Buty na tartan (bieganie amatorskie), jakie ?

michal1984
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam nazywam się Michał, zacząłem niedawno biegać by zrzucić nadwagę, biegam po tartanie na stadionie AWF Kraków. Jest to bieganie typowo amatorskie, ale postanowiłem zakupić buty do biegania spełniające takowe wymagania a nie w starych reebokach, gdyż po prostu nie nadają się one do tego, a szkoda nabawić się jakiejś kontuzji albo urazu.
Jako iż nie mam żadnego doświadczenia prosiłbym użytkowników forum o pomoc. Podstawowe parametry 180 cm wzrostu, około 92 kg wagi ale to z tygodnia na tydzień spada gdyż wziąłem się ostro za trening, tj brzuszki, jazda rowerem jak i bieganie. Docelowo chce dojść do wagi z przed 2 lata tj około 80 kg. Zrobiłem test wodny wyszło mi bez cienia wątpliwości Normalne sklepienie stopy (normalna pronacja), posiłkowałem się tą stroną http://www.sportowy.biz/jak_wybrac_odpowiedni_but.htm . Dodatkowo dodam że w butach używanych na codziennie widać duże ścieranie się pięty.
Wychodzi że najlepsze są buty typu stabilizującego dla mojego rodzaju stopy, jednakże oglądając buty w sklepach, sprzedawcy jak podałem takowe parametry podawali mi co akurat mieli i mówili że będzie dobre, przy tym raczej nie wyglądali by wogóle wiedzieli o czym do nich mówię jak podawałem parametry, bo często na słowo normalna pronacja, robili wielkie oczy jakbym zaczął mówić do nich w obcym języku.
Buty będą używane na tartanie, możliwe że czasem asfalt ale nie więcej niż 30%. Używanie typowo amatorskie, tak więc główny nacisk na wygodę . Problemem może być cena gdyż chciałbym zmieścić sie w cenie 350 złotych, 400 to już max.
PS.
Doczytałem forum dokładnie i ułożenie stopy wg http://www.klein.pl/wear_pattern4.gif , jest najbliżej stabilizujących, spore wytarcie pośrodku buta z przodu, jednakże są też cechy dla butów neutralnych, jednak wytarcia są dużo mniejsze.
PKO
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

michal, ja może nie o butach: po co kręcic kółka na stadionie? czasami pobiegaj w parku, po chodnikach, ulicy... Stadion szybko wykończy cię psychicznie, jak będziesz tak kręcił i kręcił...
michal1984
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Z bardzo prostej przyczyny biegam na stadionie, nie mam dużo czasu, na stadion dojeżdżam rowerem co zajmuje mi około 10 minut, przypinam rower i biegam sobie różnie parę okrążeń czasem kilkanaście z przerwami na trucht , czasem już dość późno wieczorem, w okolicy mam park , ale wieczorem to strach tam wchodzić, dużo pijących osób , ubranych w dresy, zachowujących się często agresywnie, a na stadionie mam spokój i pewność że nie zostanę zaatakowany przez takich ludzi, a w mojej okolicy często takie grupki chodzą z sprzętem dodatkowym po parkach łącznie z narzędziami ostrymi a szczególnie ma to miejsce po zmroku, a niestety że teraz zapada on coraz wcześniej wolę unikać możliwości spotkania z takowymi jegomościami.
Co do chodników to większość w mojej okolicy jest fatalnej jakości, odstające płytki a to nie ma być bieg przełajowy z przeszkodami.
piotras
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Cześć,

Wejdź sobie na stronę asics'a. Tu masz link:
http://www.asicsamerica.com/products/ca ... =250001538
Przy każdym z modeli zaznaczone jest do jakiego typu stopy jest on przeznaczony. Jeśli masz stopę neutralną polecam Nimbus 9. Amortyzacja władowana wszędzie gdzie się da. But ten przeznaczony jest na twarde nawierzchnie poza tym jest zalecany dla biegaczy o wadze >85kg. Nisetety cena to ok.450PLN.

Pozdro
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ