Buty supinujące dla pronatora.

swiniotygrys
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Czy jako pronator mogę biegać w butach supinujących? Grozi to jakąś kontuzją?

Jeżeli tak to mam do sprzedania buty :) Saucony Progrid:
Rozmiar: 10 (28cm)
Kolor: Biały - Granatowy - Pomarańcz
Systemy
Heel ProGrid with Respon-Tek
HRC Strobel Board
Ortholite Sockliner
SRC Impact Zone
SRC XTRA Forefoot Cushioning
Rodzaj podeszwy: Impulse EVA XT-900

Buty sprowadzone z USA. W bardzo dobrej cenie, chyba że ktoś chce się wymienić :)
PKO
LadyE
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ja jako lekki pronator biegam w butach dla supinatora i jest swietnie. czasami nawet staram sie biegac specjalnie na zew krawedziach wmawiajac sobie ze w ten sposob naprostuje swoj sposob przetaczania, a ponieważ buty sa ku temu przystosowane wiec tym bardziej nie boje sie zadnej kontuzji :) jak na razie zreszta takiej nie mialam a biegam od 2 miesiecy :) mam nadzieje ze tak zostanie :)
kamilos
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:30

Nieprzeczytany post

Nie orientuję się napewno, ale na "chłopski" rozum to bieganie w butach dla pronatorów jako supinator może przyczynić się do kontuzji i to poważnych, choćby większe wykręcenie stopy. Przecież po to jest podział na typy stopy, aby "eliminować" te złe-można powiedzieć- nawyki.
Pozdrawiam;)
ŻYJ ABY BIEGAĆ, BIEGAJ BY ŻYĆ
swiniotygrys
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Na "chłopski" rozum to masz rację. Ale ja się tylko upewniam czy wielki błąd popełnię jak założe buty dla supinujących (sam będąc pronatorem). Trochę pieniędzy na nie wydałem, a teraz nie mam co z nimi zrobić.
Awatar użytkownika
ArturS
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Pierwsze moje buty były nie dość że dla supinatorów/neutrali to w dodatku dla tych ważących poniżej 85kg, a ja zacząłem je wydeptywać z masą 103kg. Nie wiedziałem wówczas, że jestem pronatorem (nie wiedziałem nawet o istnieniu takiego pojęcia :hahaha: ). Co jakiś czas miałem problem ze stawami skokowymi i myślałem, że to przez moją wagę, co po części się zgadzało, ale dodając do tego zbyt miękkie obuwie bez stabilizacji powodowało bardzo mocne uginanie się nogi w kostce do wewnątrz. Na jednym z biegów znajomi zrobili mi foto od tyłu akurat, gdy cały ciężar ciała był na jednej nodze - wyglądało to strasznie :ojoj: Przeanalizuj jak się zachowuje Twoja stopa. Nie ma co ufać w to, że będzie się starało biegać na zewnętrznej części buta.
kamilos
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:30

Nieprzeczytany post

Popieroam Artura, a buty możesz sprzedać, choćby na allegro albo w zakładce "sprzedam, kupię, zamienię"
ŻYJ ABY BIEGAĆ, BIEGAJ BY ŻYĆ
swiniotygrys
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ok. Dziękuję wszystkim za rady.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ