buty kobiece dla płaskostopia poprzecznego:P

kasiol
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam!
Może ktoś jest w stanie mi pomóc, otóż:
ortopeda poradził mi zakup butów do biegania specjalizowanych dla płaskostopia poprzecznego, poza tym mam też koślawe pięty:P
Generalnie, kilka osób zwracało mi już uwagę na to, że biegam/robię naskok jak Charlie Chaplin = piety się schodzą, palce na zewnątrz.
Do tej pory biegałam w butach dla stóp normalnych, ale zaczęto mnie straszyć kaczkowatym, kłapczastym chodem na stare lata, więc kolejne buty chcę wybrać uważniej. Jakie marki produkują takie buty, czy może ktoś zna jakieś konkretne modele godne uwagi? Wszelkie porady mile widziane:P
PKO
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Hm, wydaje mi się, że do tego bardziej niż buty - wystarczą specjalistyczne wkładki do butów. Nie wiem, skąd jesteś, w Warszawie działa Ruda i jej ortoreh.pl...
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Wkładki może tak, ale z tego co opisujesz masz klasyczne objawy w których buty dla pronatora byłyby wskazane.
To zależy od stopnia pronacji, Twojej wagi i jeszcze paru czynników - ale generalnie zapoznaj się z tymi Tabelkami. Powinny Cię interesować buty dla pronatorów: http://bieganie.pl/index.php?show=1&cat=20&id=409

Dobrze by Ci było zrobić jakieś badani. My zazwyczaj w okolicach jakichś dużych imprez biegowych takie badania robimy ale teraz jeszcze nie wiem kiedy będzie najbliższe.

A na płaskostopie poprzeczne nie ma butów, ewentualnie wkładki. Z tym, że płaskostopie poprzeczne to wg mnie raczej mniejszy problem niż podłużne.
pichotnik

Nieprzeczytany post

FREDZIO pisze:My zazwyczaj w okolicach jakichś dużych imprez biegowych takie badania robimy ale teraz jeszcze nie wiem kiedy będzie najbliższe.
A kto to sa 'my'?:)))
Najblizsza wieksza biegowa impreza jest jutro na przyklad w Warszawie:)
kasiol
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dziękuję za odpowiedzi!
Właśnie ortopeda stwierdził, że lepsze od wkładek będą specjalne buty.
A w jutrzejszej większej imprezie biegowej też biorę udział:P
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

My, czyli oczywiście bieganie.pl (zazwyczaj we współpracy z ortoreh.pl)

http://bieganie.pl/?show=1&cat=20&id=274
http://bieganie.pl/?show=1&cat=7&id=211

Oczywiście jutro jest duża impreza ale zdecydowałem nie uczestniczyć w Targach, bo:

1. czasami w weekend muszę mieć też czas dla rodziny :), jutro i tak będzie czas mocno skoncentrowany na imprezie
2. Wnętrze BUWu mi się nie podoba jako na miejsce do Expo - ciemno, ponuro, chce się uciekać.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ