jak sprawdzić czy buty już się zużyły?

Awatar użytkownika
Kapitan Bomba!
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

właśnie... mam zrobione na moich asicsach jakieś 800 km, zewnętrznie są super ale .... no właśnie, jak sprawdzić czy jeszcze nadają się do biegania, żeby przypadkiem nie zrobić sobie krzywdy. Czy profilaktycznie kupić już nowe? Biega mi się w nich dobrze, stawy nie bolą ...ale jednak, może to już ten czas? Czekam na porady i z góry dziękuję!
PKO
DaaD
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Ja myślę że 800 km. to czas kiedy można się rozglądać za butami ale kupować ? myślę że to za wcześnie.
Ale najpierw napisz, ile ważysz, czy masz nadwagę, ile km. biegasz na treningach, gdzie biegasz (aswalt czy coś miększego).
Awatar użytkownika
Kapitan Bomba!
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

DaaD pisze:Ja myślę że 800 km. to czas kiedy można się rozglądać za butami ale kupować ? myślę że to za wcześnie.
Ale najpierw napisz, ile ważysz, czy masz nadwagę, ile km. biegasz na treningach, gdzie biegasz (aswalt czy coś miększego).
aktualnie ważę ok. 85 kg (bywało więcej ale wtedy biegałem w innych butach), wzrost 180, więc nadwaga jest, średnio na treningach biegam miesięcznie 180 - 200 km, genaralnie lasy, drogi nieutwardzone, teraz, czyli zimą asfalt. Tez mi się wydaje, że to trochę za wcześnie na nowe buty ale nie wiem jak to sprawdzić.
Awatar użytkownika
Friend
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48
Życiówka w maratonie: 4:04

Nieprzeczytany post

Doświadczeni biegacze sugeruja by po 1000 km wymieniać buty na nowe bez względu na marke !
Biegam w asisc 1120 ktorę maja ok. 800 km i zaczynam się rozglądac za promocjami !
Teraz kupię asisc cumulus 10 !

PS
Nie zaliczam się do doświadczonych biegaczy !
Awatar użytkownika
sredniak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Spokojnie mozesz w nich jeszcze przebiec ok 300km bez obawy przed kontuzją. Ale teraz jest duzo promocji więc radzilbym jednak cos kupic przed siwetami bo teraz najbardziej się oplaca po prostu a tak siak czy owak bedziesz musial kupic nowe buty po nowym roku.
run your way

www.sklepbiegacza.pl - polecam
DaaD
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Moim zdaniem nie musisz sie spieszyć. Lepiej kup fajniejsze prezęty pod choinkę, buty do wczesnej wiosny wytrzymają.
Biegając po miękkim nie zużywa się tak szybko amortyzacji (miękko jest nie tylko dla stawów, dla butów też). Myślę że nie można się dać "zwariować" propagandzie producentów obówia.

Bez pośpiechu, ale nie czekaj az Ci te spadną 1200km.-1600km. tak ja myślę.
Awatar użytkownika
piter82
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:32
Życiówka w maratonie: 3:22:xx

Nieprzeczytany post

jeśli buty nie sa zbytnio zniszczone z wierzchu można je reanimowac troche za pomoca wkładek cena kolo 50-100 zł w zal od firmy i amortyzacji, lecz zabieg to jest tylko tymczasowy, lepiej dolozyc stowke i miec nowe buty
Ciągle do przodu pokonując własne słabości
10k - 40:32 - 05.10 15k - 01:04:39 - 09.10 21,097k - 1:29:57 - 09.10 42,195k - 03:22:36 - 09.09
Mój Blog Aktywni Sportowo
GG 730243
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ