Początkujący z nadwagą - jakie tanie buty? [zdjęcia]

Awatar użytkownika
anc
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Cześć!

Mam 179cm wzrostu i 82-83 kg wagi. Od dwóch tygodni robię plan Pumy (dzisiaj skończyłem 3. tydzień, bo zacząłem od drugiego). Niestety rozpadły mi się całkowicie buty i wylądowały w koszu :/ Były to jakieś stare Nike biegowe, wprawdzie prawie nieużywane, ale sprzed 10 lat.

Poza bieganiem jest dieta i siłownia - celem zejście ze 102 cm w pasie do 80 cm.

I teraz jakie buty kupić? Chciałbym wydać max. 200 zł, bo nie wiem czy mi zajawka z bieganiem nie przejdzie po 100 km i może przejdę np. na rower.

Myślałem o Kalenji Ekiden 200 za 169zl. Lub modele niższe (100 lub 75). Co o nich sądzicie? Nie wydałbym dużo kasy, a dowiedziałbym się jak ściera mi się podeszwa i po sezonie zmienił na lepsze (mam mocno zużyte dwie pary butów do tenisa, ale to chyba nie jest miarodajne żeby załączyć fotki?).

Tylko kwestia czy mi nie siądą nogi od tych butów z moim ciężarem? Biegam różnie, ale głównie po chodnikach i asfalcie, a czasem tylko po bardziej miękkim podłożu (ścieżki polno-leśne).

http://img51.imageshack.us/i/20110424003.jpg

http://img717.imageshack.us/i/20110424005.jpg
PKO
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:34
Życiówka w maratonie: 2:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Tak skrajnie ciężki nie jesteś,

Ekiden 200 spokojnie sprosta Twojej wadze.

Dla porównania możesz przymierzyć Adidas Duramo oraz Asics Gel Blackhawk.
Obrazek
Biegacz, bloger, trener biegania
Awatar użytkownika
anc
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

wysek pisze:Tak skrajnie ciężki nie jesteś,

Dzieki za odpowiedź. Czy ze zdjęć wynika, że mam neutralną stopę?

A te Adidasy Duramo to które? Bo widziałem w necie Duramo 3M, Duramo Lea, Duramo Luxury, Duramo Natural... Czym one się różnią?
karolowanka
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

ja noszę damskie Duramo 3W/(aczkolwiek w sklepie int. pisze, że to WL 11). Wygodne, nieźle amortyzujące, idealne dla początkujących ;) Ale wszystko zależy od tego, w których będzie Ci wygodniej.
Awatar użytkownika
anc
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

wysek pisze:Tak skrajnie ciężki nie jesteś,

Przymierzyłem polecane przez Ciebie 3 pary i zdecydowanie najlepiej czułem się w Asicsach Blackhawk 4. Zakupiłem i dzisiaj wieczorem pierwszy test :)
Awatar użytkownika
myśka
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

wiplash pisze: Przymierzyłem polecane przez Ciebie 3 pary i zdecydowanie najlepiej czułem się w Asicsach Blackhawk 4. Zakupiłem i dzisiaj wieczorem pierwszy test :)
To się pochwal, to też sie zastanawiam, czy Blackhawki kupić, czy już np Stratusy.
Awatar użytkownika
anc
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

myśka pisze:
wiplash pisze: Przymierzyłem polecane przez Ciebie 3 pary i zdecydowanie najlepiej czułem się w Asicsach Blackhawk 4. Zakupiłem i dzisiaj wieczorem pierwszy test :)
To się pochwal, to też sie zastanawiam, czy Blackhawki kupić, czy już np Stratusy.
Generalnie zakup udany. Są to moje pierwsze buty typowo do biegania, więc nie wiedziałem czego się spodziewać, ale biegło mi się bardzo dobrze (głównie asfalt i chodnik).

W nowych butach poprawiłem czas mojego marszobiegu (Puma, Tydzień 5. - 4:00 b / 1:00 m) na pomiarze 3-ego kilometra o 22 sekundy, więc chyba jest ok ;)

http://www.endomondo.com/workouts/mx1adIquzAI

Dzięki wszystkim za pomoc!
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ