pomoc w zakupie butów

kecyrf
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

wysek pisze:Z pewnością jesteś pronatorem.
Dzięki kolego za tą cenną uwagę.

Zastanawiam się obecnie na butami firmy Joma. Nie wiem tylko czy model Carrera VI czy Hispalis VI. W testach na stronie bieganie.pl http://www.bieganie.pl/?cat=20&id=1196&show=1 wypadły dobrze i są polecane dla ciężkich biegaczy i pronatorów. Tylko w zadnym podsumowaniu nie ma ile maja punktów za amortyzację, chyba że to się inaczej nazywa w fachowym języku.

I dodatkowe pytanie, przymierzalem te hispalisy i 45 minimalnie za duże (prawie na styk), a 46 już co za tym idzie za duże. Czy kupując buty muszą być one na styk, czy np numer większe? Co do za dużych to mam obawy bo obecne mam za duże, luz w palcach i nie wiem czy to od tego ale po biegu mam odciski między palcami (szczególnie między dużymi) i przypuszczam że luz w palcach jest tego powodem.
[url=http://runmania.com/rlog/?u=kecyrf][img]http://runmania.com/f/0747368f5efc151eb0792cdda542349a.gif[/img][/url]
PKO
tazoo
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: 3:26:54

Nieprzeczytany post

I dodatkowe pytanie, przymierzalem te hispalisy i 45 minimalnie za duże (prawie na styk), a 46 już co za tym idzie za duże. Czy kupując buty muszą być one na styk, czy np numer większe? Co do za dużych to mam obawy bo obecne mam za duże, luz w palcach i nie wiem czy to od tego ale po biegu mam odciski między palcami (szczególnie między dużymi) i przypuszczam że luz w palcach jest tego powodem.[/quote]

Buty absolutnie nie mogą być na styk, ja zawsze biorę o nr większe. Twoje problemy z odciskami wcale nie muszą być spowodowane przez buty. Może to zależeć np. od budowy stopy lub używanych skarpet albo od szerokości buta. Niektóre firmy np. New Balance mają w ofercie buty w 4 rodzajach szerokości.
[url=http://runmania.com/rlog/?u=tazoo][img]http://runmania.com/f/8a08b00c9ee276eecbac13751b1319b8.gif[/img][/url]
klima92
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Jakby ktoś mógł pomóc byłbym wdzięczny.

Witam! Jako, że powoli będzie robić się coraz cieplej, szukam butów na tą porę roku. :) Moja waga to 77 kg, biegam 4 razy w tygodniu z czego tylko 10 minut po asfalcie, resztę po lesie. Na buty mogę przeznaczyć tak do 300 zł.

Ważne, żeby buty wyglądały w miarę przyzwoicie i miały dobrą przyczepność, gdyż w tych właśnie butach zamierzam biegać na hali kiedy będę miał testy na studia (bieg po hali, tzw 10x10, 2 pachołki w odległości od siebie 10 m a ja muszę je przebiec w sumie 10 razy :) Dobrze by było jeszcze, żeby buty były ogólnodostępne a nie tylko przez allegro. :)
Awatar użytkownika
henry1125
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 45.41

Nieprzeczytany post

Mogę polecić te w których sam biegam i z których jestem bardzo zadowolony, czyli LunarGlide 2. Mam kilka tras biegowych i po lesie i po asfalcie i dla mnie sprawdzają się w obu warunkach bardzo dobrze. Naprawdę przyjemny but, ja jak przymierzyłem , to wiedziałem, ze je chce. Mam pomarańczowe ,ale czarno-czerwone , wyglądają super:)! Powodzenia w wyborze!
Run Forrest, RUN!!
klima92
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Właśnie też się nad nimi zastanawiałem, ale na zimę wybrałem adidasa z gore-texem, z których jestem zadowolony, ale poszukuję czegoś na szybsze przebieżki i co najważniejsze na egzamin na 1000m i na 10x10. :)

A jak myślisz, czy buty te sprawdziły by się na hali?
Awatar użytkownika
henry1125
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Widzę ,że mamy podobny gust, bo ja też na zimę zakupiłem adidasy z gore tex'em(masz może Adidas Trediac 3 GTX Trail ?),ale Lunary kupiłem jeszcze w tamtym roku.
Niestety nie wiem jak mogą się zachowywać na hali. Na asfalcie i w lesie jest naprawdę dobrze. Wydają mi się szybki i lekkie, ale tak naprawdę , to moje pierwsze buty biegowe ,więc może to nic nadzwyczajnego. Wiem tyle,że sporo butów przymierzałem przed zakupem(to jednak spory wydatek) i żadne tak dobrze mi nie leżały jak te.
Run Forrest, RUN!!
klima92
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Tak, mam dokładnie te same buty i jestem z nich bardzo zadowolony. :) Dobra stabilizacja i amortyzacja i co najważniejsze nie przemakają, a czasami w lesie było sporo śniegu. :)

Hm co do Lunarów to może dopytam się jeszcze i wtedy podejmę decyzję.
Awatar użytkownika
henry1125
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Ja też jestem zadowolony z adidasów ,ale jeśli chodzi o mnie , to należy unikać twardej nawierzchni , stopy mnie bolą jak dłużej biegnę po asfalcie, za to na śniegu miodzio!
Dokładnie, zorientuj się lepiej w temacie, bo jednak sporo ludzi narzeka na Lunary(na jedynki jak i na dwójki).
Powodzenia!
Run Forrest, RUN!!
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ