Moje pierwsze buty

Kordian
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 55min
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,

biegam od pół roku. Biegam 5-6 razy w tygodniu na dystansach 5-10km dziennie (w planach na najbliższy rok osiągnięcie 20km). Chciałbym kupić swoje pierwsze prawdziwie biegowe buty. I tutaj właśnie chciałbym Was prosić o pomoc.
Moją trasę stanowi w 95% powierzchnia utwardzona (asfalt). Chciałbym posiadać jedną parę butów z przeznaczeniem na każdą porę roku jeśli jest to możliwe.. . Jedną, która wytrzyma każdą porę ;).
Osobiście uparłem się na firmę Asics. Jeśli jednak macie inne sugestie to chętnie je poznam. Przymierzałem (i testowałem na bieżni) Asics Pulse 3 oraz Asics Cumulus 12 - były bardzo wygodne. W Cumulusach miałem wrażenie jakbym zbyt miękko upadał (nie mam doświadczenia w "biegowych" butach więc proszę o wyrozumiałość za taki mało profesjonalny opis).
Dane, które mogłyby pomóc:
Neutralny, naturalny.
72-74kg
173m

Jeśli potrzeba więcej informacji to proszę pytać.

Cena: do 370zł

Dziękuję za każdą pomoc.
PKO
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:34
Życiówka w maratonie: 2:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Śmiało bierz Asics Gel Pulse.

Cumulus (ma więcej "amortyzacji" dlatego jest przeznaczony dla cięższych biegaczy) jest to wyższy model z tego samego szczebla co Pulse. A Przy Twojej wadze Pulse będzie idealny.
Obrazek
Biegacz, bloger, trener biegania
Kordian
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzięki wysek za odpowiedź.
Czy może proponujesz jeszcze jakieś obuwie? Jeśli tak to w wolnej chwili bym również dokładnie się z nim zapoznał.

Jestem winny wyjaśnienia dlaczego również przymierzałem mocniej amortyzowanego cumulusa - przez wiele lat miałem bolący problem z rzepką (ten link, a konkretnie tekst do rys.2 wyjaśni mój przypadek dokładniej http://www.carolina.pl/pacjent/246-zlamanie_rzepki.html). Stąd zastanawiałem się czy większa amortyzacja by mnie lepiej nie zabezpieczyła. Jednak po pół roku biegania po asfalcie (co parę lat temu byłoby niewyobrażalne w tym przypadku i niezgodne z zaleceniami) oraz brak bólu przekonują mnie, że zwiększona amortyzacja może nie mieć tu nic do gadania ;).

Taka mała uwaga: mój standardowy numer każdego buta to 42. Przymierzając jednak Asicsy byłem przygotowany, że trzeba będzie dobrać numer nieco większy (przymierzałem je w odpowiedniej porze). Okazało się, że nawet niewiele większy rozmiar jest za duży - pozostaje 42.
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:34
Życiówka w maratonie: 2:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Asics Gel Pulse to taki poduszkowiec, że amortyzacji w zupełności wystarczy.

Jakie modele mogę Ci zasugerować abyś miał pewne pole manewru? Polecam:

- Nike Lunarglide 3
- Nike Air Pegasus
- Brooks Ghost
- Mizuno Wave Rider
Obrazek
Biegacz, bloger, trener biegania
Crocodil
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Kordian pisze:Taka mała uwaga: mój standardowy numer każdego buta to 42. Przymierzając jednak Asicsy byłem przygotowany, że trzeba będzie dobrać numer nieco większy (przymierzałem je w odpowiedniej porze). Okazało się, że nawet niewiele większy rozmiar jest za duży - pozostaje 42.
Czytałem gdzieś na bieganie.pl że rozmiar buta powinno wybierać się na podstawie długości wkładki, dodając 0,5cm do długości swojej stopy. Np. moja stopa ma 27cm, a wkładka 27,5cm to zazwyczaj rozmiar 43 ("normalne" buty noszę w rozmiarach 42 lub 43). Przydatne w doborze rozmiaru jest to narzędzie udostępniane przez Decathlon.
Kordian
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

wysek pisze:Asics Gel Pulse to taki poduszkowiec, że amortyzacji w zupełności wystarczy.

Jakie modele mogę Ci zasugerować abyś miał pewne pole manewru? Polecam:

- Nike Lunarglide 3
- Nike Air Pegasus
- Brooks Ghost
- Mizuno Wave Rider
Dziękuje, na pewno się z nimi zapoznam.
Crocodil pisze:Przydatne w doborze rozmiaru jest to narzędzie udostępniane przez Decathlon.
Dziękuję za ten link bo szczerze powiedziawszy po zmierzeniu wiele wyjaśnił ;).
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ