pulsometr z pomiarem dystansu i predkosci
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Czesc,
pisze do Was z zapytaniem odnosnie pulsometra z pomiarem predkosci biegu oraz przebytego dystansu. Oprocz tego oczywiscie monitor pracy serca
(wystarczy mi 1 plik pamieci, nie ma koniecznosci przekladania tego na mapy google itp.)
Zalezy mi, aby nie bylo to drogie (Timex za 899zl odpada) - w Decathlonie znalazlem cos takiego za 529zl -> http://www.decathlon.com.pl/PL/cw-500-sd-52257889/
Czy mozna znalezc takie polsometry taniej niz ten z Decathlonu a jesli tak, to jakie polecacie
Dziekuje za pomoc
Juan Cruz
pisze do Was z zapytaniem odnosnie pulsometra z pomiarem predkosci biegu oraz przebytego dystansu. Oprocz tego oczywiscie monitor pracy serca
(wystarczy mi 1 plik pamieci, nie ma koniecznosci przekladania tego na mapy google itp.)
Zalezy mi, aby nie bylo to drogie (Timex za 899zl odpada) - w Decathlonie znalazlem cos takiego za 529zl -> http://www.decathlon.com.pl/PL/cw-500-sd-52257889/
Czy mozna znalezc takie polsometry taniej niz ten z Decathlonu a jesli tak, to jakie polecacie
Dziekuje za pomoc
Juan Cruz
- ssokolow
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 48:35
- Życiówka w maratonie: 4:04:02
imho warto dołożyć do forerunnera 305 :/ ale to tylko moje zdanie. 525 PLN piechotą nie chodzi.. a fr305.. to sprzęt chmm... który na prawdę wiele potrafi - i jak kiedyś zmienią się twoje wymagania... to nie trzeba będzie wydawać kolejnej kasy.
(nie mówiąc już o sprawach prozaicznych jak dokładność pomiaru, wygodny konfigurowalny interfejs, software (do wyboru do koloru) ) itd ...
http://www.allegro.pl/item676309977_now ... ktura.html
(nie mówiąc już o sprawach prozaicznych jak dokładność pomiaru, wygodny konfigurowalny interfejs, software (do wyboru do koloru) ) itd ...
http://www.allegro.pl/item676309977_now ... ktura.html
-
- Rozgrzewający Się
A jak wygląda w FR305 dokładność podawania bieżącego tempa biegu min/km? Osobiście używam komórki z symbianem i programem Nokia Sport Tracker i o ile po każdym kilometrze pokazuje dobrą wartość, to chwilowe tempo biegu czasami bierze z sufitu. Mnie interesuje pulsometr z opcją bardzo dokładnego podawania tempa. Co proponujecie?
[url=https://sportstracker.nokia.com:443/nts/user/profile.do?u=lolapaloza][b]Moje przebieżki[/b][/url]
[url=http://truchtacz.blox.pl/html][b]Truchtacz - blog[/b][/url]
[url=http://truchtacz.blox.pl/html][b]Truchtacz - blog[/b][/url]
- pozzie
- Dyskutant
- Kontakt:
z tego co wiem, to każdy sprzęt działający w oparciu o gps podaje tempo wg wartości uśrednionych - czyli dokładnie jak piszesz: na km poda dobrze, chwilowe - niekoniecznie. Ale alternatywnym rozwiązaniem są chyba tylko bezwładnościowe sprzęty jak footpod. Osobiście nie używałem, ale z lektury forum wynikało, że ma również swoje wady. Kalibracja, ew. niedokładności etc.Kerry King pisze:A jak wygląda w FR305 dokładność podawania bieżącego tempa biegu min/km? Osobiście używam komórki z symbianem i programem Nokia Sport Tracker i o ile po każdym kilometrze pokazuje dobrą wartość, to chwilowe tempo biegu czasami bierze z sufitu. Mnie interesuje pulsometr z opcją bardzo dokładnego podawania tempa. Co proponujecie?
pozdrawiam
- russian, white russian
- Zaprawiony W Bojach
z mojego doświadczenia footpod jest jeszcze(znacznie do~60m na km) niedokładniejszy od gps-a. ale prędkości chwilowe tak nie skakały, prawda.
robocza teoria jest taka, że dla zachowania dokładności trzeba by go kalibrować przed każdą zmianą podłoża.
a idąc dalej:
czy chcesz za każdym razem biegać inną trasą, że potrzebujesz takiego sprzętu?
przy biegach easy, moim zdaniem(i JS te +-1 km(do 10km), +-2km(do 20km)(...) nie robią różnicy. a dystans uśredniony ocenisz po czasie trwania wysiłku.
szybkie odcinki i tak trzeba biegać po stadionie, albo dobrze wymierzonej krótkiej pętli. tu zwykły stoper jest dokładniejszy.
zwykłe zawracanie głowy tymi elektronicznymi przeszkadzajkami.
zdrówko
robocza teoria jest taka, że dla zachowania dokładności trzeba by go kalibrować przed każdą zmianą podłoża.
a idąc dalej:
czy chcesz za każdym razem biegać inną trasą, że potrzebujesz takiego sprzętu?
przy biegach easy, moim zdaniem(i JS te +-1 km(do 10km), +-2km(do 20km)(...) nie robią różnicy. a dystans uśredniony ocenisz po czasie trwania wysiłku.
szybkie odcinki i tak trzeba biegać po stadionie, albo dobrze wymierzonej krótkiej pętli. tu zwykły stoper jest dokładniejszy.
zwykłe zawracanie głowy tymi elektronicznymi przeszkadzajkami.
zdrówko
we gather energies
ours and the ones of the nature,
in order to make this intolerable world
endurable
ours and the ones of the nature,
in order to make this intolerable world
endurable
-
- Wyga
sprinty i tempowki rzeczywiscie biegam na dobrze wymiarkowanej trasie, wiec tu raczej zwykly zegarek z pomiarem tetna, ale doszedlem do biegan okolo 15km i nie chce biegac po tej samej trasie non stop
owszem, google sa pomocne w wyznaczeniu trasy i przeliczeniu jej pi razy drzwi, ale... i tu wlasnie moje pytanie o sprzet
czyli tylko FR305?
JC
owszem, google sa pomocne w wyznaczeniu trasy i przeliczeniu jej pi razy drzwi, ale... i tu wlasnie moje pytanie o sprzet
czyli tylko FR305?
JC
- wysek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 32:34
- Życiówka w maratonie: 2:43
- Kontakt:
Tak, na tym sprzęcie się nie zawiedziesz. A na tym sprzęcie co pokazałeś - nie mam zielonego pojęcia. Ale garmin to pewna firma + gwarancja. Naprawdę wartojuancruz pisze:sprinty i tempowki rzeczywiscie biegam na dobrze wymiarkowanej trasie, wiec tu raczej zwykly zegarek z pomiarem tetna, ale doszedlem do biegan okolo 15km i nie chce biegac po tej samej trasie non stop
czyli tylko FR305?
JC

-
- Wyga
a czy warto sie zainteresowac Timex'em? http://www.timex24.pl/action/produkt/id ... ylink.html
dzis otrzymalem od nich mejla z oferta i jest nieco taniej niz FR305
a u mnie kwestia kasy troche istotna... Bardzo prosze o pomoc -> lepiej nico dolozyc do FR305 czy tez ten Timex jest wystarczajacy
JC
dzis otrzymalem od nich mejla z oferta i jest nieco taniej niz FR305
a u mnie kwestia kasy troche istotna... Bardzo prosze o pomoc -> lepiej nico dolozyc do FR305 czy tez ten Timex jest wystarczajacy
JC
- lejek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 45:18
Tutaj z tego co widać GPS jest osobną częścią i bezprzewodowo łączy się z zegarkiem. Jeśli Ci nie przeszkadza bieganie z GPSem przyczepionym do ramienia to wg mnie będzie to tak samo dobrze działało.
W Garminie GPSa masz wbudowanego w "zegarek"...
Pozdrawiam,
Lejek
W Garminie GPSa masz wbudowanego w "zegarek"...

Pozdrawiam,
Lejek
- ssokolow
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 48:35
- Życiówka w maratonie: 4:04:02
Szwagier miał cały zestaw (z nagrywarką) używał 2 lata... a po tym jak mu pożyczyłem swoją 305'tkę to zamówił sobie taką samą z USA
Dla mnie to najlepszy dowód co lepsze.
z wad które wymieniał - to przede wszystkim - to że to jednak 3 części zestawu - jak działało wszystko - to działało... ale często było tak że np zegarek przestawał pokazywać prędkość, albo nagrywarka łapała tylko cześć treningu.
no i do tego baterie- niestety trzeba myśleć o każdym urządzeniu osobno. W garminie (co jest jednocześnie jego wadą i zaletą) jest jeden akumulator - ładuje się z USB, zresztą bardzo szybko - trzeba tylko uważać żeby w Garminie nie dopuszczać do pełnego rozładowania (bo mu bardzo szkodzi) ale za to można swobodnie doładowywać nawet po krótkim treningu.
co do ceny - to to co podałeś - chyba nie ma nagrywarki ... - czyli jeszcze musisz dokupić nagrywarkę ...
na prawdę nie mam interesu w tym żeby przekonać cię do 305'tki
po prostu szczerze wierzę w to co piszę- czyli że to chyba najtańszy "wypas"
jak nie masz na razie kasy - to biegaj ze stoperem ... - poważnie- w sumie te wszystkie "zabawki"
to w końcu wcale nie sprawiają że biegamy lepiej
- ale są po prostu "fajne"
i można śledzić setkę wykresików - imho - jak już kupować coś dla frajdy to 305'tka lepsza...
- co zaś do pomiaru prędkości chwilowej- no cóż we wszystkich urządzeniach opartych na GPS'ie nie jest najlepsza.. - w porównaniu z Nokia Sport Tracker - powinno być lepiej - ale nie ma co liczyć na to że będzie pokazywało z dokładnością do 10s /km ... - potrafi czasem się rozjechać nawet o minutę :/ albo i 45 sekund... ale jak biegasz trochę z garminem i go obserwujesz... to uczysz się też "siebie"... - i już potem wiesz że mimo że Garnek wskazuje 5:45/km to biegniesz coś między 4:55 a 5:15 - i że za 10-20 sekund wskazana prędkość znacznie się poprawi
bardzo też fajna jest opcja biegania "szybkiego treningu" - gdzie ustawiasz planowany dystans i tempo biegu... a garnek pokazuje ci ile metrów przed lub za - jesteś względem punktu gdzie w danym momencie powinieneś być. To nie zmienia się tak gwałtownie jak prędkość chwilowa i pomaga w "uczeniu" się danego tempa.

Dla mnie to najlepszy dowód co lepsze.
z wad które wymieniał - to przede wszystkim - to że to jednak 3 części zestawu - jak działało wszystko - to działało... ale często było tak że np zegarek przestawał pokazywać prędkość, albo nagrywarka łapała tylko cześć treningu.
no i do tego baterie- niestety trzeba myśleć o każdym urządzeniu osobno. W garminie (co jest jednocześnie jego wadą i zaletą) jest jeden akumulator - ładuje się z USB, zresztą bardzo szybko - trzeba tylko uważać żeby w Garminie nie dopuszczać do pełnego rozładowania (bo mu bardzo szkodzi) ale za to można swobodnie doładowywać nawet po krótkim treningu.
co do ceny - to to co podałeś - chyba nie ma nagrywarki ... - czyli jeszcze musisz dokupić nagrywarkę ...
na prawdę nie mam interesu w tym żeby przekonać cię do 305'tki

jak nie masz na razie kasy - to biegaj ze stoperem ... - poważnie- w sumie te wszystkie "zabawki"

- co zaś do pomiaru prędkości chwilowej- no cóż we wszystkich urządzeniach opartych na GPS'ie nie jest najlepsza.. - w porównaniu z Nokia Sport Tracker - powinno być lepiej - ale nie ma co liczyć na to że będzie pokazywało z dokładnością do 10s /km ... - potrafi czasem się rozjechać nawet o minutę :/ albo i 45 sekund... ale jak biegasz trochę z garminem i go obserwujesz... to uczysz się też "siebie"... - i już potem wiesz że mimo że Garnek wskazuje 5:45/km to biegniesz coś między 4:55 a 5:15 - i że za 10-20 sekund wskazana prędkość znacznie się poprawi

bardzo też fajna jest opcja biegania "szybkiego treningu" - gdzie ustawiasz planowany dystans i tempo biegu... a garnek pokazuje ci ile metrów przed lub za - jesteś względem punktu gdzie w danym momencie powinieneś być. To nie zmienia się tak gwałtownie jak prędkość chwilowa i pomaga w "uczeniu" się danego tempa.
-
- Wyga
Używam CW 500 SD i jestem z niego zadowolony
ma nieco skomplikowane menu ale daje radę
niestety nie mam możliwości komunikacji z kompem wiec opis "1 plik podsumowujący (intensywność pracy serca, prędkość, dystans)." dotyczy tylko odczytu z zegarka
co do prędkości średniej ...
w czasie biegu istniej możliwość jej wyświetlania ale nie sprawdzałem dokładności pomiaru ciekawa funkcją jest podanie przedziału prędkości co może się trochę przydać ale nie można tego zaprogramować jako profil więc wymaga ustawienia przy każdej próbie co jest niewygodne trzeba uważać trochę na przycisk light view który lubi się zaciąć konieczna wizyta u zegarmistrza po wymianę baterii
ogólnie jestem ze sprzętu zadowolony chociaż brakuje mi możliwości zapisu pulsu przez cały trening i analizy w kompie ale ... swój kupiłem na allegro i kosztował mnie dużo mniej
ma nieco skomplikowane menu ale daje radę

niestety nie mam możliwości komunikacji z kompem wiec opis "1 plik podsumowujący (intensywność pracy serca, prędkość, dystans)." dotyczy tylko odczytu z zegarka
co do prędkości średniej ...
w czasie biegu istniej możliwość jej wyświetlania ale nie sprawdzałem dokładności pomiaru ciekawa funkcją jest podanie przedziału prędkości co może się trochę przydać ale nie można tego zaprogramować jako profil więc wymaga ustawienia przy każdej próbie co jest niewygodne trzeba uważać trochę na przycisk light view który lubi się zaciąć konieczna wizyta u zegarmistrza po wymianę baterii
ogólnie jestem ze sprzętu zadowolony chociaż brakuje mi możliwości zapisu pulsu przez cały trening i analizy w kompie ale ... swój kupiłem na allegro i kosztował mnie dużo mniej