Buty startowe na maraton

Awatar użytkownika
Darek_w
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Witam i pozdrawiam wszystkich forumowiczów.

Chciałem poruszyć na forum temat butów startowych. Czy macie jakieś doświadczenia z konkretnymi modelami butów startowych na maraton ?

Co sądzicie o marce Saucony.

Czy biegając maraton powyżej 3 h jest sens w ogóle używać takiego obuwia ? W szczególności mam tu na uwadze możliwość nabawienia się jakiejś kontuzji.

Pozdrawiam i czekam na wasze opinie
Darek
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Nie Twój poziom sportowy ale raczej stan Twojego ciała ma tutaj większe znaczenie.
Jeśli jesteś efektywny, elastyczny, lekki - to nawet jak będziesz biegł 4 godziny to nie raczej w startówkach nie nabawisz się kontuzji.
(przy czym myśląc o amatorach mam na myśli nie klasyczne startówki ale poprostu lekkie butu startowo treningowe - skoro wymieniłeś Saucony - to takie modele jak Tangent czy Sinister - najlepszy Debiut wg Runers World ;) )

Ale jak biegniesz 4 godziny - .....to tak naprawdę nie potrzebujesz startówek.
Reasumując - nie wiem co radzić.
Wiem że pytanie było raczej nie do mnie (przebiegłem maraton poniżej 3 h ale wogóle był to w życiu mój jedyny maraton) ale skoro nikt się nie wypowiadał...to ten mój maraton biegłem właśnie w takich lekkich butach treningowych.

A - jeśłi chodzi o to co napisałem na początku - jeśli jesteś np ciężki - to podeszwę powinieneś mieć sztywną, żeby się łatwo na nierównościach nie zginała żebyś sobie czegoś nie uszkodził. Czyli startówki odpadają.

Ja uważam, że o takich butach powinien myśleć ktoś kto biegnie maraton w tempie lepszym niż 3:50.
Awatar użytkownika
Darek_w
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Witam!
Zaliczyłem pięć maratonów ale zawsze biegałem w butach treningowych, w Poznaniu chcę pobiec w granicach 3,30 - 3,45. Jak będzie życie pokaże.
Waga jest w normie 68 kg/ 172 cm natomiast wiek już nie ten (43 lata) więc nie wiem czy warto eksperymentować.
Darek
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ