Jakie buty dla DUŻEGO amatora (<=300 pln)

ruli
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam
Tak sobie biegam już od połowy września w swoich zabytkowych Reebokach. No i stwierdziłem, iż czas na nowy but właśnie nadszedł.
No więc do rzeczy, mam 184 cm i ważę ok 93 kg (waga spada ale dość powolnie). Biegam tygodniowo około 20 km (z przyjściem wiosny będzie pewnie ok 30). Stopę mam wg testu papierowego neutralną. A biegam w 90% po chodniku i asfalcie.
No i jak widać w temacie poszukuję jakiegoś obuwia z porządną amortyzacją. Nie zależy mi na razie na wielkiej dynamice a raczej na stabilizacji i w miarę dobrej amortyzacji.
Nie chciałbym wydawać więcej niż 300 pln (aczkolwiek nie obraził bym się na nikogo jakby ktoś zaproponował coś tańszego).
Dodam jeszcze, że nie zależy mi na kupnie tańszych butów na pół sezonu, wolę wydać więcej grosza ale kupić but na 2 - 3 sezony.

Wiem że względy estetyczne powinny być tu najmniej ważne, ale wizualnie podaobają mi się NB 826 (np takie: http://www.allegro.pl/item518662380_new ... sklep.html ) Doczytałem się gdzieś że but ten jest taki raczej startowy więc nie wiem czy się nada na dłuższy czas (w sensie 2 sezony treningów)
Napiszcie mi proszę jakieś propozycję i ew. opinie dot. NB 826.

pozdrawiam i wypatruję ciekawych odpowiedzi.

ruli
PKO
Tomek Michałowski
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

witaj,

trochę ważysz :echech:, to tak na początek dla lepszej motywacji :ble:
Reeboki oddaj do muzeum :)

ten but co zaprezentowałeś... :nienie: nadaje się dla Ciebie

dlaczego ? to jest but do szybkich treningów interwałowych bądż tempowych dla biegaczy raczej lekkich , będzie on zbyt delikatny dla Ciebie i amortyzacja szybko siądzie tym bardziej ,że biegasz po chodniku i asfalcie, ten but waży 285 gramów i jest przeznaczony dla biegaczy poniżej 80kg

czego Ci potrzeba?

abuwia z serii cushion

zaczynając od czyli Asics gel Nimbus , najtaniej widziałem po 389
New Balance 1062 - bardzo mocny but dla ciężkiego biegacza 299
Adidas Supernova Cushion , super but dla neutrala za 269
polecam również Nike Pegasus ,but owiany 25 letnią legendą teraz do wyjęcia za 249-299

ostatecznie może być Asics gel Stratus za 229-249 ale to but z serii cushion raczej dla lżejszych biegaczy choc producent piszę ,że dla każdej wagi
Tomek
lhx

Nieprzeczytany post

NB 826 zdecydowanie odpada, to but dla zaawansowanego biegacza, na pewno bez nadwagi. Nie kupuj na razie butów, które mają w swojej nazwie "startowe", no chyba, że chcesz mieć problemy ze stopami i kolanami. Jeśli rzeczywiście masz neutralną stopę to jednym z lepszych rozwiązań może być Nike Vomero.

Warto zainwestować w dobre obuwie, poszukaj na wyprzedażach.
ruli
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzięki za odpowiedzi.
Chyba skuszę się na supernovą.
Jeszcze tylko jedno pytanko, co oznacząją liczby na końcu nazwy modelu np: Supernova Cushion 7 - czy ta siódemka to rocznik modelu, czy na przykład jakiś stopień amortyzacji, albo co....

pozdrawiam
r.
Tomek Michałowski
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

to nic innego jak 7 wcielenie tego buta
pozdrawiam
Tomek
ruli
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

no to jeszcze coś:
właśnie wróciłem z zakupów i znalazłem fajne przeceny w sportowym.
I tu pytanie:
Czy dla mojej wagi (circa 90 kg) modele Asicsa 1120 albo Torana nie będą zbyt delikatne?
Może ktoś większy biega w takim bucie i ma na jego temat coś do powiedzenia?

pzdrwm
ruli
Tomek Michałowski
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

1120 to but sprzed roku , klasyka dla stopy z tendencją do pronacji , może być dla 90 kg , porządny but , bardzo dobra treningówka , 2 gele z tyłu i z przodu, mostek stabilizująco -podtrzymujący dla kontroli pronacji ,podeszwa duomax o podwójnej gęstości też ma za zadanie tę pronację korygować, jak na amatorskie bieganie dobry wybór

Torana to trailowiec , nie wiem czy już nie za póżno na taki zakup bo wiosna za pasem chyba ,że chcesz mieć na przyszłą zimę , w odróżnieniu do 1120 ma 1 gel z tyłu, mostek stabilizujacy , podeszwa duomax czyli to samo , dla pronatora
Tomek
ruli
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Tomek - dzięki za info. Chyba wezmę te 1120 - grzech nie wziac za 159 nie?
Tylko żeby kurka rozmiarówka była....
Tomek Michałowski
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

cena klasa ;-) grzech nie wziąć
miłego latania
Tomek
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ