PolarOwnOptimizerTM z Timex'em ... jak to zrobić?

Michał
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Czytałem trochę reklamówek PolaraRS800 i trafiłem tam na funkcję "PolarOwnOptimizerTM".
Oparte jest to na teście ortostatycznym wykonywanym przez 3min(relax)+wstanie+3min(stania) (nota bene to trochę dłużej niż sugerują na http://www.bieganie.pl/index.php?show=1&cat=2&id=261).
Polar wylicza coś (niestety brak szczegółów) z HRrest,HRpeak,HRstand (no i mają jeszcze dane R-R których brak w typowym pulsometrze). No i na koniec pewnie normalizują wynik na przedział 1-10 żeby laik się połapał.
Tak sobie myślę - czy test ortostatyczny ma może coś wspólnego ze współczynnikiem WSR. WSR znalazłem w książce Paweł Barszowski, Jan Kosendiak "Podstawy treningu sportowego w triatlonie". WSR = (HR_peak_po_wysiłku - HR_3min_po_wysiłku)/(HR_peak_po_wysiłku - HR_przed_wysiłkiem) .
Wg tej książki WSR służy (w połączeniu z tętnem spoczynkowym rannym i wieczornym) jako wskazówka do planowania treningu (obok współczynnika restytucji). Tylko, że WSR to się robi po treningu. Czy wg was jest uzasadniona analogia wysiłków: potreningowego i "po wstaniu z łóżka".
Nurtuje mnie to bo pomyślałem, że może taki "PolarOwnOptimizerTM" policzyłbym sobie swoim Timex'em (żeby wiedzieć czy jestem już w fazie superkompensacji).
Jest tylko problem jak wyznaczyć HR_leżenia_w_łóżku i HR_3min_po_wstaniu. Bo tak naprawdę to tętno ciągle się zmienia (co wskazuje mój Timex który odbiera je co 2sek i dlatego wskazania "wariują" dla małych wartości tętna) ... w polarze ratują sytuację korzystając z R-R
Ostatecznie robię tak:
*leżę w łóżku
*mierzę stoperem 3 min - z tego mam "AVERAGE HR" który potraktuję jako "HR_leżenia_w_łóżku"
*wstaję i mierzę 3 min - z tego czytam tylko "PEAK HR" (i mam HR_peak_po_wysiłku)
*potem mierzę 1 minutę - z czego mam "AVERAGE HR" który traktuję jako HR_3min_po_wstaniu
wyliczam WSR i interpretuję zgodnie z tym co znalazłem w książce.
Co o tym sądzicie. Proszę o rzeczową i miażdżącą krytykę.
Pozdrawiam.
PKO
Awatar użytkownika
Fist
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Polar ma swoja wlasna formule, moze jej autorem jest jakis fizjolog, nie znam zrodel
Nie sadze wiec ze jest sens kopiowania ich testu bez ich spzretu ktory robi to sam. Bez poznania matematycznej formuly mozemy zgadywac jak Finowie to licza

Radze ci wiec wykonywac normalny test ortostatyczny ktory jest na stronie, na pewno na tym nie stracisz
Mateusz
Dare for more!
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ