Dobór butów dla amatora- proszę o pomoc.

Awatar użytkownika
Gregz
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 46:42
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Jako, że jest to mój pierwszy post na forum chciałem przywitać wszystkich użytkowników forum bieganie.pl :)
Zacząłem biegać niedawno, zupełnie amatorsko, raz w tygodniu żeby sobie na lajcie potruchtać :)
Zamierzam teraz zabrać się za to dużo poważniej ... głównie chodzi o systematykę. Chcę od jutra zacząć plan 10tygodniowy. Bieganie mi się bardzo podoba i chciałbym się w to bardziej wciągnąć. Niestety nie dysponuje obuwiem do biegania. Buty w których biegałem od czasu do czasu i ćwiczyłem na siłowni już poszły na śmietnik. Musze sobie coś kupić.
Przeczytałem kilka artykułów na temat doboru butów oraz przejrzałem bardzo duuużżzo postów na ten temat na forum. Niestety mam mętlik w głowie i dlatego proszę o pomoc.

Mam 26 lat, 178 cm wzrostu, waga 79kg.
Stopa, wg testu wodnego: neutralna (zdaje sobie sprawę, że ten test jest namiastką prawdziwego badania, ale jest to zawsze jakiś punkt odniesienia i w przyszłości na pewno będę wiedział w jakich butach mi się dobrze biega i czego od butów wymagać).

Mój cel to rekreacja+schudnięcie paru kg, bo troszkę mi się brzuszek od piwa zrobił a niestety na siłownię nie mam w tej chwili zbytnio czasu, tak jak kiedyś.
Biegam rano przed pracą czyli ok 6:30.
Rodzaj nawierzchni to ścieżki asfaltowe/kostka brukowa i ścieżki leśne, więc chciałbym mieć dobrą amortyzację (zwłaszcza, że kolano lubi mnie raz na kilka tygodni zaboleć :) )

Przeglądałem dużo butów w internecie i w sklepach. W GO sporcie widziałem NB 735 w promocji po 169zł. Jest to niezła cena. Z tego co wyczytałem w necie jest to model dla osób ze stopą neutralną z jakąś tam amortyzacją, powiedzmy taką w miarę ;)

Podkreślam, że nie kieruję się ceną, bo akurat wolę zainwestować w dobre buty, żeby nie nabawić się kontuzji. Jeśli będą to buty po 170 zł to ok, ale jeśli będą po 300 czy 350zł to też jakoś dam radę :)
Tylko o to, żeby nie przesadzić z kupnem za drogich butów, ponieważ dopiero zaczynam i nie wiem czy to ma sens.
Jeśli chodzi o miejsce zakupu to mieszkam w 3miescie, więc mam GO SPORT i INTERSPORT z takich sieciowych sklepów.

Proszę o pomoc w doborze butów i nie denerwujcie się :bum: , że po raz kolejny post tego typu, ale im więcej czytam, tym bardziej jestem zakręcony ;)

Pozdrawiam i mam nadzieję, że się wkręcę w ten sport :)
PKO
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Powiem tak: na pewnym poziomie buty niewiele się między sobą różnią. Jeśli masz zdrową stopę, różnica pomiędzy Nike, Adidas czy Asics jest tak naprawdę niewielka. Ważniejsze są indywidualne preferencje. Najlepiej sprawdź w sklepie, jak się czujesz w każdym bucie.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Nie bardzo rozumiem co Nagór miał na myśli pisząć "Na pewnym poziomie" :)
Ja chciałem uściślić, że na poziomie bardzo początkującym buty mają wg mnie większe znaczenie niż na wyczynowym.
Bo biegacz początkujący, przyciężki na pewno ląduje na pięcie i wtedy stabilizacja pięty jest wskazana.
Tujam masz zestaw butów (modeli zeszłorocznych ale poza własnie NB połapiesz się w odpowienikach) w podziale wg wagi i typu stopy.

http://bieganie.pl/?cat=20&id=409&show=1

Niedługo będzie katalog tegoroczny - ale oczywiście juz jesienny (wiosenno letnie odpuściliśmy).
Awatar użytkownika
Gregz
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Ok, dzięki za link. Katalog przeglądałem już wcześniej, ale zasugerowałem się tym, że są to buty jesienno-zimowe a teraz mamy ciepełko i letni sezon. Przejrzę to jeszcze raz.

Mam do Was tylko pytanie: czy jeśli źle dobiorę buty to mogę sobie zrobić krzywdę? Chodzi mi o stawy, kolana, jakieś wykoślawienie itp?

ps. Te NB 735 to odpuścić rozumiem?
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Krzywda - wielkiej sobie nie zrobisz. Wg mnie musiałbyś miec jakieś duże ułomności żeby sobie zrobić krzywdę przy neutralnej stopie.
Jakieś "krzywdy" moha wyjść po wielomiesięcznych niegach - ale z butami trzeba się dotrzeć, trafić na swoje. Za pierwszym razem raczej się nie uda.

735 - nie czuję za bardzo NB, to znaczy tej marki. Ale możesz kupić, wg mnie krzywdy nie będzie. Mają nawet już następce - 736.
Awatar użytkownika
Gregz
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Dzięki Panowie. Jutro wybiorę się na zakupy, bo dzisiaj byłem w GO SPORCIE i jeszcze na nic się zdecydowałem.
kwiczol
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Witam nie chcąc pisać nowego tematu mam pytanie
Mam:
178 cm ,70 kg, Stopa, wg testu wodnego: neutralna , biegam w lesie czysto amatorsko
Jakie buty polecicie do 170 zł-w go sporcie tez proponowali NB 735(od razu bym prosił o dane o tym buciku, bo jakoś nie mogę znaleźć) ale szukam dalej co jeszcze proponujecie ?

pochodziłem troche po jeleniej i znalazłem takie buciki :
new balance jw 169 zł
adidas duramo 149 zł
Reebok zenon runner 159 zł
Reebok tempo runner 149 zł
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ