WYBÓR PIERWSZEGO OBUWIA DO BIEGANIA

Martolina
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam jestem początkującym biegaczem, dlatego chciałabym skorzystać z Waszego doświadczenia dotyczącego wyboru obuwia do biegania. Biegam od niedawna bo zaczynałam od nordic walking i obecnie "biegam". Mam problemy z kolanami zaczynają boleć przy tym dystansie jaki pokonuję a jest teraz około 5 km. Wiem że mam nieodpowiednie obuwie i chcę je zmienić. Byłam w specjalistycznym sklepie (jedyny w Zielonej Górze) i tam dowiedziałam się jaki mam rodzaj stopy i jakich butów potrzebuję. Początek był szokiem gdyż okazało się że mam stopę pronującą a nie supinującą jak wyglądało z odcisków stopy, dopiero kamera pokazała jak jest naprawdę. Miła pani nazwała to silną pronacją stąd bóle kolan. Przymierzyłam kilka par butów ASICSA i BROOKSA. Te ostatnie mnie przypadły bardzo do gustu. Brooks Adrenaline GTS 11 lecz cena jest dość wysoka ponad 430 zł.
Opiszę po krótce siebie aby łatwiej dobrać buty:
- wzrost 165
- waga (a raczej nadwaga) 65 kg :wrr:
- rodzaj stopy silnie pronująca
- nawierzchnia biegania twarda
Podajcie jakąś alternatywę dla tych butów i gdzie by je można przymierzyć lub choćby znaleźć w województwie lubuskim. W grę wchodzi POZNAŃ, Gorzów Wlkp, ewentualnie Wrocław.
I to co najważniejsze w czym sami biegacie i co będzie dobrym solidnym butem w przyzwoitej cenie.
PKO
11qwerty11
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Jeśli chodzi o sklepy - na pewno Decathlon w Poznaniu lub Wrocławiu, w Lubuskim chyba nie ma ani jednego Decathlonu.
Co do butów - Asics 1160 lub 2160, Saucony Guide 4, Phoenix 5, Hurricane 12, Omni 10, Nike Lunarglide 3, Structure 14
Każdy z tych butów jest co najmniej przyzwoity, do Ciebie należy ostateczny wybór ;) Wszystko zależy od tego, w którym będzie Ci najwygodniej :)
Pozdrawiam!
Martolina
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Przeglądałam buty które mi poleciliście i całkiem dobre opinie ma ASICS 1160 i znalazłam je w dobrej cenie. Gorzej z ich przymierzeniem ponieważ w Zielonej Górze nie ma mojego rozmiaru. Chciałabym się dowiedzieć coś więcej na temat BROOKS Adrenaline GTS 11. Czy ktoś z Was biega w nich ? I czy ta firma jest godna zaufania jeśli chodzi o jakość i wytrzymałość obuwia. Teraz mam odwieczny dylemat czy kupić droższe i być zadowoloną czy kupić inne i do końca narzekać że kupiłam nie te. (tylko ta cena wrrrrrrrrrrr)
POMÓŻCIE plissssssssss
Awatar użytkownika
f.lamer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: czydzieści9ipół
Życiówka w maratonie: czydzwadzieścia

Nieprzeczytany post

jako mocno koślawiący osobnik biegałem w adrenalinach i nike structure.
adrenaliny podpasowały mi o wiele bardziej - lżejsze i wygodniejsze. stabilizacja mocna, a jednak stopa czuła sie swobodnie.
wykonane bardzo solidnie
structure to moja zakupowa porażka :/
ciężkie i sztywne. potrenowałem w nich trochę, ale przeznacze je chyba do codziennego użytkowania a nie biegania.

oczywiście u ciebie może być zupełnie inaczej.
koniecznie przymierz buty przed zakupem i pobiegaj w nich (albo kupując wysyłkowo upewnij się że możesz je odesłać)
nikt nie doradzi ci tak dobrze jak twoje nogi.
Self-improvement is masturbation.
Now, self-destruction…
Martolina
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Adrenaliny GTS 11 przymierzałam w sklepie i pobiegałam na bieżni, i jak ktoś gdzieś napisał "buty do biegania muszą pasować od razu, a jak sprzedawca mówi że się dopasują należy uciekać ze sklepu"
W tym przypadku było tak jak powinno, inne buty przymierzałam i albo za ciasne, albo szef gdzieś pił, albo złe trzymanie a tu jak kapcie wygodne i od razu dopasowane. Dlatego tak się waham. To moje pierwsze buty do biegania, mam problemy z kolanami zaczęły mnie boleć i okazało się że mam silną pronację więc teraz dylemat czy aż tyle zainwestować w te buty bądź co bądź to ponad 400 stówki.
Awatar użytkownika
f.lamer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: czydzieści9ipół
Życiówka w maratonie: czydzwadzieścia

Nieprzeczytany post

Martolina pisze:szef gdzieś pił,
przepraszam, nie mogę się powstrzymać: to grozi dyscyplinarką!

co do butów: z pierwszymi jest zawsze największy problem. a jednocześnie one właśnie muszą być dobrane najlepiej.
jak się już wybiegasz, nabierzesz techniki, wytrenujesz stawy i mięśnie, to kolejne, gorsze nawet buty będa ci w stanie relatywnie mniej zaszkodzić. ja bym nie żałował kasy na coś, czego byłbym pewnien.
rzecz tylko w tym czy sprawdziłaś wszyskie odpowiedniki adrenalin i jak one wypadły
Self-improvement is masturbation.
Now, self-destruction…
Martolina
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Co masz na myśli pisząc wszystkie :niewiem:
Starsze modele jak Adrenaline 10 ? Czy np GTX Dna ?
Ten ostatni różni się tym że jest z powłoką GORE TEX ale nie przymierzałam, nie wszystkie modele są u nas dostępne. Małe miasto i tylko jeden sklep specjalistyczny RUN PLANET
Tylko sprzedawca podchodzi poważnie do zagadnienia bo nie chcą mi sprzedać czegoś co zrobi mi krzywdę lub jest niewygodne a to chyba dobrze.
Awatar użytkownika
Gromson
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Brooks Adrenaline GTS 11
Miałem te buty wcisnęli mi je na targach przed Półmaratonem Warszawskim badali mi pronacje na bieżni elektrycznej z kamerą po klatce itd.
Powiem tak te buty załatwiły mi 2 piszczele 2x po 3tyg przerwy w bieganiu i podobno sporo osób miało podobne kontuzje w tym modelu. Ja nigdy już nie kupie butów brooks.
Martolina
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Kupione zostały Brooks Adrenaline GTS 11 (nawet upuścik spory był i gratis skarpetki :)) . Po 3 treningach i 25 km za sobą jest bardzo dobrze, twarda nawierzchnia nie jest już straszna a ból kolan przestał być problemem. Polecam.
Napiszę jeszcze jak się sprawują za jakiś czas.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ