Mierzyłem wiele butów-nie mogę się zdecydować proszę o pomoc

gooduser
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Zacznę od przywitania - Witam serdecznie Drogie Forumowiczki i Forumowiczów.

W ostatnich dniach jako baaardzo początkujący biegacz poszukuję dla siebie butów. Rzecz to niełatwa, zwłaszcza jeśli nigdy przedtem tego nie robiłem:
Cały problem polega na tym, że od śródstopia do początku palców mam nieco szerszą stopę. Mierzyłem wiele modeli obuwia.
• Asics nimbus 12 - za ciasne jeśli idzie o szerokość,
• Saucony Echelon 2 - odpowiednie, ale specyfika buta /wysoki spadek pięta-palce/przy długich palcach powodował dyskomfort - jakby brak wyczuwalnej amortyzacji w przedniej części buta,
• Nike Vomero 6 - fajne, ale straszne kapcie,
• Nike Vomero 5 - j.w., ale o niebo lepiej układające się do stopy,
• Nike Pegasus - j.w.,
• Asics 2150 - przeszkadzała mi stabilizacja, ale to było już prawie to....
• ...i wreszcie Asics GT 2160 dla mnie rewelacja z odrobiną "dziegciu" w postaci bardzo delikatnego uciskania w miejscu, gdzie mamy stabilizację podeszwy w części środkowej.

Mam zatem zgryz, ponieważ ze wszystkich wybrałbym Asics GT 2160, ale wiadomo, że są dla osób lżejszych do 90 kg, ponadto, mam średnie podbicie i ledwie zauważalną pronację - specjaliści raczej skłaniali się ku obuwiu neutrlnemu.
"Dobrzy ludzie" doradzają mi Saucony Progrid Guide 3 ewentualnie Saucony Progrid Hurricane 12.

Czym się zatem kierować; proszę nie myśleć, że podchodzę do tematu, jakbym miał kupić te buty na całe życie - wiem, że za pół roku lub nieco więcej trzeba będzie je zmienić, proszę tylko o pomoc. Być może ktoś z Was miał podobne problemy.

Gdybym miał sobie radzić wziąłbym 2160; wiem, że szybko by się ubiły, ale zbiłbym wagę i stanowiłyby idealne rozwiązanie w dalszej perspektywie, ale ja nie mam doświadczenia. :-)

Dzięki za odpowiedzi. Podzrawiam.

Moje parametry to:
-waga 98 kg
-wzrost 186 cm
-rozmiar obuwia 47.
PKO
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Bardzo dużo ludzi narzeka na to, że im właśnie Asicsy 2140, 2150, 2160 obcierają stopy w okolicach sklepienia. To jest chyba jakaś wada w ich konstrukcji. Ja mam jeszcze model 3000 (w obecnej kolekcji 3030), coś pomiędzy 21xx i Kayano, który był pozbawiony tej wady. Niestety, tego modelu chyba już w Polsce nie oferują.

Ps.: Dużo o tym problemie napisano w tym wątku.
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
bansen
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

gooduser pisze: • Asics nimbus 12 - za ciasne jeśli idzie o szerokość,
To spróbuj czegoś ze stajni New Balance, można kupić różne szerokości.
bartholomew_80
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Asics 2160 niczego nie obcierają jeśli się nie ma mocnego platfusa czy płaskostopia, będzie dobrze. Sam w nich biegam już dziesiątki kilometrów i nawet odcisku na nodze nie doświaczyłem.

Kilka osób narzeka że im obciera w środkowej części stopy i nagle tym butom przylepiono etykietę, że są źle zrobione.
Nonsens.
Awatar użytkownika
Katarina
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

to, że komuś asics 21xx obciera stopę to nie kwestia konstrukcji buta ale stopy i złego dopasowania.
mnie tam nic nie obciera :bleble: do człapania są doskonałe

i sądząc po ilości amortyzacji są raczej dla tych cięższych :taktak:

ale jeśli uciska cię przy przymiarce, może się nasilić. w tej sytuacji wybór sauconów może być lepszy. ewentualnie coś neutralnego
Awatar użytkownika
zoltar7
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: żenująca

Nieprzeczytany post

Moje Asicsy Trabuco dopasowały się do mojej stopy po ok. 150 km przebiegu i teraz są ok. Wcześniej zbytnio uciskały mi wierzch stopy... ale nie była to wada, bo po prostu nie ma innego sposobu na trzymanie stopy. Jendym słowem but musiał się dopasować.
Temu się darzy, kto dobrze waży.
Szczęśliwi kalorii nie liczą.
gooduser
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzięki za dotychczasowe odpowiedzi.
Dziś byłem oddać Nimbusy. Mierzyłem jeszcze raz GT 2160 - nadal są fworytem. Dałem sobie czas do poniedziałku, ponieważ w asortymencie nie ma Saucony Echelon 2, a właśnie po niedzieli będę chciał je ponownie przymierzyć w innym sklepie - choć podobno są dedykowane dla węższych stóp.

Przy okazji gorąco polecem sklep jak również obsługę w http://www.sport-studio.pl/index.php? bardzo mili i wyrozumiali ludzie. Podczas zakupów byłem świadkiem rozmowy, o zaopatrzeniu reprezentacji siatkarek… opadła mi koparka-no cóz, to mówi smo za siebie.
Na marginesie - przy okazji zwrotu zakupiłem u nich buty do... siatkówki :-) /to na razie moja dyscyplina wiodąca/

Czekam na dalsze sugestie.
Ostatnio zmieniony 14 lip 2011, 23:34 przez gooduser, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
zoltar7
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: żenująca

Nieprzeczytany post

Przy twojej wadze to faktycznie Echelony mogą być dobrym wyborem.
Temu się darzy, kto dobrze waży.
Szczęśliwi kalorii nie liczą.
diegoramirez
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Jako szerokostopowy biegacz ważący ~92kg polecam Pegasusy 26!
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ