Witam wszystkich na forum!
Jestem poczatkującym biegaczem i mam zamiar kupić sobie pierwsze porządne buty do biegania . Na forum wyczytałem ,że trwałość takich butów to 1000km. Ja biegam ok. 2km dziennie. Czy to znaczy że buty starczą mi na 500 dni? I jeszcze jedno: jak poznać ,że buty nadają się do wymiany?
Jak to jest z tymi butami?
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Fist
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
jesli jest taka informacja to najpewniej chodzi o trwalosc systemów amortyzacji, po tym czasie jakość wyraźnie spada.
Jeśli nie masz problemów ze stawami moze w nich biegac dalej
Jak sprawdzić czy amortyzacja jeszcze działa?
w róznych butach róznie to widac ale mozesz zauwazyc ze np. podeszwa jest troche nizsza (ścisnęła się). Spróbuj ścisnąc podeszwe(~pianke amortyzujaca) z 2 stron w okolicach piety, jeśli masz trudność,pianka zbiła się, jest twarda więc nie bedzie dzialac tak jak na poczatku
Jeśli nie masz problemów ze stawami moze w nich biegac dalej
Jak sprawdzić czy amortyzacja jeszcze działa?
w róznych butach róznie to widac ale mozesz zauwazyc ze np. podeszwa jest troche nizsza (ścisnęła się). Spróbuj ścisnąc podeszwe(~pianke amortyzujaca) z 2 stron w okolicach piety, jeśli masz trudność,pianka zbiła się, jest twarda więc nie bedzie dzialac tak jak na poczatku
Mateusz
Dare for more!
Dare for more!
- Nagor
- Ekspert/Trener
No, fist ma rację. Ja dodam tylko, że najlepiej widac różnicę w amortyzacji, gdy się zdejmie starego buta i włoży nowy. Dopiero wtedy czuc, jak ten stary już "siadł".
Ratunkiem systemów amortyzacji mogą byc wkładki żelowe. Podejrzewam też, że jeśli biegasz 2km dziennie, to buty starczą na dłużej, bo system pada bardziej, gdy sie biegnie jednorazowo 20km niż gdy przebiegnie 2km. To tak na chłopski rozum, nie wiem, czy to się sprawdza w praktyce.
Ratunkiem systemów amortyzacji mogą byc wkładki żelowe. Podejrzewam też, że jeśli biegasz 2km dziennie, to buty starczą na dłużej, bo system pada bardziej, gdy sie biegnie jednorazowo 20km niż gdy przebiegnie 2km. To tak na chłopski rozum, nie wiem, czy to się sprawdza w praktyce.
-
- Rozgrzewający Się
Zamierzam kupić buty Adidas Fortitude 2 ,myślicie że to dobry wybór?
Mam 176cm wzrostu ,68kg ,biegam ok. 15km tygodniowo głównie po asfalcie.
Mam 176cm wzrostu ,68kg ,biegam ok. 15km tygodniowo głównie po asfalcie.
- Nagor
- Ekspert/Trener
Nie wiem, co to za buty, ale myślę, że przy przebiegu 15km tygodniowo, do tego małej wadze - nie ma się co za bardzo przejmowac. Każde buty będą dobre w tych warunkach.
- Fist
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
jak wyzej. Kup te które beda dla ciebie wygodne, jesli z twoimi stopami wszystko jest w porzadku nie potzrebujesz specjalistycznych modeli za kilka stów
Mateusz
Dare for more!
Dare for more!
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Tutaj jest trochę w temacie: http://bieganie.pl/?cat=20&id=127&show=1