Buty na maraton

Szira
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam wszystkich.

Na wiosnę planuję przebiec swój pierwszy maraton. Jestem po operacji rekonstrukcji więzadła krzyżowego w kolanie, więc szukam butów, w których kolana będą należycie chronione.
Jestem neutralem z lekką tendencją do supinacji, mam 171cm wzrostu, ważę 66 kg (z lekką tendencją spadkową). Upatrzyłem sobie wstępnie ASICS GEL NIMBUS 11. Wiem, że polecacie je raczej osobom ważącym znacznie więcej ode mnie. Czy na buty można być zbyt lekkim?

Jakie buty byście mi polecili? Proszę o podanie konkretnych modeli. Cena nie gra raczej roli... no niech będzie do 1000 PLN:)
Obrazek
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Dlaczego ważącym więcej ?
Tutaj jest że dla każdej wagi:

http://bieganie.pl/?show=1&cat=4&id=1353
Szira
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Pamiętam wątek na forum, w którym ktoś pytał się o NIMBUSY ważąc 75 kg. Sporo osób odpisało, że jest mu taka amortyzacja nie potrzebna i lepiej wybrać coś bardziej dynamicznego.
Nie wiem czy dynamika zależy od czegoś poza wagą buta (CUMULUSY są nawet cięższe od NIMBUSÓW).
Dlatego chciałbym się dowiedzieć czy kupowanie NIMBUSÓW przy moich 66 kg ma sens, bo wiem, że trochę panikuję z tym kolanem:)
Obrazek
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Z tą wagą to nie o to chodzi. Słuszna waga jest potrzebna do odpowiednio mocnego zgniecenia amortyzujących poduszek żebyś poczuł amortyzację. Ale wg danych które posiadam Nimbus powinien być dla Ciebie dobry.
Awatar użytkownika
zeli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ponieważ będzie to Twój pierwszy maraton pobiegnij go w butach treningowych i dopóki nie będziesz miał zamiaru ścigać się w maratonie biegaj go w butach treningowych, zwłaszcza że obawiasz się o kolano. nimbusy są rewelacyjnymi butami ( dla mnie takimi były). myślę, że będą dobre dla Ciebie.
kiedy nie daję rady mówię sobie trzeba byc twardym
Awatar użytkownika
ArturS
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

zeli pisze:ponieważ będzie to Twój pierwszy maraton pobiegnij go w butach treningowych i dopóki nie będziesz miał zamiaru ścigać się w maratonie biegaj go w butach treningowych, zwłaszcza że obawiasz się o kolano. nimbusy są rewelacyjnymi butami ( dla mnie takimi były). myślę, że będą dobre dla Ciebie.
A tak z ciekawości zapytam - jak się kupuje buty typowo startowe, to należy je wcześniej jakoś "rozchodzić"? Pytam bo kolega wykosztował się na jakieś super lekkie startówki specjalnie na debiut maratoński i jedyne co z nich miał to odciski dające o sobie znać podobno już od 15km :smutek: Ile w ogóle powinny wytrzymać takie buty?
Awatar użytkownika
zeli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ArturS pisze: A tak z ciekawości zapytam - jak się kupuje buty typowo startowe, to należy je wcześniej jakoś "rozchodzić"? Pytam bo kolega wykosztował się na jakieś super lekkie startówki specjalnie na debiut maratoński i jedyne co z nich miał to odciski dające o sobie znać podobno już od 15km :smutek: Ile w ogóle powinny wytrzymać takie buty?
maratony biegam w asics trainer - but treningowo-startowy. zrobiłem w nich kilka szybkich treningów w trakcie przygotowań przed maratonem. zaliczyłem też (chyba dwa krótsze biegi - zawody) zanim pobiegłem maraton. nie odważyłbym sie pobiec maratonu w nowych, nie używanych butach ( mimo, że nigdy nie mialem problemów z żadnymi butami)
mam też typowe startówki - asics magic racer - w nich po raz pierwszy pobiegłem zawody, ale było to tylko 10km, więc problemu nie było.
pzdr.
kiedy nie daję rady mówię sobie trzeba byc twardym
suło
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka w maratonie: 04:17:03

Nieprzeczytany post

witam
ja posiadam nimbusy 11 i podobne problemy z kolanem(rekonstrukcja przedniego krzyzowego) nawet ważę 75 :) (raz więcej raz mniej) biegam zwykle po twardym i buciki jak narazie bardzo dobrze spisują aczkolwiek mam porównanie tylko do terenowych north face'ów :) a co do kolana to zaczynam je czuć w okolicach 10 km i po treningu jeszcze przez pewien czas (w kazdym razie nie jest ono oszczedzane :) ) na maraton(to bedzie moj pierwszy) tez sie w nich wybiore i zobaczymy jak sie spisza na duuuzym dystansie.
a co do uwag jakichś to super wentylacja w zimnie moze byc to uciazliwe zwlaszcza w glebszym sniegu ale dają rade :):):)

pozdro i do zobaczenia moze w maratonie
Obrazek
Awatar użytkownika
adamo110
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Awatar użytkownika
Rychu
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

a na jaką nogę te buciki?
mchalnotts
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

adamo
To są startówki - minimalna amortyzcja, niski stopień ochrony stawów. To buty dla chudych ścigantów nie dla amatoa po operacji kolna.
Awatar użytkownika
adamo110
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

A no tak sorryy
Szira
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Już kupiłem Nimbusy 11 i jak na razie sprawiają wrażenie superwygodnych.

Po wypowiedzi Mchalnottsa poczułem się jak kaleka :hej:
Obrazek
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ