Polar RS200 Vs Sigma Onyx Pro

Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Tak, w minutach na km. Wszystkie modele bazujące na GPS nie pokażą Ci dobrze chwilowego tempa, a te modele inercyjne tak (z dokładnością pewnie około 0.5% jeśli dobrze skalibrowane)
PKO
jacek_f
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Posiadam Polara RS200 SD. Dodatek SD oznacza, że w zestawie jest czujnik zakładany na buta (polar S1). Pokazywana jest prędkość chwilowa, można ustawić czy ma to być w min/km czy km/h. Po treningu masz wgląd w tempo średnie i maksymalne (całego treningu lub pojedynczego okrążenia).
Awatar użytkownika
Adams
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 42:29
Życiówka w maratonie: 03:53:31

Nieprzeczytany post

jestem laikiem w tym temacie i prosiłbym o wyjaśnienie co to znaczy modele inercyjne :)

czytałem w tym temacie że urządzenia bazujące na GPS są czasami nie dokładne, np w przypadku dużego zachmurzenia / zadupia itd. Czyli np Garmin 305 lub 405 mają w tym przypadku czasami nie dokładne wskazania prędkości biegu i przebytej odległości? I pytanie jeszcze jedno względem tych pomiarów odległości bazujących na GPS, czy one biorą pod uwage topografię terenu?

Następne pytanie jest odnośnie modeli typu Garmin 50, gdzie jest "nakładka" na buta, która mierzy nam odległość przebiegniętą. Pytanie natury czysto technicznej; jak on mierzy ten dystans? Bo jeżeli na zasadzie ilości przebytych "średnich kroków" to chyba jest to bardzo nie dokładne, bo biegając pod górke jest inna długość kroków niż podczas biegu po równym itp.

Dzięki za odpowiedź.
jacek_f
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Adams pisze: Następne pytanie jest odnośnie modeli typu Garmin 50, gdzie jest "nakładka" na buta, która mierzy nam odległość przebiegniętą. Pytanie natury czysto technicznej; jak on mierzy ten dystans? Bo jeżeli na zasadzie ilości przebytych "średnich kroków" to chyba jest to bardzo nie dokładne, bo biegając pod górke jest inna długość kroków niż podczas biegu po równym itp.
Nie wiem jak w przypadku garmina, ale Polar S1 to nie jest zwykły krokomierz. Pod uwagę brana jest siła wyrzutu nogi, kąty nachylenia ... A jego dokładność jest bardzo dobra, zwłaszcza po kalibracji. Gdzieś wyczytałem, że granica błędu to 3%.
Ostatnio zmieniony 08 maja 2009, 23:21 przez jacek_f, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ssokolow
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48:35
Życiówka w maratonie: 4:04:02

Nieprzeczytany post

a ja się wypowiem o garminie bo z nim biegam. ;-)

błąd pomiaru dystansu - niezależnie od pogody i "gęstości lasu" jest na pewno mniejszy niż we wszystkich "krokomierzach" - im dłuższy dystans - tym błąd pomiaru % mniejszy.
na 1km może się mylić o te 2-3%... ale na 20km błąd większy niż 300m to rzadkość.

Z prędkością chwilową - gorzej - jest liczona właśnie z "małego dystansu" więc obarczona jest dość sporym błędem. Na szczęście wymyślono coś takiego jak "lap pace" i jak biegasz w miarę równym tempem to po przebiegniętych 100m pomiar znowu - jest już całkiem dokładny.

aaa.. ;-) "zadupie" ;-) co najwyżej może polepszyć odbiór z gps'a ;-) bo on bardziej nie lubi miasta z wąskimi ulicami.. - ale jak już pisałem Garmin 305'tka jest na SirfStarIII (moduł gps) który jest już bardzo dokładny - błąd bezwzględny co prawda w mieście potrafi być ok. 10metrów.. ale pomiar "przemieszczenia" z jednej pozycji do drugiej - mierzony jest z dokładnością kilku-kilkunastu centymetrów.
Szymon
Obrazek
rob30
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

mam pytanie czy polar 200 albo garmin 50hr maja taka funkcje jak sigma, ze ustawiamy interwal np minuta w jakiejs strefie HR a potem interwal az puls spadnie do zadanego HR ???
wszyscy krytykuja sigme a ze nie mam mozliwosci przetestowac (jaka jest w rzeczywistosci) to wole jej w ciemno nie kupowac dlatego prosze o info czy wymieniony polar i garmin maja taka funkcje ??
deckard
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

wszyscy badają tu korelację tętna i prędkości. sam w sobie temat bardzo interesujący - czy może ktoś podać jak ta korelacja wygląda? modele zbudowane? bez żartów, ciekawy jestem czy Wy tę 'korelację' liczycie jakoś poważniej i np próbujecie do tego dopasować jakis model dajmy na to autoregresji. bez żartów.

przychodzi mi nawet do głowy ciekawy pomysł, żeby poprosić Was o przesłanie jak największej liczby zapisów treningowych z tempem i tętnem + metryczka typu data urodzenia i płeć. jeśli zebranych danych byłoby wystarczająco dużo, to ba, może dałoby się opracować nawet kardio-prędkościowy model polskiego biegacza? tylko czy mi się będzie chciało w wakacje? a może znajdzie się jakiś yacool, który to zrobi?

natomiast w sensie praktycznym to mam pytanie dotyczące tych modeli korelacji tętna i tempa biegu - jak już je macie to co dalej z nimi robicie?

np załóżmy że moja korelacja jest taka, że przeciętnie przy zmianie tempa o 1% tętno rośnie o 2%
i w czym może mi pomóc mi to info, szczególnie w porówaniu do empirycznego info, że w związku z tym, że przyspieszyłem, to poczuję za jakieś 100 metrów mocniejsze zmęczenie?
SBBP.WAW.PL
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ