Witam.
Zastanawiam się który z powyższych butów wybrać. Każdy z nich miałem na nogach, każdy jest ok. Myślałem jeszcze o Puma Velosis ale ją trudno znaleźć. Generalnie zależy mi na jak najlepszej amortyzacji ze względu na kolana. Dodam iż biegam w terenie mieszanym ale z przewagą twardego. Ważę 75 kg i jestem supinatorem. Proszę o opinie ew. uwagi na temat tych butów. Dziękuje z góry za wszystkie podpowiedzi.
Asics Nimbus 10 - Nike Vomero 3 lub 4 - Mizuno Creation 10
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 43:44
- Życiówka w maratonie: brak
Ja mam Nimbusy i sobie bardzo chwalę. Mają bardzo dobrą amortyzację, solidnie wykonane, dopasowane do stopy, biega się w nich rewelacyjnie. Nie mam żadnych problemów z kolanami, a wagę mam jeszcze dużą. Nie mam porównania do innych butów bo to są moje pierwsze, ale te mogę polecić i przy następnych zakupach te będą na brane pod uwagę na 1 miejscu.
mój blog - viewtopic.php?f=27&t=57879
komentarze - viewtopic.php?f=28&t=57878
PB
5k - 20:09 - 29.03.2025 (parkrun)
10k - 42:35 - 11.11.2024
półmaraton - 1:38:43 - 01.09.2024
komentarze - viewtopic.php?f=28&t=57878
PB
5k - 20:09 - 29.03.2025 (parkrun)
10k - 42:35 - 11.11.2024
półmaraton - 1:38:43 - 01.09.2024
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Ja skusiłem się na Nike Zoom Vomero 4 i jestem bardzo zadowolony z wyboru.
Jestem jeszcze Ciężką Parówą Biegową (96kg przy 185 cm - dwa i pół miesiąca temu było 107kg:D), ale nawet po bieganiu po asfalcie nie odczuwam żadnego bólu w kolanach. Jednak mam wrażenie, że w tych butach źle się biega po nierównym terenie (jak np polne drogi z koleinami) - trochę, tak jakby brakowało im stabilności w takim terenie.
Jestem jeszcze Ciężką Parówą Biegową (96kg przy 185 cm - dwa i pół miesiąca temu było 107kg:D), ale nawet po bieganiu po asfalcie nie odczuwam żadnego bólu w kolanach. Jednak mam wrażenie, że w tych butach źle się biega po nierównym terenie (jak np polne drogi z koleinami) - trochę, tak jakby brakowało im stabilności w takim terenie.
-
- Zaprawiony W Bojach
75 kg to nie tak wiele w sumie , masz jakiś specyficzny problem z kolanami ? pytanie czy potrzebna Ci tak duża amortyzacja dedykowana biegaczom powyżej 85 kg
Creation są naprawdę najwyższym modelem Mizuno tam jest kosmiczna technologia wręcz
Vomero wydają mi się mało dynamiczne a Nimbus ma niesamowitą miękkośc lecz nie wiem jak zachowuje się przy przetaczaniu stopy bo nie biegałem w nich, mimo wszystko postawiłbym na Asicsa
Creation są naprawdę najwyższym modelem Mizuno tam jest kosmiczna technologia wręcz
Vomero wydają mi się mało dynamiczne a Nimbus ma niesamowitą miękkośc lecz nie wiem jak zachowuje się przy przetaczaniu stopy bo nie biegałem w nich, mimo wszystko postawiłbym na Asicsa
Tomek
- wysek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 32:34
- Życiówka w maratonie: 2:43
- Kontakt:
Porównanie Nimbusa do Vomero?Tomek Michałowski pisze:75 kg to nie tak wiele w sumie , masz jakiś specyficzny problem z kolanami ? pytanie czy potrzebna Ci tak duża amortyzacja dedykowana biegaczom powyżej 85 kg
Vomero jest niesamowicie miękki, aż traci stabilność przy szybszym bieganiu

Nimbus to zdecydowanie najlepszy but z tej paczki

Aczkolwiek te Mizuno są ponoć bardzo dobre. (ciekawe czy nie aż za dobre - chodzi o amortyzacje)
- mimik
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:56
- Życiówka w maratonie: 03:44:08
biegam w Vomero 3, ( 173 cm/ 67kg, begam w średnim lub wolnym tempie )... na poczatku but był zbyt miekki, po kilku rekonesansach but się "wyrobił" i do dzisiaj jest w sam raz, przy mojej wadze oczywiście, zero zastrzeżeń co do jakości,
nie mam szerokiej stopy but jest w sam raz, ale dla szerokiej stopy to nie bardzo...
nie mam szerokiej stopy but jest w sam raz, ale dla szerokiej stopy to nie bardzo...