowanie łydek, naciąganie powięzi - yacool pokazuje nam takie "chwyty" na BBLu. Zwiększa się przez to przestrzeń dla mięśnia i jest znacznie lepiej.

Przydatny artykuł, zamierzam od zaraz wykorzystać podane tam ćwiczenia - dzięki za link :)
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

mnie achillesy i piszczele dokuczały przez pół roku. achillesy przestąły po zmianie butów na minimalistyczne a piszczele przestały dzięi poprawie techniki. wszystko to jednak mozna o kant .... roztrzasnąć jeżeli się waży tyle co tenance.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
gasper
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Qba Krause pisze:mnie achillesy i piszczele dokuczały przez pół roku. achillesy przestąły po zmianie butów na minimalistyczne a piszczele przestały dzięi poprawie techniki. wszystko to jednak mozna o kant .... roztrzasnąć jeżeli się waży tyle co tenance.
szczególnie jak sie nie wie ile ma wzrostu i jaki typ budowy ;)
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

jak sie okaże, że ma 195 cm wzrostu i same mięśnie zjem kijek :D

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
tenance
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

177cm wzrostu, ok. 17%bfu, sylwetka umiesniona, troszke otluszczona, to jak z tymi butami, jakies propozycje? Waga 92.7 dzisiaj rano :D. Zamierzam zjechac do 80, ale musz biegac, do tego sa mi potrzebne zdrowe nogi tak wiec podbijam, jakie buty, poza cwiczeniami ?
panczo
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 31,06

Nieprzeczytany post

Ja się borykałem z tą kontuzją 2 razy. Pierwszy raz 3 miesiące mnie bolało ale trenowałem do momentu aż nie mogłem chodzić i skończyło się to operacją i 3 miesięczną przerwą od biegania. Zmieniłem buty na bardzo miękkie wtedy nike ale nie pamiętam modelu. Po połowie roku normalnego trenowania pojechałem do RPA na obóz i tam biegaliśmy po trawie. Okazało się, że miękkie buty + bardzo miękka nawierzchnia spowodowały tą samą kontuzję tylko w drugiej nodze. Moje wnioski to za dużo kilometrów biegania, nie dopasowane buty i z rożnych doświadczeń moich kolegów którzy tą kontuzję również mieli to nie dostosowane treningi do możliwości i bieganie zimą po krosach.
Crocodil
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

tenance pisze:177cm wzrostu, ok. 17%bfu, sylwetka umiesniona, troszke otluszczona, to jak z tymi butami, jakies propozycje? Waga 92.7 dzisiaj rano :D. Zamierzam zjechac do 80, ale musz biegac, do tego sa mi potrzebne zdrowe nogi tak wiec podbijam, jakie buty, poza cwiczeniami ?
Na pewno tylko 17% tłuszczu? Jeśli tak to przy Twoim wzroście i wadze musisz być naprawdę dobrze umięśniony :) Mimo wszystko jest to ciężar który muszą nosić Twoje nogi, jeszcze nie nawykłe do biegania... Wysiłek przy bieganiu jest jednak inny niż przy grze w piłce czy ćwiczeniach na siłowni.

Początkowo też miałem problem z bólem w okolicach piszczeli i ze swojej strony gorąco mogę polecić to o czym napisali już inni - artykuł i zawarte w nim ćwiczenia oraz rozmasowywanie. Dodatkowo robiłem sobie zimne okłady z kompresów żelowych (takie wkładane do lodówki, do kupienia w aptece) - koją ból i polepszają ukrwienie.

Jeśli ból jest naprawdę mocny, zrób sobie tydzień przerwy w bieganiu i poświęć go na wzmacnianie mięśni, masaże i okłady.

Dobre buty oczywiście też nie zaszkodzą. Biegasz "na piętę" czy "na śródstopiu"?
tenance
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Na sródstopiu. Jakie powinien być tyb buta 100% na asfalt?
Crocodil
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Biegając na śródstopiu nie powinieneś potrzebować specjalnie rozbudowanej amortyzacji buta. Niektórzy biegacze dążą nawet do tego by mieć jej jak najmniej. Czy buty których używasz teraz przeznaczone są do biegania czy są "ogólnosportowe"? Najlepiej gdybyś podał dokładny model...

Jeżeli koniecznie chcesz kupić nowe buty, to obawiam się że ostatecznie i tak sam będziesz musiał bliżej zapoznać się z tematem, poszukać (także tutaj na forum, większość tematów w tym dziale to "Jakie buty wybrać?") i podjąć decyzję. Jeśli napiszesz ile chcesz przeznaczyć na te buty, może ktoś podpowie konkretne modele. Masz w pobliżu Decathlon?

Przypomniała mi się jeszcze uwaga co do techniki biegu - niektórych bolą piszczele kiedy biegną zbytnio pochyleni do przodu. Może to jest Twój problem?
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ