Nadmierna pronacja - dobór butów jesień/zima

MatJK
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Witam,

według strony: http://myprecisionfit.com moja stopa nadmiernie pronuje.
Biegam od ~ roku. Do tej pory głównie po drogach asfaltowych, ale również i leśnych/polnych.
Zamierzam jednak skupić się na bieganiu po drogach polnych/leśnych (głównie), ale również zmuszony jestem przebiegać kawałeczek po drodze asfaltowej. Dystans dzienny to 10km z hakiem, tygodniowo około 80km.

Mamy jesień, niebawem zima. Zależy mi na butach takich, które mają dobrą amortyzację i będą potrafiły zapewnić mi odpowiedni komfort podczas biegania w deszczu, kiedy to na drodze polnej/leśnej nie jest za ciekawie. Dysponuję kwotą ~250-300zł, aczkolwiek im wyjdzie mnie taniej, tym lepiej.

Do tej pory tuptam sobie w kalenji ekiden 50 i jestem zadowolony. Aczkolwiek ten but nie za bardzo nadaje się na drogę polną (kamienistą) i leśną.

Myślałem o kalenji kapteren tr2. Wydaje mi się, że na teren, po ktorym biegam będą idealne, chociaż nie mam pewności. Generalnie teren ten nie należy do super równych terenów. Występują tutaj gałęzie, aktualnie sporo kasztanów, ale również i kamienie. Czy ten model da radę?

Wpadły mi też w oko buty ASICS GEL-TARGET G-TX 9089. Czy będą odpowiednie dla mojej, nadmiernej pronacji?

Z góry dziękuję za sugestię.

Pozdrawiam

PS.
Jestem lekkim biegaczem. Poniżej 70kg przy wzroście 182 cm.
PKO
MatJK
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Wiem, że nie powinienem pisać wiadomości pod wiadomością, ale zależy mi trochę na czasie.

Zastanawiam się jeszcze nad modelami kiprun 2000 i kapteren 50 od kalenji. Co o nich sądzicie? Czy model kapteren 50 nada się dla mnie - nadmierna pronacja?

Z góry dziękuję za pomoc i czekam z niecierpliwością na odpowiedź.

PS.
Czy może ktoś wskazać sklep internetowy, w którym są dostępne kalenji kapteren tr 2? maja-net odpada, mają tylko rozmiar 47. Do najbliższego decathlonu mam ponad 100 km. Tak więc chyba będę zmuszony kupić albo tańszy but, albo coś z asics'a.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:34
Życiówka w maratonie: 2:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Śmiało możesz biegać w Kalenji Kapteren TR2. Większość butów trailowych posiada systemy, które korygują nadmierną pronację. Tak też jest z w/w modelem. Odczuwa się bipron, który ma za zadanie neutralizować pronację.

Model Kapteren 50 nie posiada systemu korygującego pronację - także odradzam.

Kalenji Kiprun 2000 to dobry but, ale dla biegacza biegającego po twardych nawierzchniach. W terenie nie będzie spisywał sie tak dobrze.
Obrazek
Biegacz, bloger, trener biegania
MatJK
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Dziękuję za odpowiedź.
Jeszcze tylko zapytam, czy obuwie ASICS GEL-TARGET G-TX 9089 również będzie dla mnie odpowiednie - nadmierna pronacja?
Poza decathlonem nigdzie nie mogę znaleźć Kalenji Kapteren TR 2. Może ktoś ma jakiś namiar na sklep, w którym będę mógł ten model zakupić?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:34
Życiówka w maratonie: 2:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

MatJK pisze:Dziękuję za odpowiedź.
Jeszcze tylko zapytam, czy obuwie ASICS GEL-TARGET G-TX 9089 również będzie dla mnie odpowiednie - nadmierna pronacja?
Poza decathlonem nigdzie nie mogę znaleźć Kalenji Kapteren TR 2. Może ktoś ma jakiś namiar na sklep, w którym będę mógł ten model zakupić?

Pozdrawiam
ASICS GEL-TARGET G-TX 9089 to niszowy but do biegania Asica, nie posiada nawet systemu, który koryguje pronację.

Buty Kalenji są dostępne jedynie w sklepach Decathlon oraz Koodza. Napisz PW do mnie, jaki potrzebujesz rozmiar, a postaram się pomóc.
RunK pisze:a co myślisz o butach new balance, one są doskonale wyprofilowane, nie obciążają stawów podczas biegu, mozna w nich biegać po każdej powierzchni i co ważna, są z oddychającego materiału , widziałam te buty w świetnych cenach w sklepie tanisport.pl
Świetna kryptoreklama :hahaha:
Obrazek
Biegacz, bloger, trener biegania
MatJK
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Buty, dzięki pomocy kolegi wysek, zostały zakupione. Wybór padł na Kalenji Kapteren TR 2.
Martins
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Jeśli nadmierna pronacja to raczej model Asics 2160.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ