Prosze o porady dla żółtodzioba

Joystick
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Witam.

Jestem nowy na tym forum a więc najpierw kilka słów o sobie dla przybliżenia sytuacji.

Mam na imię Paweł mam 19 lat (196cm i 85kg)

Koniecznie musze i zarazem bardzo chce zacząć biegać. Nigdy nie miałem nic wspólnego z bieganiem. Bardzo lubie sport i aktywny wypoczynek, lubie pływać ,grać w kosza, piłke nożną a przede wszystkim siatkówke i tym sie zajmuje troche poważniej (III liga jak narazie).

Moje przygotowanie do rozpoczęcia biegania jest na etapie logistycznym :ble: Jak do tej pory kupiłem buty (Asics Patriot 2) mam nadzieje, że jest to nie najgorszy wybór ponieważ stan moich nóg jest dla mnie dosyć istotny. Cel jaki sobie stawiam jest taki aby w czerwcu 2010r przebiec 1500m poniżej 5min (absolutne minimum). Postanowiłem zacząć od 6-tygodniowego treningu PUMY aby być w stanie biegać bez problemu 30min. Następnie planuje robić trening przygotowujący już tylko i wyłącznie do uzyskania jak najlepszego czasu na 1500m. Lecz po tym nie zamierzam kończyć przygody zbieganiem i zajać sie dłuzszymi dystansami ale tylko rekreacyjnie aby módz sobie wyjsć z domu i poprostu isc pobiegać dla odreagowania i dbania o kondycje.

Chciałbym poznać wasze zdanie i opinie na temat:
1) Czy dobrze sie zabieram do osiągniecia mojego celu czy powininem cos zmienić?
2) Prosiłbym o przykładowe plany treningowe jakie powinienem robić przygotowując sie do osiągnięcia celu.
3) Jakie elementy garderoby do biegania polecilibyście mi kupić na nadchodzący okres - biorąc pod uwage zę nie mam nic (i ograniczony budżet uzależniony od rodziców i resztki pieniedzy pozostałych po wakacyjnej pracy)
4) Co sądzicie o zegarku Timex IRONMAN T5K158 jako zegarek biegowy.
PKO
lumbago

Nieprzeczytany post

Oby Ci służyły te Asicsy, co nie jest takie pewne.
Joystick
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Nigdy nie miałem powodów aby narzekać na tą markę
lumbago

Nieprzeczytany post

Wszystko przed Tobą
Awatar użytkownika
Buniek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:35
Życiówka w maratonie: 2:57:09

Nieprzeczytany post

Oczywiście nie wykluczam, że potrzebujesz całego planu 6-tygodniowego. Tylko Ty znasz swój poziom na chwilę obecną ale wydaje mi się nieprawdopodobne żeby 19 latek o prawidłowej wadze uprawiający półprpofesjonalnie/profesjonalnie jakikolwiek sport był na poziomie maksymalnie pół minuty truchtu. Może rzeczywiście plan pumy ale od 5 tygodnia jako łagodne wprowadzenie. Wydaje mi się, że te 6 tygodni to strasznie Cię zanudzi.

Podkreślę jeszcze raz, że tylko Ty siebie znasz i możesz to ocenić w tym momencie.

Pozdrawiam
Joystick
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Faktycznie nie dodałem że nie zamierzam zaczynać od 1 tygodnia. Ale sądze że powinienem zrobić ten trening dopasowujac oczywiscie moje predyspozycje do danego tygodnia i sie rozbiegać i nabrać pewnej kondycji i wytrzymałości bo nie czuje sie na siłach aby teraz wyjść i 30min bez przerwy biegać
piomis
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Może na początek daruj sobie jakieś plany tylko po prostu wychodź pobiegać. Jak mozesz to 4-5 x w tygodniu. Znajdź fajna trasę i poczuj radochę z tego że biegniesz, a później zajmiesz sie pomiarami, planami treningowymi itd.
trudno pogodzić wszystko, ale warto się starać
Joystick
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Z pewnością wezme to pod uwage ale czy ktoś mógłby mi odpowiedzieć na moje pytanie nr 3 i 4? Jest to dla mnie dosyć istotne ponieważ biegać bede wiezcorami a są one już chłodne a nie nmoge sobie pozwolić teraz na chorobe więc chciałbym wiezdieć jakie ubrania kupić aby utrzymywały ciepłote ciała odprowadzały wilgoć i najlepiej żeby były już sprawdzone. Mój budżet nie może sobie pozwolić na zakup czegoś co sie nie sprawdzi i bedzie trzeba kupić nowe.
Awatar użytkownika
Eddie
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jeżeli nie możesz sobie pozwolić na choroby itp. (a kto może ?:))To polecam odpuścić sobie kupowanie Timexa obecnie czy innych wynalazków i zainwestować w dobrej jakości odzież kompresyjną (2-3 warstwy w zależności od temperatur). Przede wszsytkim tkaniny tylko i wyłącznie syntetyczne a nie bawełniane. Na rynku masz wiele bardzo dobrym marek: Asics, NewLine, Newbalance, Kalenji (osoby używające tej marki bardzo sobie chwalą stosunek jakości do ceny), Saucony itp.
Naprawdę jest z czego wybierać.
Co powinieneś kupić (temat butów chyba oczywisty) ? Dobrej jakości bieliznę no i przede wszsytkim spodnie biegowe i bluzę. Jeżeli nie masz oporów przed noszeniem obcisłuych getrów biegowych to polecał bym właśnie to. Osobiście uważam, że są dużo wygodniejsze od zwykłych spodni.
Joystick
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Co byscie powiedzieli na taki zestaw:

- Spodnie Kalenji Deefuz 1000
- T-shirt Kalenji Deefuz 1000
- Bluza KalenjiComfort Deefuz 3000
- Wiatrówka Kalenji Protect 3000
- komplet termoaktywny STOOR ProAthlete

Chciałbym poznać waszą opinie na temat tych produktów czy to dobry pomysł takie zestawienie biorąc pod uwage obecna oraz nadchodzącą zimową pogode.
stypa
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Joystick pisze:Co byscie powiedzieli na taki zestaw:

- Spodnie Kalenji Deefuz 1000
- T-shirt Kalenji Deefuz 1000
- Bluza KalenjiComfort Deefuz 3000
- Wiatrówka Kalenji Protect 3000
- komplet termoaktywny STOOR ProAthlete

Chciałbym poznać waszą opinie na temat tych produktów czy to dobry pomysł takie zestawienie biorąc pod uwage obecna oraz nadchodzącą zimową pogode.
Każdy zaczynający bieganie rozpoczyna ten sport od zakupu sprzętu wydając na to niebotyczne sumy. Ale tylko kilkanaście procent z tych biega dłużej niż 2 miesiące.
Dlatego moje zdanie jest takie: pobiegaj w tych ciuchach jakie masz przez 1,5 do 2 miesięcy. Jeżeli okaże się że masz samozaparcie i wytrwałość to wtedy dopiero proponuję zakupić lepszy sprzęt.
Ewentualnie możesz teraz kupić jakieś buciki w niewygórowanej cenie.

PS. Sprzęt nie biega...ale kosztuje.
Joystick
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Rozumiem i szanuje twoje zdanie ale mam postawiony cel aby osiągnąć jak njlepszy czas na 1500m i może to być maksymalny czas 5 min. Trenowałem wiele dyscyplin i co jak co ale zapału do pracy nigdy mi na treningach nie brakowało i o to jestem spokojny. 1500m poniżej 5min jest nie przypadkowe. Poprostu to jest cząść egzaminu sprawnościowego na AWF na który chce sie dostać a więc jest to dla mnei ważny cel i tym bardziej motywuje mnie do pracy. A chciałbym sie wreszcie dowiedzieć konkretów na temat tych ubrań aby bieganie było komfortowe i co najważniejsze nie spowodowało przeziebienia, choroby i co za tym idzie przerwy w treningach.
piomis
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

A czasem po świętach lub na początku stycznia nie ruszają przeceny? Masz wtedy za połowę i na dodatek pustki w sklepach. I obsługa pewno też milsza będzie. Do tego czasu pobiegasz w starych rzeczach.
trudno pogodzić wszystko, ale warto się starać
Awatar użytkownika
Buniek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:35
Życiówka w maratonie: 2:57:09

Nieprzeczytany post

Kupa sprzętu. Na pewno Ci wystarczy. Nie znam tego: termoaktywny STOOR ProAthlete, cena atrakcyjna, poszukaj o tym na forum no gdzieś było.

Nawet najlepsze ubranie nie da Ci gwarancji nie przeziębienia się. Wpływa na to wiele czynników. Oprócz odpowiedniego ubioru ważne jest ogólne dbanie o siebie, zrównoważona dieta bogata w witaminy, regeneracja.

pozdrawiam
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ