Które buty kupic? Damskie!Amortyzujące! supinacja :) POMOCY

magda_s
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam wszystkich:)

Chce uniknąc rozpisywania się na 10 stron, dlatego pisze treściwie: dorobiłam sie zapalenia okostnej poprzez niewłaściwe buty do biegania. teraz już wiem, co jest błędem w kupowaniu butów. Biegałam w butach stabilizujących po asfalcie, więc jestem żywym przykładem, jak można sobie rozjechać nogi:) Wiem że tzw. supinuje więc potrzebuję butów amortyzujących.Mieszkam w mieście więc biegam niestety po asfalcie, ćwiczę również skipy na asfalcie na zajęciach z lekkoatletyki, gdyz na stadionie nie mamy tartanu, a wzamian zato zwykły beton!Tym sposobem właśnie na teście Coopera po asfalcie dorobiłam sie kontuzji:) Dlatego potrzebuję naprawde dobrych butów amortyzujących.

I tu pojawia się kłopot, do jakiego sklepu pójde, tam inna informacja, dlatego chcę zasiegnać się Waszej porady:)

Postanowiłam skupić się na butach asics'a, new balance'a lub adidas. Na buty moge przeznaczyc tak do 350-400zł

Modele, które biorę pod uwagę to:

ASICS- GEL CUMULUS VII( ASC 1027), GEL-STREETHAWK(ASW 1233),
GEL-KANBARRA(ASW1189), LIGHTING (ASW 1191)

NEW BALANCE- 755(NBA1317). 692(NBW1093), 891(NBW 1091)

ADIDAS- SUPERNOVA CUSHION(ADI 1387) , SPECTRUM W LUB a3 SMOOTH RIDE

Proisze o pomoc, bądź sugestie jakie buty sa dobre~!
PKO
speedy62
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

jesli rozpatrujesz cumulusy -to czemu od razu nie nimbusy ?
magda_s
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

HMMM.....TROCHE ZIELONA JESTEM W TEMACIE, MOżE MAłY WYKłAD ?!
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Nimbusy też są dla supinujących.
Ale z tego co przeczytałem to stawiam na to, że okostną załatwiły Ci te skipy na asfalcie. Jak będziesz je powtarzała to Ci to będdzie wracało, niezależnie od butów.
Nasza dobra koleżanka z forum miała to samo. Poszukaj gdzieś postów MacGor w tym temacie.
Awatar użytkownika
outsider
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Wykład:
http://www.bieganie.pl/forum/viewtopic.php?t=4301

Skipów nie robi się na asfalcie, tylko na miękkim podłożu.
Załatwisz sobie kolana.

Nie chce mi się wszystkich, modeli sprawdzać. Ale ok powinny być Nimbusy , Cumulusy, Nb 755 czy Adidasy supernova cushion (uwaga jest model stability o podobnej nazwie- adidas supernova- ma on na pięcie napis pro-moderator-to jest zabezpieczenie dla pronatorów.
Nie jestem skracaczem. Biegam całą trasę, a nie kawałek. Czego życzę także innym.
speedy62
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

zaproponowalem Nimbusy -bo poprostu uwazam ze sa lepsze (zwlaszaca dla kolan ) od cumulusow (tak stestowalem )-cumu,usy sa ok do szybkich dynamicznych przebiezek..pozdrawim
magda_s
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

no wiem, ze skipy na asfalcie to głupota, ale nie moja tylko trenera, a raczej warunków. Tam, gdzie mam treningi po prostu nie ma tartanu!!!!!!! jest asfalt, a stadion bardziej przygotowany pod żużel niz pod bieganie, nic nie poradze, na to, ze zaliczenia ze skipów mamy własnie na asfalcie a okostnej dorobiłam sie po teście Coopera,gdzie trzeba biec jak najszybciej zeby zaliczyc i nie na styk 2400m(dla kobiet) tylko więcej w cioagu tych 12 minut. Dzięki za pomoc, jakby komus sie chciało, to bardzo proszę o pomoc, moze jakieś inne modele. Co sądzicie o tym systemie a3 z adidasa, jakoś mnie nie przekonuje, nie wiem dlaczego, mierzyłam te buty a3 smooth ride i szczerze mówiąc wcale mi nie pasuja, już lepsze są spectrum w. Asicsy poprzymierzam w sobote:)
Awatar użytkownika
outsider
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

magda_s pisze:no wiem, ze skipy na asfalcie to głupota, ale nie moja tylko trenera, a raczej warunków. Tam, gdzie mam treningi po prostu nie ma tartanu!!!!!!! jest asfalt, a stadion bardziej przygotowany pod żużel niz pod bieganie, nic nie poradze, na to, ze zaliczenia ze skipów mamy własnie na asfalcie
Równych trawników też nie ma.?
Nie jestem skracaczem. Biegam całą trasę, a nie kawałek. Czego życzę także innym.
magda_s
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

sa ale nie na zaliczenia, wogóle mysle ze to nie temat na dyskusje na czym vbiegac, bo wiem na czym, a raczej po czym:) wolałabym sugestie odnośnie butków:)
tom66
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam!

Outsider -
wydawało mi się że mam normalną stopę, tylko wysoką w podbiciu - jakiś czas temu kupiłem wspominane teraz przez Ciebie Adidas Supernova (z pro-moderatorem). Ktoś (już nie pamiętam kto) stwierdził, że w moim przypadku będzie to tylko dodatkowe zabezpieczenie gdyby stopa poleciała do wewnątrz.
Przebiegłem w nich prawie 600 km, jak na razie nie mam żadnych dolegliwości zdrowotnych (biega się super, mają adiprene'a i adiprene'a+), zauważyłem jednak, że są pozdzierane po zewnętrznej (zwłaszcza lewy i to z przodu - ?? ) - znaczy jestem supinator.

Jak sądzicie - czy mogę w takim obuwiu (ewentualnie) biegać, czy kategorycznie NIE??
Biegam ok 150 km miesięcznie. Polećcie proszę coś innego dla mojego przypadku...

Pozdrawiam
Tomek
codziennie rano 30 min, przed śniadaniem...
Awatar użytkownika
outsider
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Czy kategorycznie NIE- to kategorycznie nie mogę zakazać.

Większość osób biegających nie ma pojęcia o tych wszystkich systemach, które są w butach.

Włącznie z takimi co biegają po kilkanaście maratonów rocznie.

Kupują takie buty, które im się podobają i nie są drogie.

Jak przebiegłeś 600km, to drugich 6 stówek nie dasz rady, bo amortyzacja wcześniej w nich siądzie.
Następne to raczej kupuj cushioningi.

Unikaj przede wszystkim motion control.

Ps. Sam mam niechęć do tych zabezpieczeń dla pronatorów. Traile jakie niegdyś sobie kupiłem, miały właśnie w podeszwie takie pronatorskie gadżety i podrażniły mi w stopie, przyczepy rozcięgien.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ