Pierwsze buty do biegania

Kacperxy
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam
Chciałbym kupić jakieś w miarę porządne buty do biegania. Biegać będę po lesie. Mój wzrost to 174 cm, waga 58 kg. Nie wiem czy jestem supinatorem, pronatorem czy neutralem dlatego proszę o pomoc. Niestety nie mam zdjęć zużytych butów.
Odcisk wodny:Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Zdjęcie nóg od tyłu: Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Dysponuję budżetem 300 zł.
PKO
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:34
Życiówka w maratonie: 2:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Zdjęcia wskazują, że lekko pronujesz.

Biegasz tylko i wyłącznie po lesie?

Jeśli tak to te modele będą dla Ciebie:
- Asics Gel Trabucco
- Asics Gel Torana
- Kalenji TR2
- Mizuno Wave Ascend
- Mizuno Wave Cabraken
Obrazek
Biegacz, bloger, trener biegania
bansen
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie za pochopnie wygłaszasz taka opinię?

Wytłumaczcie mi jedno - dlaczego we wszelkich artykułach na bieganie.pl czy na innych stronach pisze się, że odcisk stopy jest _niewystarczający_ do określenia sposobu stawiania stopy, zachwala się sklepy, w których można to ocenić specjalnym urządzeniem - a tu w którymś z kolei wątku widzę, że ktoś widząc tylko odbicie stopy (i to niewyraźne) potrafi to określić?
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:34
Życiówka w maratonie: 2:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

bansen pisze:Nie za pochopnie wygłaszasz taka opinię?

Wytłumaczcie mi jedno - dlaczego we wszelkich artykułach na bieganie.pl czy na innych stronach pisze się, że odcisk stopy jest _niewystarczający_ do określenia sposobu stawiania stopy, zachwala się sklepy, w których można to ocenić specjalnym urządzeniem - a tu w którymś z kolei wątku widzę, że ktoś widząc tylko odbicie stopy (i to niewyraźne) potrafi to określić?
Odpowiedź jest prosta - ja nigdy nie napisałem, że jestem nie omylny. Nie daje gwarancji, że moja "diagnoza" jest pewna. To wychodzi w trakcie biegania, sklepy specjalistyczne mają większe prawdopodobieństwo, ale paradoksalnie też nie są "stu procentowe".

Moim zdaniem dla początkującego biegacza lepsza jest taka diagnoza niż zakup butów na oślep.

Jeżeli ktoś ma dostęp do sklepów z wideoanalizą etc. to zapewne o tym wie i nawet jeśli piszę na forum w tym dziale to jako pomoc, a nie jako pewnik. A jeżeli ktoś nie ma dostępu? Pozostaje mu Internet.

Najpewniej można doradzić dostając zużytego buta lub zdjęcie, następnie wodny odcisk plus zdjęcie achillesów.
Obrazek
Biegacz, bloger, trener biegania
karolowanka
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

bansen pisze:Nie za pochopnie wygłaszasz taka opinię?

sam prosiłeś o pomoc w doborze butów i wysek Ci w tym pomógł. Skoro teraz pytasz na jakiej podsawie on to ocenił, to po co wstawiłeś te zdjęcia? Dla zmyłki?
Jasne, że nigdy nie ma 100 % pewności oceny stopy na odlegośc. Ba, pewnie nawet w sklepie przy użyciu videoanalizy zdarzają się pomyłki.
Ale wysek na prawdę zna się na tym i jeżeli szukałbyś kogoś na tym forum, kto najokładniej określiłby rodzaj Twojej stopy, to byłby to właśnie on.

Nie chcę, żebyś się obraził, po prostu on się stara i poświęca swój czas, więc uszanujmy to ;)
bansen
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Karolowanka, mam krótkie pytanie: Potrafisz czytać? To skorzystaj z tej umiejętności i sprawdź, kto pytał o buty. I nie bredź więcej.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ