FR305 czy FR205
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 42:30
- Życiówka w maratonie: brak
Tak jak w temacie, zastanawiam się nad różnicami między tymi Garminami, różnica w cenie jest około 200zł, 305'tke wychaczyłem na necie za 515zł, nową. Czytając nie moge się doszukać różnic, a z drugiej strony nie wiem czy w pełni wykorzystam możliwości 305'tki
Pozdrawiam;)
Pozdrawiam;)
ŻYJ ABY BIEGAĆ, BIEGAJ BY ŻYĆ
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:38
Różnica jest tylko jedna - 205 nie mierzy pulsu. Tak wiec 205 to zegarek biegowy plus GPS ze wszystkimi funkcjami w tym zakresie 305 (np wirtualny partner, itp). Żaden footpod nie jest potrzebny
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 40:14
kamilos pisze:A 205 w ogóle nie mierzy??
I jaki footpad? Do czego służy?
Ale jest to opcjonalne.garmin pisze:Miej na oku dystans, tempo i spalane kalorie ćwicząc w pomieszczeniach, dzięki opcjonalnemu czujnikowi na nogę. Ten bezprzewodowy czujnik, który przyczepia się do buta, przesyła dane dotyczące dystansu i tempa do urządzenia Forerunner 305 nawet wtedy, gdy sygnał GPS jest niedostępny, dzięki czemu można dalej korzystać z urządzenia
- pejot
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 00:44:44
- Życiówka w maratonie: 3:32:39
- Kontakt:
Oba urządzenia, 205 i 305, mają GPS i mierzą dystans, czas, tempo, prędkość, wysokość itp. parametry biegu.
Jedyne co je różni to brak w 205 paska na klatkę piersiową, czyli czujnika pulsu. Nie wiem na ile jest to różnica zawartości pudełka i koloru i budowy, a na ile różnica w oprogramowaniu, ale podejrzewam, że to pierwsze.
Osobiście używam 305 i powiem szczerze, że pomiar pulsu był mi potrzebny na początku mojej biegowej przygody. Obecnie, kiedy już znam swoje możliwości i ograniczenia, nie używam tego paska, więc teoretycznie 205 by wystarczyła.
Footpod to opcja dodatkowa dla 205 i 305-ki. Zakłada się go na but, pozwala na pomiar dystansu w miejscach gdzie nie jest możliwy odbiór sygnału GPS z satelity (np. siłownia).
Mam nadzieję, że tym razem wszystko będzie jasne
Jedyne co je różni to brak w 205 paska na klatkę piersiową, czyli czujnika pulsu. Nie wiem na ile jest to różnica zawartości pudełka i koloru i budowy, a na ile różnica w oprogramowaniu, ale podejrzewam, że to pierwsze.
Osobiście używam 305 i powiem szczerze, że pomiar pulsu był mi potrzebny na początku mojej biegowej przygody. Obecnie, kiedy już znam swoje możliwości i ograniczenia, nie używam tego paska, więc teoretycznie 205 by wystarczyła.
Footpod to opcja dodatkowa dla 205 i 305-ki. Zakłada się go na but, pozwala na pomiar dystansu w miejscach gdzie nie jest możliwy odbiór sygnału GPS z satelity (np. siłownia).
Mam nadzieję, że tym razem wszystko będzie jasne

-
- Zaprawiony W Bojach
Pejot napisał od strony ściśle technicznej najważniejsze rzeczy. Ja od siebie tylko dodam, że wybór zależy od tego, jakie są Twoje zapotrzebowania. Jeżeli jesteś początkującym biegaczem i/albo z nadwagą i/albo problemami ze zdrowiem i/albo szczególnie z sercem i/albo nie znasz dobrze swojego organizmu i/albo (ważne) trenujesz korzystając ze szkoły treningowej (np. Polska, Skarżyński), w której środki treningowe opisywane są w oparciu o procentowe wartości tętna maksymalnego, to potrzebujesz urządzenia z pulsometrem, więc dołóż te 2 stówy i kupuj 305.
Jeżeli znasz swój organizm, nie masz problemów ze zdrowiem, czujesz kiedy jest lekko kiedy ciężko, potrafisz w razie czego odpuścić by się nie zajechać, korzystasz bardziej z amerykańskiej szkoły treningowej (treningi oparte o konkretne tempa), to pulsometr może nie być Tobie potrzebny.
Każdy wybór jest dobry, oba urządzenia to profesjonalne gadżety dla biegaczy.
Ostateczna decyzja powinna zależeć tylko od tego, czego Ty bardziej potrzebujesz.
Bardzo wiele osób korzysta z 305 , a dla porównania np. ja nigdy nie miałem styczności z tętnami, opartymi na nich treningami itd. więc 305 nie było mi potrzebne - biegam z 205.
Pozdrawiam.
Jeżeli znasz swój organizm, nie masz problemów ze zdrowiem, czujesz kiedy jest lekko kiedy ciężko, potrafisz w razie czego odpuścić by się nie zajechać, korzystasz bardziej z amerykańskiej szkoły treningowej (treningi oparte o konkretne tempa), to pulsometr może nie być Tobie potrzebny.
Każdy wybór jest dobry, oba urządzenia to profesjonalne gadżety dla biegaczy.
Ostateczna decyzja powinna zależeć tylko od tego, czego Ty bardziej potrzebujesz.
Bardzo wiele osób korzysta z 305 , a dla porównania np. ja nigdy nie miałem styczności z tętnami, opartymi na nich treningami itd. więc 305 nie było mi potrzebne - biegam z 205.
Pozdrawiam.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 42:30
Biegam już 2lata, średnie dystanse na tartanie, więc treningi tempowe muszę robić dość dokładne żeby później to procentowało, do tej pory trenowałem bez pulsometru, sam zegarek CASIO, jednak nawet interwałów nie ma, chcąc coś kupować chcę dołożyć do czegoś pożądnego żeby mi sie naprawde przydało;)
Zdecyduję się jednak chyba na 305'tke
Wiele osób ją ma więc nie będzie problemów z pytaniami, każdy chyba na początku jakieś miał
)
Pozdrawiam
Zdecyduję się jednak chyba na 305'tke

Wiele osób ją ma więc nie będzie problemów z pytaniami, każdy chyba na początku jakieś miał

Pozdrawiam

ŻYJ ABY BIEGAĆ, BIEGAJ BY ŻYĆ