bieg w ustalonym tempie - jaki to robić

pantarej
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

chciałbym biegać w z góry zalożonym tempie. Nie szybciej i nie wolniej. Jak to robić. Czy mam jesze inny wybór niż kupno pulsometru z GPSem który będzie mi pokazywał aktualną prędkość??? Dzieki z góry za pomoc
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Najprostszy sposób to nauczyć sie tempa.
Oczywiście możesz kupić Forerunera 305 lub 405, a nawet 50, Polara od 200 do 800, Suunto chyba od t3 w górę - ale jak się nauczysz tempa to Ci to powinno wystarczyć. Oczywiście musisz do tego mieć najpierw jakieś wymierzone trasy.
lhx

Nieprzeczytany post

Najlepiej zacznij biegać z grupką doświadczonych biegaczy i po prostu się ich trzymaj. Jeśli nie masz takiej możliwości to przejedź sobie trasę rowerem/smochodem i pooznaczaj sobie odcinki co 1 km (albo nawet co 500 m). Mając tak przygotowaną trasę wystarczy na treningu stoper z międzyczasami i szybko się przyzwyczaisz do stałego tempa.
Awatar użytkownika
Krzysztof Janik
Ekspert/Trener
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Wyznacz i zmierz sobie prostą lub jakiś odcinek wyznacz sobie jakieś punkty kontrolne na tej trasie, przejdź ten odcinek marszem, truchtem, biegiem, za każdym razem mierz sobie czas. Następnie wyznacz sobie czas jaki chcesz osiągnąć i staraj się biec w kontrolując czas zwalniając lub przyspieszając na danym punkcie. Nauczysz się wyczuwać tempo.
Pozdrawiam
Trener Krzysztof Janik

Obrazek
Awatar użytkownika
wojtek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 30:59
Życiówka w maratonie: 2:18
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Najlepiej zaczac na stadionie .
Od biedy mozna na biezni mechanicznej ale to w sumie inna praca i oszukiwac mozna , dysponujac silnymi zginaczami biodrowymi.( kiedys tak zrobilem na badaniach kadry )
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki

Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37

Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
Awatar użytkownika
ssokolow
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48:35
Życiówka w maratonie: 4:04:02

Nieprzeczytany post

imho - co 1 km albo 500 metrów to na początek dużo znacznie "Zbyt rzadko" by nauczyć się biegać równym tempem...

z mojej perspektywy - dopiero FR 305 nauczył mnie biegać równym tempem - a konkretniej trening "szybki" - ustawiany z zegarka (nie z komputera) - ustawiasz dystans i "pace" a komputerek pokazuje ci genialną wartość bo nie aktualną prędkość tylko ilość metrów przed lub za - miejscem w którym powinieneś się znajdować - jest to o tyle rewelacyjne - że gps zazwyczaj na pojedyńczym pomiarze może się "walnąć" o 1m albo i 2... co w obliczeniu "chwilowej" prędkości jest bardzo znaczące - za to takie wskazanie "ile metrów" jesteś od miejsca w którym powinieneś być - pozwala ci zerkać nawet na 1 sekundę na zegarek i widzisz czy ta wartość ci wzrasta, maleje czy też utrzymuje się na podobnym poziomie (do czego próbujesz dążyć)
( a nie musisz kontrolować przez dłuższy czas "prędkości" czy waha się w zakładanych granicach)

- bez zegarka pewnie bieżnia jest najlepszym miejscem do nauki równego biegania.
Szymon
Obrazek
lhx

Nieprzeczytany post

ssokolow pisze:dopiero FR 305 nauczył mnie biegać (...)
Co też Ty wypisujesz...
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

MOżesz też kupić Nike+ SportBand - ale nie wiem jak tam jest z dokładnością pomiaru tempa.
wykastrowany kot
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

A nie wystarczy Polar 100 lub inny tańszy pulsometr, zmierzyć sobie max HRMax i ustawić sobie na początek pierwszy zakres? Pulsometr pilnuje (dając sygnał) czy biegniemy za szybko lub za wolno?
Pozdrawiam!
wykastrowany kot
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ