Pierwsze buty - prosba o pomoc.

Gula
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam serdecznie,

zwracam sie ze standardowa prosba do Szanownego Grona :usmiech: Rok temu zaczalem biegac i szybko zlapalem bakcyla. Niestety niefortunnie skrecilem staw skokowy, pozniej drugi. Wykluczylo mnie to z biegania na dluzszy czas, jednakze mysle ze teraz spokojnie moge wrocic. Nigdy nie kupowalem butow biegowych, wiec od tygodnia czytalem to forum i chodzilem po roznych sklepach w Warszawie. Niestety okazuje sie ze wybor obuwia to nie taka prosta sprawa, a ze wzgledu na swoj budzet wolalbym nie popelnic bledu.

Mam 176 cm wzrostu i 81 kilo wagi. W sklepie intersport "fachowiec Reebooka" po tescie powiedzial mi, ze mam stope neutralna ew z lekka tendencja do pronacji. Piec minut pozniej teoretycznie potwierdzil to sprzedawca w Nike'u. Pisze teoretycznie gdyz Pani po prostu powiedziala zeby sie przebieg a ona mi powie jaka mam stope. Srednio chce mi sie wierzyc w skutecznosc takiej metody. Co o tym sadzicie?

Pierwszy kontakt z podlozem ma u mnie stopa. Biegac prawdopodobnie bede zarowno po asfalcie jak i piaszczystym podlozu. Postaram sie poszukac jakiejs fajnej drozki, parku, jednakze mieszkajac na blokowisku i tak bede musial tam dobiec.

Jakie buty byscie mi polecili? Jezeli chodzi o marke to sklanialbym sie do Nike'a, gdyz ich buty po prostu nigdy mnie nie zawiodly. Domyslam sie, ze ich biegowki rowniez sa wysokiej jakosci. Przymierzalem Vomero +4 i na poczatku zrobily na mnie niesamowite wrazenie - to uczucie miekosci. Jednakze przeczytalem na bieganie.pl ze to niekoniecznie jest najlepsze dla wszystkich. Zwlaszcza przy mojej wadze. Moze lepsze beda Pegasusy +25? Na pewno cena jest dla mnie duzo atrakcyjniejsza. Jezeli juz kupowalbym Vomero, to prawdopodobnie i tak staralbym sie kupic Vomero +3 z zeszlego roku w jakims outlecie. Oczywiscie nie jestem w 100% nastawiony na Nike. Wezme pod uwage wszystkie polecone modele.

Troszke sie rozpisalem, ale chcialem umiescic jak najwiecej informacji. Z gory serdecznie dziekuje Wam za pomoc!
PKO
Awatar użytkownika
ŁoBoG
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:50
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Nie chodzi o model, ty masz dobrze sie czuc w bucie, nie moga byc "na styk", powinny miec troche luzu w palcach i sztywno trzymac piete. Jesli jednak chodzi o pronacje, suplinacje itp., to NB dobrze zaznacza to na metkach. PZDR!
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:34
Życiówka w maratonie: 2:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jeżeli jesteś przekonany, że masz neutralną stopę i reflektujesz na Nike to śmiało bierz Nike air pegasus. Do Twojej wagi będą okej.
Obrazek
Biegacz, bloger, trener biegania
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ