Pierwsze buty dla ambitnego biegacza ;)

vi3dr0
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Ninejszym witam pierwszym postem na forum :)

Zaczynam przygodę z bieganiem, i zamierzam biegać dużo (zapewne więcej niż statystyczny początkujący). Od 5 lat trenuję kolarstwo górskie, jednak wypadek wyłączył mnie na ten sezon z obiegu :echech: Trening wszedł mi już w nawyk i szlag mnie trafia siedząc w taką pogodę w domu :ble:

Dane, podobno pomocne:
- 70kg (docelowo 67)
- 185cm
- biegać będę wyłącznie w terenie (nie ma to jak Park Narodowy :hej:)
- po domowych testach (mokra stopa, oględziny starcia podeszwy w zwykłych butach, spojrzenie na stopy z tyłu) mam ciągle problemy z określeniem czy jestem lekkim supinatorem czy pronatorem - może moglibyście mi pomóc po zamieszczeniu zdjęć? :niewiem: Domyślam się, że ma to duże znaczenie.

- 2 lata temu miałem pozrywane wszystkie więzadła, poza achillesem, i torebkę stawową w prawej kostce - nie wiem czy ma to znaczenie. Zasadniczo nie przeszkadza mi to w bieganiu.

Chciałbym przeznaczyć około 200-250 zł. Zdaję sobie sprawę, że czasem warto dołożyć do lepszego sprzętu, z drugiej strony obuwie dla doświadczonego biegacza może nie być dla mnie odpowiednie.

Pozdrawiam
Kuba
PKO
Awatar użytkownika
sredniak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Najlepie jak Ty przeslesz zdjęcie swojego mokrego testu, i najlepiej zdjęcie twoich stóp od tyłu (ktoś niech Ci zrobi zdjęcie jak stoisz, tak żeby było widać od pięty do łydki) Później reszta informacji :ble:
run your way

www.sklepbiegacza.pl - polecam
vi3dr0
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Byłem w Intersporcie i odcisnąłem się na żelowej podkładce, efektem czego nie stwierdzono u mnie żadnych odchyleń od normy. Odcisk stopy książkowo, między kolanami przerwa na 3 palce, co podobno również jest w normie i nie wskazuje na supinację.

Pozostał więc wybór butów - teren, około 300-350 zł (zmiana priorytetów ;)).

Pozdrawiam i liczę na pomoc ;)
Awatar użytkownika
sredniak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

jeżeli chcesz biegać po terenie (nie będzie to jakis ekstremalny teren) to wcale nie musisz kupować butów trailowych, te na asfalt z lepszą amortyzacją są na tę porę roku bardziej uniwersalne. Trailowe raczej nadają się na zimę, śnieg i mokre dni. Jeżeli stopa neutralna to polecam modele Asics Cumulus, Stratus, 2140, 1140, Fortitude 3, Saucony Jazz 12, Nike Pegasus. Wybór masz ogromny tym bardziej ze nie wazysz za dużo i nie masz żadnych wad biomechamicznych. Polecam także zapoznać się z tą tabelą http://bieganie.pl/?cat=20&id=409&show=1
run your way

www.sklepbiegacza.pl - polecam
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ