ASICS 3D - skan stopy, pomoc w objaśnieniu i doborze buta.

dziob.p
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

W czasie CM X miałem okazję zbadać swoje stopy pod kątem 3D - Asics 3D.

Otrzymałem piękny wydruk, i pośpieszne wytłumaczenie obsługującego maszynę pana ktory polecił mi dwa buty:
- Keyano 17
- nimbus 12

Po mimo wstepnego i pośpiesznego objaśnienia nie zdązyłem wyłapać informacji

bede wdzieczny jeśli pomożecie mi dobrać buty na podstawie tego badania i ewentualnie objaśnicie zaawansowane hieroglify badania mojej stop.

wzrost 186cm
waga 88kg

Skan poniżej

Obrazek
yacool napisał(a):
"Wojtek, a chińskie trampki z lat '80 pamiętasz? Z takim gumowatym kółkiem na kostce i dwoma wywietrznikami pod łukiem stopy. Przy dobrym zrywie to albo schodziła skóra z nogi albo odrywała się podeszwa od cholewy"
PKO
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:34
Życiówka w maratonie: 2:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Z ciekawości - sprzedawca nie powiedział Ci "jesteś supinatorem/neutralny/pronatorem, tylko z miejsca proponował buty?
Obrazek
Biegacz, bloger, trener biegania
dziob.p
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

powiedział : "ma pan stope neutralna, ale... jedna ma pan lekko pronujaca a druga lekko supinującą"

stad moje pytanie do Was
yacool napisał(a):
"Wojtek, a chińskie trampki z lat '80 pamiętasz? Z takim gumowatym kółkiem na kostce i dwoma wywietrznikami pod łukiem stopy. Przy dobrym zrywie to albo schodziła skóra z nogi albo odrywała się podeszwa od cholewy"
jacekj
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 44:36
Życiówka w maratonie: 3:48:21
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Czy dostałeś oprócz wydruku wyniku badania ten zeszycik "Foot ID Twoja osobista..."? Są tam opisane dość jasno poszczególne pomiary.
Swoją drogą Kayano to, o ile się nie mylę, but dla stóp pronujących, a Nimbus dla supinujących i neutralnych - czyli rekomendacja jak góralska prognoza pogody ;)
Popatrz też na buty, w których biegasz obecnie. Sposób ścierania podeszwy też coś podpowie.
Tak niewprawnym okiem można gdybać że mimo normalnego odcisku stóp (a odcisk lewej nawet wskazujący na supinację) masz stopy pochylone do wewnątrz, co sugerowałoby pronację. Ale już był tu przerabiany temat, że jest to badanie statyczne, a dopiero analiza sposobu stawiania stóp podczas biegu jest miarodajna.

udanego wyboru
dziob.p
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

lewa stopa jest neutralna ale w czasie biegu czuje nacisk przy zewnetrznej części stopy w okolicy małego palca.
prawa stopa to klasyczny neutralny typ z lekką pronacją.

I co ? jaki but wybrać ?

przecież dwóch par nie kupie żeby biegać w jednym takim drugim takim
yacool napisał(a):
jacekj
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 44:36
Życiówka w maratonie: 3:48:21
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ja nie wskażę ci modelu. Musisz sobie przeanalizować parę rzeczy: jaki jest twój stopień "zaawansowania", jak stawiasz stopy (pięta, śródstopie), jaka waga, po czym biegasz, masz jakieś nietypowe dolegliwości związane z bieganiem w obecnie używanych butach, coś pobolewa? Warto zmieniać rodzaj butów? Jeśli rzeczywiście chcesz się tym przejmować to w twoim przypadku miarodajna będzie tylko analiza na żywca w biegu, video jak np. w Ergo, obserwacja przez drugą osobę. Można podeprzeć się obrazem starcia podeszwy obecnych butów. Wszystko po to by upewnić się, że pronacja czy supinacja rzeczywiście występuje i czy w stopniu wymagającym stosowania butów to korygujących, może wystarczą neutrale.
Przeczytaj ten artykuł.

pozdrawiam
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

dziob.p pisze:lewa stopa jest neutralna ale w czasie biegu czuje nacisk przy zewnetrznej części stopy w okolicy małego palca.
prawa stopa to klasyczny neutralny typ z lekką pronacją.

I co ? jaki but wybrać ?

przecież dwóch par nie kupie żeby biegać w jednym takim drugim takim
Zatem bierz buty dla biegacza z pronacją - KAYANO

Sprzedawca gdzie robiłeś skana 3D okazał się nie profesjonalny gdyż jeżeli obserwuje się pronacje w którejkolwiek stopie należy brać buty dla pronatora bo:
Neutral może śmigać bez ryzyka w butach dla pronatora
Pronatol śmiga z ryzykiem w butach dla neutrala ;)
Obrazek
dziob.p
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

a co z lewa stopa gdzie mam lekka pronacje ?
jak w takiej sytuacji dobrac but ? but dla lekkiego pronatora nie zaszkodzi ?
yacool napisał(a):
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

dziob.p pisze:a co z lewa stopa gdzie mam lekka pronacje ?
jak w takiej sytuacji dobrac but ? but dla lekkiego pronatora nie zaszkodzi ?
nie zaszkodzi :)
Obrazek
dziob.p
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

pogubilem sie. czy co, lepiej wybrac, nimbusy dla neutralnych lekkich supinatorów, czy keyano dla pronatorow ?

buty biegowe zdecydowanie po 2 latach zdarlem a'la neutralnie, z dodatkiem prawej stopy pronujacej LEKKO i leweej supinujacej LEKKO
yacool napisał(a):
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

dziob.p pisze:pogubilem sie. czy co, lepiej wybrac, nimbusy dla neutralnych lekkich supinatorów, czy keyano dla pronatorow ?

buty biegowe zdecydowanie po 2 latach zdarlem a'la neutralnie, z dodatkiem prawej stopy pronujacej LEKKO i leweej supinujacej LEKKO
Jakie buty zdarłeś a'la neutralnie? Buty do biegania ? Czy jakieś halówki? Pytam bo jak buty do biegania to jakie to były buty?

Jeżeli masz dwie "różne" nogi to trzeba but ze wsparciem [dla pronatora] czyli Kayano.
Obrazek
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Myślałem sobie o tym i:

Czy to muszą być koniecznie buty Asicsa?

Może spróbuj z Nike Lunarglide [to są buty dla pronatorów, neutralnych, supinatorów]. Specjalna technologia pozwala korygować zarówno pronacje jak i supinacje. Złoty środek?
Obrazek
dziob.p
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

w sumie to zastanawialem sie rowniez nad nike.
do tej pory biegalem w NEW BALANCE 924
Asics wydał mi sie solidna firma i przy moich 88 kg but z dobra amortyzacja by sie przydal.

A ze zawsze miałem problem z pasmem biodrowo piszczelowym w lewej stopie to chce dobrac but pod stopę.
Zawsze po okolo 7 km zaczyna sie bul w zewnetrznej czesci lewego kolana
yacool napisał(a):
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ