zimowe buty od nowicjusza do maratonu

jondor
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Cześć jestem tu nowy. Ponad miesiąc temu zacząłem biegać z kumplem, żeby nie męczyć się tak, kiedy gram w koszykówkę. Szybko mi się to spodobało i doszedłem do wniosku, że spróbuję swoich sił w maratonie w krakowie 26 kwietnia. Po prostych obliczeniach doszedłem do wniosku, że w połowie listopada zaczynam trening na maraton 4x w tygodniu dla początkującego, a wcześniej zrobię trening na 5 km, też 4x w tygodniu, ale wykonam go jedynie od połowy, bo wcześniej jak już pisałem trochę biegałem, no i z wyliczeń tak wyszło.
Porzebuję więc butów. Mam na to jakieś 250-350 zł, ale jak wiadomo chciałbym wydać jak najmniej. Zakupy z racji miejsca zamieszkania tylko w internecie (allegro nie jest mi obce). Sprawdzałem dziś stopę na posadzce i wyszło tak, że w odcinku, gdzie może pojawić się platfus jest równo połowa mokrego, a połowa suchego, więc buty chyba dla normalnych. No i najważniejsze - buty mają wystarczyć do maratonu ( 7 miesięcy biegania po 4x w tygodniu), jak i na sam maraton. Czytałem, że w zimie wystarczą zwykłe buty, nawet letnie, a ja w stopy nie marznę raczej, więc nie będzie to chyba problemem. Biegam zarówno po wałach, jak i po asfalcie. Mierzyłem też stopę linijką i wyszło około 28 cm, więc proszę o poradę co do rozmiaru, jeśli to możliwe. Dziękuję, pozdrawiam i czekam na propozycje.
'why walk when you can run'
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Tu jest katalog z poprzedniego roku (nowy będzie za chwilę).
http://bieganie.pl/?cat=20&id=409&show=1

Nazwy modeli są nadal podobne.
Wybierz coś z Kategorii Neutralny lub Słaby Pronator dla swojej wagi.
I skontaktuj się ze sklepami które to prowadzą.
Na Allegro nie polecam bo podobna można tam kupić jakąś lewiznę kiepskiej jakości.
Tu są namiary na sklepy które te modele mogą mieć w niezłych cenach:

Nike - run4fun.pl
Saucony - bartoszak-biegi.pl
Asics - sport-studio.pl, 4energy.pl
NB - Olimpius.pl

Oczywiście wiem o Tobie bardzo mało ale muszę zakładać, że to co napisałeś odzwierciedla rzeczywistość.
Gdybym musiał strzelać w ciemno, to wybrałbym jakiegoś Nike Pegasus Clima coś tam - bo zbliża sie zima itd ale bieżnik mają szosowy, więc na maraton będą ok.
Pójdź do jakiegoś sklepu, przymierz but danego producenta i będziesz miał rozmiar.

Pozostałe albo trudno jest dostać albo są za mało uniwersalne.
jondor
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dziękuję za odpowiedź. Zapomniałem dodać, że mam 185 cm i jakieś 65 kg. Zastanawiam się nad modelem Adidas AdiStar Cushion 6. Wypadł bardzo dobrze w testach, jest w miarę tani, ale nie wiem dla jakiej wagi jest odpowiedni.
Awatar użytkownika
bartie
Ekspert/Buty
Kontakt:

Nieprzeczytany post

na pewno z 65ma kilogramami sobie poradzi :oczko:

to dobry model (za dobry?) i wystarczy na dlugo. Jesli w przystepnej cenie to warto.
PROJEKTANT OBUWIA
http://www.bartiedesign.com

- ASICS 1090
- AVIA Atlas, Euphoric, 2060
- ADIDAS modele adiSTAR i Response, kolce (Allyson Felix, Tyson Gay)
jondor
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Chyba zdecyduję się na te adidasy, problem jedynie polega na tym, że nigdzie ich nie ma w moim mieście (dziś sprawdziłem wszystkie 5 sklepów), a na sklepach internetowych też raczej nie za bardzo.
Jedyne które znalazłem są na allegro, ale trochę się boję czy nie podróbki, bo strasznie tanio.
http://allegro.pl/item456575341_adidas_ ... _2008.html

+
Właśnie zamówiłem, trochę ryzyka jest, ale sprzedawca wydaje się OK, bo sprzedaje różne biegowe sprzęty.
Serdecznie dziękuję za pomoc w wyborze i pozdrawiam.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ