Montrail Rogue Racer vs. Brooks Pure grit vs. Saucony Peregr

Awatar użytkownika
Bogil
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: wstyd się przyznać
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Czy moze inne?
Masa; 75 kg.
Docelowo buty na start w biegu marduly wiec teren ciezki.
Szukam czegoś lekkiego z dość elastyczna podeszwą z tym że nie koniecznie bardzo cienką z uwagi na kamole.
Ostatnio zmieniony 05 sty 2012, 20:34 przez Bogil, łącznie zmieniany 1 raz.
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Ja mam od dawna ochotę spróbować Peregrine, ale ciągle się nie składa.
Pure mierzyłem i coś mi do stopy nie leżał, montrail nawet nie wiem gdzie mógłbym zmierzyć.
Awatar użytkownika
Bogil
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Buty Montraila są dostępne w sklepie Alpinsport w Zakopcu.
Paradoskalnie tylko te mogę przymierzyć ale i tak muszę trochę jechać. Brooksy i Peregriny to już hektary ode mnie i liczę, że ktoś biegał.

Podobno puma ma wypuścić jeszcze coś w tym stylu.
Awatar użytkownika
strasb
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Ja mierzyłam tylko Pure Grid i tylko jeden od pary, więc nie za wiele mogę o nich powiedzieć, a już szczególenie w porównaniu do dwóch pozostałych.
Awatar użytkownika
kulawy pies
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: słaba
Życiówka w maratonie: megasłaba

Nieprzeczytany post

ostatnie tygodnie w błocie prawie cały kilometraż robiłem w peregrine, więc pozwolę sobie kilka osobistych spostrzeżeń:

podeszwa przyzwoicie cienka (nie licząc zębów bieżnika), ale dla mnie - za mało elastyczna właśnie.
wszystko przez jakiś 'XXX plate' pod śródstopiem - na piargi ta ochrona stóp jest okej, ale na skakanie po większych kamieniach - jak w Tatrach - słabo.
lubię, kiedy stopa z butem 'układa się' przy przeskakiwaniu/lądowaniu na kamieniach - tych większych oczywiście. tu wrażenie jest trochę jakbyś miał deskę pod nogą.
ochroni ci stopy, ok, ale kosztem płynności ruchu na co bardziej pochylonych płaszczyznach. podeszwa mogłaby być węższa. ewidentnie chcieli zrobić 'stabilną' - no i zrobili, kosztem zwinności.

takie jest moje subiektywne - i oczywiście znacząco przerysowane odczucie - bo biegać się w tym oczywiście da.
ok 260g, jeśli pamiętam, fajny bieżnik, trzymająca guma.

zresztą Rzeźnika w nich latałem (ale na mgs wybrałem tangenty, a teraz pewnie wziąłbym kinvary - oczywiście jakby było sucho; właśnie z powodu 'plastyczności' na głazach)

w montrailach ani brooksach - nie biegałem. (choć pure grity miałem w ręku - i na oko - wszystko pasowało)

zdrówko
mastering the art of losing. even more.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ja macałem brooksy i saucony - mam odczucia podobne trochę do kulawego.

peregriny wziąłem do ręki, wydały sie lekkie i tym większe moje zdziwienie kiedy nie mogłem buta zbiąć w ręku taki był sztywny... grity z kolei całą podeszwę mają z pianki, jest dość grubo, w miarę elastycznie, ale.. hm... miękko jakoś, nie wiem, nie przekonało to mnie.

poczytaj sobie

http://www.irunfar.com/2011/10/brooks-p ... eview.html

http://bikernate.blogspot.com/2011/11/b ... eview.html

moim zdaniem b. kompetentne źródła.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
strasb
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Mnie też się właśnie grit zdały kapciowate. :oczko:
Awatar użytkownika
Bogil
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dzięki za podzielenie się opiniami!
Video na dole strony wiele wyjaśnia. Test kaloryferowy zdają na 5 i mają dużo pianki. (Wg. running warehouse pięta:23mm śródstopie:19mm.) na zbiegi po Kamolach na razie nr.1
Peregriny odpadają w takim wypadku.
Montraili (pięta 24 ś-stpie 15) jestem strasznie ciekawy, może zahaczę o zakopane jakimś weekendem i oglądnę.

http://www.irunfar.com/2011/12/salomon- ... eview.html a to widzieli?

Macaliście inov8-ty z tego sektora wagowego? Ja patrząc tylko na ich zdjęcia jakoś nie mam przekonania, o cenie nie wspominam. A może warto biegać na takich cienkich kawałkach gumy jak ich podeszwy?
Awatar użytkownika
strasb
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja macałam inov8 różne wczoraj, bardzo kuszące. Nie wszystkie modele mają tylko cieniutką gumę za podeszwę. Po zachwycie inov8 Montraili już nie macałam choć gdzieś tam na przeciwnej ścianie sklepu mi mignęły. :oczko:
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

To co mi się podoba nie będzie się podobało komuś innemu. Wszyscy jakoś ewoluujemy. Ja kiedyś właśnie szukałem twardej wkładki w podeszwie, teraz nie jestem tego taki pewien (po długim okresie biegania w Nike Free, które teraz mi najbardziej leżą). Inov8 mają podeszwy z różnymi patentami, jednemu będą pasowały innemu nie. Biegam teraz w Inov8 Terrafly 313, to pewnie dla was za ciężki but.
Awatar użytkownika
Bogil
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

strasb pisze:Ja macałam inov8 różne wczoraj, bardzo kuszące. Nie wszystkie modele mają tylko cieniutką gumę za podeszwę. Po zachwycie inov8 Montraili już nie macałam choć gdzieś tam na przeciwnej ścianie sklepu mi mignęły. :oczko:
Ooo, Starsb widzę że masz jakiś dobry sklep w okolicy. Proszę zrób dla mnie test kaloryferowy montrail vs. brooks. Da radę?
Byłbym wdzięczny ;)
Adam Klein pisze:To co mi się podoba nie będzie się podobało komuś innemu. Wszyscy jakoś ewoluujemy. Ja kiedyś właśnie szukałem twardej wkładki w podeszwie, teraz nie jestem tego taki pewien (po długim okresie biegania w Nike Free, które teraz mi najbardziej leżą). Inov8 mają podeszwy z różnymi patentami, jednemu będą pasowały innemu nie. Biegam teraz w Inov8 Terrafly 313, to pewnie dla was za ciężki but.
To wszystko prawda ale poza Warszawą nie ma możliwości namacalnie "obadać" butów wszystkich marek. Na zdjęciach podeszwa inov8 wygląda jak podeszwa butów trekingowych, a to zdecydowanie nie jest to czego oczekuje. Pewnie gdybym pomacał to mógłbym diametralnie zmienić zdanie ;)
Awatar użytkownika
strasb
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Tak jest, wyśledziłam sklep, którego właściciel złapał 'mini' hopla ze dwa lata temu i całkiem niezły wybór butów teraz ma. Dotarłam do niego w poszukiwaniu namiarów na rozsądnego lekarza sportowego bom chwilowo wyłączona z (o)biegu. Nie jest to niestety zupełnie na mojej trasie praca-dom, sklep jest w miasteczku pod Lozanną, więc nie mogę obiecać, że mi się uda wpaść w najbliższych dniach. Ale jeśli tak, to na pewno pomacam Montraile.

Niektóre terenowe modele inov8 do zadań specjalnych faktycznie mają mocno "wyspecjalizowaną" podeszwę, często przynanajmniej na pierwszy rzut oka w typie butów trekingowych. Modele super lekkie na szosę są łyse jak zenki. Ale pomiędzy tym jest ciekawa grupa butów na nawierzchnie mieszane (jak seria F-lite) i te właśnie mi się podobały. Na przykład to macałam.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

no ale to na halę a nie do biegania...
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
zaba30
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Montrail ma też w ofercie,wersję Rogue,na dluższe dystanse,nazywa się Bajada,
http://www.irunfar.com/2011/08/montrail ... eview.html
ja bym chcial spróbować La Sportiva,wypuscili teraz parę nowych modeli,
http://www.irunfar.com/2011/08/la-sport ... eview.html
http://www.irunfar.com/2010/07/sneak-pe ... ology.html
w naszym kraju niestety,nie są dostepne buty do biegania tej firmy(poza wildcat chyba),
a są dobre podobno
Awatar użytkownika
strasb
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Qba Krause pisze:no ale to na halę a nie do biegania...
Przyznam szczerze, że nie zwróciłam uwagi linkując zdjęcie, że producent poleca je jako buty na halę. :oczko: Faktycznie są to buty trochę wielozadaniowe a nie czysto biegowe, ale wrażenia biegaczy są raczej dobre. Pewnie lepiej byłoby inny model z tej samej serii zalinkować, ale akurat to macałam, np. 195 będą w sklepie teoretycznie od jutra.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ