Witam!
Mam 17 lat, ważę ok. 70kg, mam ~183cm wzrostu. Ostatnio byłem na asics foot id i okazało się, że jestem pronatorem. Biegam głownie po asfalcie, trochę dróg gruntowych, ok. 80-90km tygodniowo.
Pan z asicsa polecił mi buty:
- Asics GT-2160
- Asics Gel Kayano 17
Moje pytanie jest takie: co sądzicie o tych butach? Czy możecie polecić również modele innych firm? Da radę kupić coś trochę tańszego? (450 czy 600zł to trochę dużo).
Jeżeli będzie taka potrzeba mogę dołączyć skan mojego badania.
Z góry dzięki
Pozdrawiam
Kerion
Buty dla pronatora
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Masz dość dużą pronację z tego wynika co piszesz. Biegałeś na bieżni na tym asics foot? Jeśli tak Ci wyszło z bieżni to ok. Pytam bo jak byłem na takim badaniu to pierwszym razem był tylko scan stopy, dopiero za drugim całościowe badanie. Ten pan dobrze Ci doradził i chyba to są najtańsze dla Ciebie, bo Saudcony są droższe Bronx też. Więc wyjście jest takie musisz polować na promocje np. w Decatlon lub innym sklepie (nie wiem skąd jesteś) lub kupić poprzednie modele tych butów czyli GT 2150 lub Kayano 16 (różnią się jedynie kolorem). Trudno będzie je znaleźć ale widziałem ostatnio takie w Poznaniu. Ostatnio widziałem też w Decatlonie we Wrocławiu model Asics GT-2160 za 369 zł.Kerion pisze:Witam!
Mam 17 lat, ważę ok. 70kg, mam ~183cm wzrostu. Ostatnio byłem na asics foot id i okazało się, że jestem pronatorem. Biegam głownie po asfalcie, trochę dróg gruntowych, ok. 80-90km tygodniowo.
Pan z asicsa polecił mi buty:
- Asics GT-2160
- Asics Gel Kayano 17
Moje pytanie jest takie: co sądzicie o tych butach? Czy możecie polecić również modele innych firm? Da radę kupić coś trochę tańszego? (450 czy 600zł to trochę dużo).
Jeżeli będzie taka potrzeba mogę dołączyć skan mojego badania.
Z góry dzięki
Pozdrawiam
Kerion
Na targach przed Maratonem Wrocław (sobota 10 września) było wielu wystawców i można było okazyjnie kupić buty, był nawet gostek co sprzedawał końcówki różnych serii po 200-300 zł.
Pozdrawiam
-
- Wyga
No to jeśli jesteś z okolic Wrocławia to proponuję zrobić tak. Pojedź do sklepu we Wrocławiu RunPlanet w AB CENTRUM przy ul. Armii Krajowej 8/2. Tam masz bieżnię i zrobisz sobie dokładną dynamikę biegu klatka po klatce, najpierw na boso, potem w wybranych butach możesz przymierzać ile chcesz. Badanie jest bezpłatne nie musisz nic kupować. To bardzo ważne w zasadzie pierwszy krok dla chcących biegać, aby dobrać odpowiednie buty. Jeśli chodzi o Decatlona to widziałem je w tym na Bielanach Wrocławskich ale to było 2-3 tyg temu więc nie wiem czy jeszcze mają w tej cenie. To były końcówki. Buty do biegania powinno się kupować w zimie, mało kupujących a dużo ciekawych promocjiKerion pisze:Bieżni nie było, sam skan. Ja właśnie mieszkam koło Wrocławia, mógłbyś mi napisać w którym Decathlonie widziałeś te 2160 za 369zł? Bo byłem w koronie i były po 450zł.

Napisz mi na priv to powiem Ci na kogo masz się powołać jak by coś to może taniej Ci sprzedadzą buty w sklepie RunPlanet w AB CENTRUM.
Pozdrawiam

-
- Dyskutant
Też robiłem badanie foodID tylko przy pomocy skanera i mam pewne wątpliwości czy sama statyczna analiza jest wystarczająca. Myślę, że jednak warto przeanalizować ruch stopy w biegu zanim wyda się 5 setek. Dodam, że w moim przypadku wynik badania był podobny i zaproponowano mi ten sam zestaw butów ze wskazaniem na Kayano - chyba ze względu na większą wagę. Niestety miałem już kiedyś tak, że źle dobrane buty dawały dopiero o sobie znać na dłuższych wybieganiach i po dwudziestu paru km bolało mnie śródstopie, a przy dystansach ok 12km wszystko było OK - w tym przypadku pierwszy i ostatni raz zaufałem sprzedawcy w sieciowym sklepie sportowym na "i" 

- MBSosnowiec
- Rozgrzewający Się
- Życiówka w maratonie: 05:05:49
Ja swoje Asicsy 2160 kupiłem za 250 zł w Decathlonie ( Końcówka serii ) . Radzę się pośpieszyć ,dzisiaj byłem po czapę to jeszcze widziałem . Jeżeli nie będzie Twojego rozmiaru w Decathlonie najbliżej Ciebie ,to poproś ich żeby o sprawdzenie stanu na innym sklepie i ewentualne sprowadzenie ( ja tak zrobiłem, chociaż za pierwszym razem babeczka z mojego deca~powiedziala ze butów z Końca Serii sprowadzać nie można - co jak sie okazało po rozmowie z innym sprzedawcą jest kłamstwem
Ewentualny problem mogłby sie pojawić jeżeli ceny miedzy sklepami bedą się rożnić , lecz to raczej nie możliwe .
Butki super , pozdrawiam

Butki super , pozdrawiam