Buty- jesień/zima

janoz5
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Rodzaj stopy: supinator-neutral
Cena max. ~200zł
Waga: lekki (63kg)

Zastanawiam się nad kupnem butów na okres jesienno zimowy. Biegam po polnych drogach, lesie, czasami po asfalcie.

Nie jestem do końca pewny co do butów jeśli chodzi o gore tex- ale myślę że będzie to pomysł nietrafiony.
Na pewno nie chcę butów typowo na lato/wiosnę

Więc, do 200PLN znalazłem następujące modele:
Asics Gel Enduro 6 (akurat nie ma mojego rozmiaru, ale może temu da się zaradzić)
Asics Gel Enduro 5

Mam prośbę do was: Podawajcie modele dobrych butów w niskich cenach

I jeszcze jedno pytanie:

Biegam w puma complete eutopia, rozmiar 46/30cm i znalazłem właśnie te enduro 6 ale największy rozmiar to 29.5cm (wg. rozmiarówki asicsa to 46.5)

Czy jest szansa że ten rozmiar będzie mi pasował czy 30cm to 30cm i musi tak być w każdym bucie?
Obrazek

Właściwie to powinienem być w klubie, ale nie jestem
PKO
Awatar użytkownika
zoltar7
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: żenująca

Nieprzeczytany post

30 cm to 30 cm i tak powinno być w każdym bucie. Ja kupowałem różne buty (nie tylko biegowe) przez Internet i zawsze kieruje się długością wkładki. Podobno częstym błędem początkujących biegaczy (do których mam nadzieje się zaliczać) jest kupowanie butów za małych, mi udało się poniekąd uniknąć takiej wpadki...

ps. u asicsa 29cm to 29 cm itd. (wiem bo mam).
Temu się darzy, kto dobrze waży.
Szczęśliwi kalorii nie liczą.
ARoberto
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

..bywa, że długość wkładki dobra a but nie "leży". Ja mam dość szeroką stopę (..choć bez przesady) i generalnie choć duży palec ma luz to pozostałe cztery są ściśnięte. Jestem bardzo zadowolony z Mizuno Wave Nexus 3 w których biegam od sierpnia i jak dla mnie są to bardzo wygodne buty. Na okres zimowy kupiłem NB M783. Jeszcze w nich nie biegałem ale jako że to starszy model to i cena nie jest zła a i recenzje te które znalazłem dość pozytywne. Przednia górna część buta choć zaopatrzona w gęstą siatkę to przepuszcza nieco wody bo pochodziłem dzisiaj po mokrej trawie i ciut wody weszło na palce. Generalnie jednak but dość wysoki i wysoko oklejony gumą to powinien w chlapę i śnieg dawać radę. Podeszwa dość agresywna więc w miarę antypoślizgowa. Nie wiem jak będzie ze ścieralnością bo z asfaltem i chodnikami kontaktu nie uniknę.
janoz5
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Cztery jakaś szansa ze te asicsy o długości wkładki 29.5 cm bedą dobre (w obecnych butach mam 30cm) Czasami mam wrażenie ze but jest nieco za duży. Długość mojej stopy to 27.5cm ( bez dodawania jakichś cm)
Obrazek

Właściwie to powinienem być w klubie, ale nie jestem
tirli
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

@ARoberto
i jak sie biega w tych nb783? Szukam butow na jesien/zime do biegania po asfalcie, a ze biegam po ciemku to przy pierwszej kaluzy mam pol litra wody w bucie co jest niezbyt niekomfortowe. Ponieważ ten model da sie kupic juz za 200 zl to wlasnie przymierzam sie do ich kupna. Zastanawiaja mnie tylko 2 rzeczy ktore poruszyles. Jak to jest z ich nieprzemakalnoscia (bo wygladaja jakby byly z plastiku :)) i to scieranie sie podeszwy. Moglbys opis jak sie sprawuja do tej pory?
Ewentualne uwagi na temat tego modelu mile widziane :-)
ARoberto
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

@tirli
..pobiegałem w M783 zaledwie kilka kilometrów w sobotę żeby co nieco przetestować i rozbiegać obuwie ale jako że było sucho to trudno coś szczególnego jeszcze w tej chwili powiedzieć. Biegałem 50/50 asfalt i zniszczona droga gruntowa. Podeszwa typu trail jest dla mnie nowością i jest jakoś tak w nich "wysoko". Nie wiem czy dobrze zrobiłem, że kupiłem buty w szerokości 2E bo co nieco marszczy mi się język po zawiązaniu i zapewne przy takim kształcie przedniej części buta dla mnie wystarczyłaby szerokość standardowa D. Ogólnie jest trochę tworzywa w tych butach i w stosunku do letnich Mizuno początkowo bieganie wydawało mi się takie jakieś ociężałe i mało dynamiczne, czuć też różnicę wagi w stosunku do letnich ale po kilku kilometrach stopy oswoiły się i miałem wtedy takie poczucie miękkości. Przewiduję używanie ich głównie w trudniejszych warunkach pogodowych więc w tej chwili uczucia mieszane.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

janoz - po pierwsze jeśli stopę masz 27,5 i masz odczucia, że 30 cm to za dużo - to może tak być.
Po drugie, teoretycznie 30cm to 30 cm ale ja bym na Twoim miejscu przymierzył gdzieś jakieś Asicsy z wkładka 30 cm.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ