Śmierdzące buty do biegania - co zrobic?

treneiro
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jeśli buty NAPRAWDĘ ;) śmierdzą to żadne odświeżacze czy deo nie pomogą. Jeśli są to porządne buty to podczas prania nie powinny się rozkleić. Ja bym jednak wyprał je ręcznie,a potem wypłukał z jakimś płynem do płukania tkanin :) Myślę że da radę.
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

płyn do płukania tkanin załatwi membrany, pranie w pralce załatwi systemy amortyzacyjne.
nie warto.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
giggsy11
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

A ja tam buty po bieganiu zanoszę zawsze na balkon żeby się przewietrzyły :hejhej:
"jeżeli czegoś bardzo chcesz to niezbyt odległe to jest"
DariaB
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

zmielona kawe, sode, albo zwirek dla kota do sciereczki, albo w skarpete i do butow.
"You don't stop running because you get old. You get old because you stop running..."
Jack Kirk aka. Dipsea Demon
Rotu79
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Buty odświeżam wsypując do środka sodę oczyszczoną (co 2 tygodnie). A piorę: 1) przepierka mydłem 2) moczenie w wodzie z octem (1 szklanka na 7-8 litrów wody) 3) przepierka mydłem. Obie przepierki = 15 minut. Moczenie 30-45 minut. Potem suszenie :) Robię tak od lat i żadne buty mi się nie rozleciały.
Awatar użytkownika
henry1125
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 45.41

Nieprzeczytany post

Po wypraniu stracisz gwarancję. Ja tak kiedyś zrobiłem, później poszedł jeden szew i niestety byty do kosza, bo nie uznali reklamacji(nie wiem jak to sprawdzają, ale mają widocznie jakieś sposoby). Wydaje mi się , ze najlepszy sposób , to po prostu je wietrzyć. Ja po każdym biegu rozwiązuję sznurówki i wystawiam buty na dwór. No chyba,ze biegasz w tych samych butach co chodzisz na co dzień , wtedy inna sprawa. Ale uważam ,ze to generalnie jest niehigieniczne. A tak jak ktoś napisał, śmierdzące buty biegowe , to żadna tragedia , służą tylko do biegania i wtedy nikt Ci stóp nie wącha :oczko:
Run Forrest, RUN!!
Awatar użytkownika
szy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 39:01
Życiówka w maratonie: 3:19:17

Nieprzeczytany post

Ja też należę do grupy zadowolonych z prania, jeszcze żadne buty biegowe mi się od tego nie rozkleiły
To że pianka amortyzująca wejdzie w reakcję z proszkiem to w ogóle jakieś urban legend :)
Awatar użytkownika
colour.joanna
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Nie wrzucałabym do pralki- to zawsze skraca butom życie. Dobrym (świetnym!) sposobem na brzydki zapach jest wsypanie do buta sody oczyszczonej (takiej kuchennej) w dużej ilości tzn tak, żeby dokładnie pokryła wnętrze buta. Sodę należy potrzymać dobę, a później dokładnie wytrzepać (można odkurzyć odkurzaczem).
Żeby zapobiec zapachowi możesz po każdym bieganiu wkładać do butów torebki herbaty (albo 'sypaną' herbatę zawiązaną w damskich rajstopach lub jakiejś siateczce)- pochłania wilgoć, a razem z nią zapach.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ