Buty dla wydrążonej stopy

sakramakra
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Ponieważ jestem debiutantem na tym forum witam wszystkich serdecznie !!

Z powodu problemów z rozcięgnem podeszwowym udałem się do ortopedy. Bez specjalnego badania lekarz stwierdził, że mam wydrążone stopy, skierował na rehabilitację i doradził kupić buty z dobrą amortyzacją i podpierające łuk stopy.

Ważę 80 kg, jestem biegaczem neutralnym (wskazuje na to wytarcie butów), szukam butów do biegania w terenie (rajdy przygodowe).

Jaki model butów polecacie? Może ktoś z wydrążonymi stopami znalazł buty trailowe i może coś polecić?

Wstępnie skłaniam się do zakupu :
Asics Gel Trail Attack http://bieganie.pl/?show=1&cat=129&id=1764

lub
New Balance MT840BO http://www.olimpiasport.pl/sklep/produk ... 1.pl.0.htm

Czekam na sugestie.
PKO
Awatar użytkownika
fotman
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Aaaa, rozcięgno... skąd my to znamy?
Podparcie łuku stopy raczej nie zależy od modelu buta, bardziej od kształtu wkładki.
Moim zdaniem powinieneś kupić dowolne odpowiadające ci buty neutrealne i do nich dorobić indywidualnie wkładki.

Ale wkładki to takie protezy dla stóp. O ile nie są naprawdę niezbędne, lepiej ich unikać.
Raczej radzę popracować nad stopami (propriocepcja się kłania).
Sporo o tym się pisało na tym forum.
Nie lubię człapać kilometrów. Wystarczy 400m.
'anything over 400m, I take a taxi' Jimson Lee www.speedendurance.com
O MOIM TRENINGU
KOMENTARZE NA TEMAT MOJEGO TRENINGU
sakramakra
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzięki za podpowiedź.

Nie spodziewałem się znaleźć butów dedykowanych do wydrążonej podeszwy ale wolałem się spytać, może coś przeoczyłem. Przecież z badań przed maratonem w Poznaniu wynikło, że aż 14% przebadanych ma wydrążone stopy.

Może zadam pytanie precyzyjniej, które z modeli butów trailowych mają najlepszą amortyzację (takich w okolicach 300 zł)?

W opisie prawie każdego z butów biegowych jest informacja, że posiada doskonałą amortyzację ale domyślam się iż jest zasadnicza różnica w jakości amortyzacji Nike Air Vapor Quick (w których biegam teraz) a np. Nike Air Pegasus +25ESC.
Awatar użytkownika
Vasics
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

W ostatnim Runners world jest test trialowych butów. Oni tam robia dokładne wykresy amortyzacji (ile jaki but ma), chociaż akurat w terenie sam teren sporo amortyzuje :oczko:
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ