buty buty ...buty

gasper
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

dgim pisze:
gasper pisze:vomero można kupić w Poznaniu za 299 zł - w wielu sklepach nike są przeceny
a mozesz powiedziec, w ktorym konkretnie salodnie nike'a widziales 299zl teraz ? pewnie nie bedzie mozna sprowadzic jak zwykle w ramach wewnetrzenej, salonowej dostawy... znajac zycie
widziałem a auchan w Swadzimiu w sklepie sportowym i gdzieś jeszcze;
ja kupiłem pegasusy za 199
PKO
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:34
Życiówka w maratonie: 2:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

dgim pisze:naczytalem sie dziwnych opinii o vomero tutaj jednak, iz sa za miekkie, pianka zastosowana naprawde jest miekka...

w zasadzie nie widzialem nawet w drozszych modelach innych firm tak miekkiej pianki, moze mi ktos powiedziec, jak sie czuje az tak miekka pianke po przebiegnieciu powiedzmy 10km ? czy faktycznie przez az tak duza amortyzacje nie traci sie na szybkosci ? tak potezny amor jest wskazany, wiem dla ludzi solidnie ciezkich, ja mam 170cm wzrostu i 66-67kg wagi, jest sens w moim przypadku wchodzic w tak miekka pianke ?
"pianka nie może być zbyt miękka bo ugniecie się na zewnętrznym brzegu już po 100km i przede wszystkim stopa w miękkich butach jest baaaardzo niestabilna... a niestabilna stopa to kontuzje."
Obrazek
Biegacz, bloger, trener biegania
Awatar użytkownika
bartie
Ekspert/Buty
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Vomero 3 ma tak miękką piankę jak żaden inny but na rynku. Różnica jest naprawdę znacząca...

proszę nie zapominać, że zadaniem butów biegowych jest nie tylko amortyzacja ale również odpowiednie prowadzenie stopy przy przetoczeniu. Miękkie buty wydawać się mogą bardziej amortyzujące ale odbywa się to zawsze kosztem ich trwałości i stabilizacji stopy.

Waga biegacza ma bardzo istotne znaczenie, szczególnie w kontekście twardości pianki EVA. Zasada jest taka... im większa waga tym twardsza pianka

W Vomero 3 teoretycznie powinny biegać wyłącznie lekkie kobiety. Autor wątku o wadze 107 kg po 100-200km będzie biegał pięta po asfalcie.

Ja osobiście przy tej wadze i braku możliwości właściwego przetestowania obuwia w sklepie brałbym buty MOTION CONTROL.
PROJEKTANT OBUWIA
http://www.bartiedesign.com

- ASICS 1090
- AVIA Atlas, Euphoric, 2060
- ADIDAS modele adiSTAR i Response, kolce (Allyson Felix, Tyson Gay)
dgim
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

przymierzylem dzis Vomero 2, i w zasadzie miekkosc pianki jest podobna do Vomero 3, przynajmniej takie odczucie mialem, fakt, iz nie mierzylem ich rownoczesnie...

pegasusy strasznie plytkie mi sie wydaja, Asics'y 2130 - uslyszalem teorie jakoby na dluzszych trasach nawet stopa neutralna w bucie badz co badz pronujacym miala wiecej komfortu, gdyz jest sztywniejszy,
dosc sztywny profil, nie wiem czy nie za sztywny

musze glebiej wejsc w temat bo na razie nie bardzo wiem, w ktora w ogole wejsc kategorie buta, stability, cushion czy motion control, tu jest glowny problem

Mizuno Rider 11, Mizuno Inspire 4 - ciekawie wygladaja, Brooks Trance 7 rowniez, Saucony ProGrid Trigon 5 Ride, Adidasy adistar Cushion 6, niewiele modeli widze z motion control, NB 1011, Asics Kayano.

chce max wydac na buty 300zl z hakiem niewielkim, najchetniej model z 2008r.
rafal2611
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

nie ma co zakładać nowego wątku, więc tu się podłączam. Też poszukuję butów do biegania, a że słabo się orientuję w temacie to proszę o radę.
Waga 67 kg przy 184 cm wzrostu, but neutralny, biegam na śródstopiu po płytach/asfalcie, jeśli więcej informacji potrzeba to mogę podać:) z góry dzięki za rady
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ