Acsis/Adidas dla dużej pronacji

Awatar użytkownika
Kwiat
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Hej, jestem nowy na forum i raczej stawiam pierwsze kroki, jeśli idzie o bieganie. Raptem trzeci miesiąc treningów. Cóż stare buty Adidasa się powoli rozwalają, ale i tak z biegowymi maja raczej mało wspólnego... Jako, że we wrześniu chce wziąć udział w pierwszych swoich zawodach [na 5 km] i móc dalej trenować, chce kupić buty odpowiednie do tego celu.

Z tego co udało mi się wyczytać i zaobserwować:

- jestem osobą z duża pronacją [tudzież platfusem ;)];
- jeśli się nie mylę w czasie biegu mam lekką tendencję do stawiania stóp nieco do wewnątrz;
- wzrost/waga - 174/64;
- biegam głownie w lesie [zarówno utwardzone ścieżki, jak i typowe leśne dróżki] i na bieżni.

Szukam najlepiej czegoś z Adidasa lub Asicsa. Supernova Cushion? Acsis Gel? Ktoś coś poradzi?
Ostatnio zmieniony 10 sie 2007, 03:38 przez Kwiat, łącznie zmieniany 1 raz.
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Przedewszystkim muszą to być buty "stabilizujące".
W Adidasie sa to wszystkie modele oznaczone jako Control (a nie Cushion) a w Asicsie modele 2120 (tańszy) i Kayano (droższy) - jeśłi masz poważnego platfusa - to może Asics Evolution lub Foundation.
Z Adidasó jeszcze penwie Supernova Trail się wyjątkowo nada bo też jest stabilizująca.
Awatar użytkownika
Kwiat
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Właśnie rozglądałem sie trochę na stronie Adidasa oraz Asicsa po kątem tych właśnie modeli. Z pewnością walory estetyczne maja buty Adidasa, ale sporo słyszałem, że to w komforcie przoduje firma z Japonii... ponoć większość maratończyków w Niemczech [!] właśnie biega w Asicsach...

Cóż, mój platfus jest chyba dość solidny i najlepszym rozwiązaniem chyba będzie zakup któregoś z modeli Foundation lub Evolution. Choć jeszcze muszę znaleźć jakiś sklep, czy też hurtownię żeby móc przymierzyć but na stopie...
007
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Przeglądam oferty ASICS i w związku z tym mam pytanie.
Jeśli mam normalne sklepienie stopy to jaki typ wybrać ?
Na tej stronie http://www.asicsamerica.com/products/ca ... =250001538
są po naciśnięciu na buta wykresy jaki typ stopy obejmuje ale zaznaczono chyba dla jakiej jest najlepszy.
GT 2120 i GEL 1120 obejmują neutral i over pronator więc który wybrać żeby nie przepłacać za zbędne rzeczy a może wybrać typ który obejmuje under pronator i neutral ?
Za rozjaśnienie szczegółów dziękuję.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

To są akurat dosyć podobne buty, 2120 troche bardziej wypasiony, chyba trochę lepsza wkładka.
Ale który wybrać? Nie potrafiłbym poradzić czy warto wydać większe pieniądze.
Zależy ile biegasz. 2120 powinien być trwalszy.
007
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Fredzio, dzięki za podpowiedź.
Moje rozważania może nie dość dokładnie opisałem zastanawiałem się również nad tym dlaczego producent taki szeroki zakres zastosowania pisze dla swoich butów ?
Jeśli mam stopę normalną to czy lepiej kupić buty co zawierają normal i under pronator, czy normal i over pronator.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ