supinator, pronator itp...

lotekh
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

hej! pytanie mam pewnie rozbrajajaco gupie dla doswiadczonych biegaczy. no coz... dla mnie to zagadka. Mianowicie: Jak mam rozpoznac czy dany but jest supinujacy pronujacy neutralny itp., czy dany model jest dla konkretnego typu stopy czy w obrebie modelu buta sa wszystkie typy podeszwy. Czy sa jakies oznaczenia itp. ostatnio bylem w duzym sklepie sportowym z wieklim wyborem butow biegowych wszyskich marek ale sprzedawcy nie wiedza nic o supinacjach itp. przy butach jest tylko okreslena miekkosc podeszwy - raczej ogolnie. Jest elektryczna bierznia zeby sobie sprawdzic czy sie dobrze biega ale to chyba nie o to chodz... WIEC JAK TO JEST? dzieki za wyjasnienie. :)
PKO
Rapacinho
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja też ostatnio poszukiwałem butów i radzę nie liczyć, że sprzedawcy w sklepie będą mieć jakieś pojęcie. Ja najpierw doszedłem do tego jaką mam stopę, pózniej zdecydowałem się na coś z Adidasa, New Balance lub Asicsa, poszukałem na internecie opisów do konkretnych butów i na niektórych stronkach pisało czy dany but jest dla osoby pronującej lub spinującej. Wiedząc już konkretnie czego szukam wyruszyłem do sklepu na przymiarki i ostatecznie wybrałem Asics Cumulus 9 :)
lotekh
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

no własnie chodzi miedzy innymi o to czy dany model buta np Asics Cumulus 9 jest tylko w wersji supinującej lub pronującej czy we wszystkich możliwych.
Wygląda na to ze jest to jakaś wiedza tajemna do której dostęp maja tylko nieliczni. A przecież jeśli jest to sprawa w bieganiu tak kluczowa to powinno być to jak byk wywalone na jakiejś metce!!!
slawko
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

nie ma roznych wersji Asicsa danego modelu tj jeden dla pronatora a inny dla supinatora; kazdy model nalezy do okreslonej grupy butow tj dla supinatorow, inny model dla pronatorow, inny dla neutralnych; chociaz jest to uproszczenie poniewaz optymalny zakres danego modelu moze byc "dla supinatorow" niemniej moze tez byc polecany przez producenta dla biegaczy o stopie neutralnej;
wszystkie informacje o tym jakie buty dla jakiej stopy powinni miec sprzedawcy (swiat idealny - wiemy, ze czesto tak nie jest); dlatego polecam strony producentow - na pewno asicsa - bo tam przy kazdym modelu jest dokladny opis (j.angielski) kazdego modelu z rekomendacja czy dla pronatorow, supinatorow etc;
pozdrowko
Slawko
Rapacinho
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Z tego co się orientuję to Nimbusy, Cumulusy i Stratusy Ascisa są tylko w wersji supinacja/neutralny. Jeśli chodzi o jakieś oznaczenia, to na metce niestety nie ma nic w języku polskim... ale jak dobrze pamiętam jeśli pisze Cushion to znaczy, że but jest dla osoby spinującej/neutralnej. Jeśli natomiast jest coś Control to but jest dla osób pronujących. Nie mam jednak 100% pewności tak więc jak zle piszę to niech mnie ktoś poprawi :)

PS. Tu daję linki do stronek gdzie pisze jakie technologie są w danej firmie:
http://biegamy.com/index.php?siteid=5&m ... =0&rodzaj=
http://www.newbalance.pl/strona.aspx?id=61,4
Tomek Michałowski
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

http://conseil-chaussure.kalenji-running.com/EN/

kliknij na znak zapytania , jest wizualizacja typu kroku

u Asicsa to proste , dla pronatorów jest duomax , czyli szara podeszwa od wewnętrznej strony, z takimże napisem

u Adidasa też łatwo , cushion to neutralny i supinator a control to pronator
Tomek
Tomek Michałowski
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

a zapomniałem dodać ,że w zakładce type of stride klikamy na znak zapytania
Tomek
lotekh
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

wszystkim wielkie dzięki za pomoc okazaną laikowi:) ostatecznie znalazłem to http://bieganie.pl/?cat=20&id=409&show=1. ale tak czy tak cala ta kwestia powinna być ciut uproszczona przez producentow (zwykła wzmianka na metce na języku by wystarczyła) dzieki jeszcze raz :hej:
Awatar użytkownika
torronto
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 38:21
Życiówka w maratonie: 2:58:52
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Tutaj jest przegląd butów z podziałem na Cushioned shoes, Off-road shoes, Performance shoes, Motion control shoes, Racing shoes, Stability shoes.
Można skorzystać też z wyszukiwarki butów dla Ciebie.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ