Które buty kupic? Damskie!Amortyzujące! supinacja :) POMOCY
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witam wszystkich:)
Chce uniknąc rozpisywania się na 10 stron, dlatego pisze treściwie: dorobiłam sie zapalenia okostnej poprzez niewłaściwe buty do biegania. teraz już wiem, co jest błędem w kupowaniu butów. Biegałam w butach stabilizujących po asfalcie, więc jestem żywym przykładem, jak można sobie rozjechać nogi:) Wiem że tzw. supinuje więc potrzebuję butów amortyzujących.Mieszkam w mieście więc biegam niestety po asfalcie, ćwiczę również skipy na asfalcie na zajęciach z lekkoatletyki, gdyz na stadionie nie mamy tartanu, a wzamian zato zwykły beton!Tym sposobem właśnie na teście Coopera po asfalcie dorobiłam sie kontuzji:) Dlatego potrzebuję naprawde dobrych butów amortyzujących.
I tu pojawia się kłopot, do jakiego sklepu pójde, tam inna informacja, dlatego chcę zasiegnać się Waszej porady:)
Postanowiłam skupić się na butach asics'a, new balance'a lub adidas. Na buty moge przeznaczyc tak do 350-400zł
Modele, które biorę pod uwagę to:
ASICS- GEL CUMULUS VII( ASC 1027), GEL-STREETHAWK(ASW 1233),
GEL-KANBARRA(ASW1189), LIGHTING (ASW 1191)
NEW BALANCE- 755(NBA1317). 692(NBW1093), 891(NBW 1091)
ADIDAS- SUPERNOVA CUSHION(ADI 1387) , SPECTRUM W LUB a3 SMOOTH RIDE
Proisze o pomoc, bądź sugestie jakie buty sa dobre~!
Chce uniknąc rozpisywania się na 10 stron, dlatego pisze treściwie: dorobiłam sie zapalenia okostnej poprzez niewłaściwe buty do biegania. teraz już wiem, co jest błędem w kupowaniu butów. Biegałam w butach stabilizujących po asfalcie, więc jestem żywym przykładem, jak można sobie rozjechać nogi:) Wiem że tzw. supinuje więc potrzebuję butów amortyzujących.Mieszkam w mieście więc biegam niestety po asfalcie, ćwiczę również skipy na asfalcie na zajęciach z lekkoatletyki, gdyz na stadionie nie mamy tartanu, a wzamian zato zwykły beton!Tym sposobem właśnie na teście Coopera po asfalcie dorobiłam sie kontuzji:) Dlatego potrzebuję naprawde dobrych butów amortyzujących.
I tu pojawia się kłopot, do jakiego sklepu pójde, tam inna informacja, dlatego chcę zasiegnać się Waszej porady:)
Postanowiłam skupić się na butach asics'a, new balance'a lub adidas. Na buty moge przeznaczyc tak do 350-400zł
Modele, które biorę pod uwagę to:
ASICS- GEL CUMULUS VII( ASC 1027), GEL-STREETHAWK(ASW 1233),
GEL-KANBARRA(ASW1189), LIGHTING (ASW 1191)
NEW BALANCE- 755(NBA1317). 692(NBW1093), 891(NBW 1091)
ADIDAS- SUPERNOVA CUSHION(ADI 1387) , SPECTRUM W LUB a3 SMOOTH RIDE
Proisze o pomoc, bądź sugestie jakie buty sa dobre~!
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Nimbusy też są dla supinujących.
Ale z tego co przeczytałem to stawiam na to, że okostną załatwiły Ci te skipy na asfalcie. Jak będziesz je powtarzała to Ci to będdzie wracało, niezależnie od butów.
Nasza dobra koleżanka z forum miała to samo. Poszukaj gdzieś postów MacGor w tym temacie.
Ale z tego co przeczytałem to stawiam na to, że okostną załatwiły Ci te skipy na asfalcie. Jak będziesz je powtarzała to Ci to będdzie wracało, niezależnie od butów.
Nasza dobra koleżanka z forum miała to samo. Poszukaj gdzieś postów MacGor w tym temacie.
- outsider
- Zaprawiony W Bojach
Wykład:
http://www.bieganie.pl/forum/viewtopic.php?t=4301
Skipów nie robi się na asfalcie, tylko na miękkim podłożu.
Załatwisz sobie kolana.
Nie chce mi się wszystkich, modeli sprawdzać. Ale ok powinny być Nimbusy , Cumulusy, Nb 755 czy Adidasy supernova cushion (uwaga jest model stability o podobnej nazwie- adidas supernova- ma on na pięcie napis pro-moderator-to jest zabezpieczenie dla pronatorów.
http://www.bieganie.pl/forum/viewtopic.php?t=4301
Skipów nie robi się na asfalcie, tylko na miękkim podłożu.
Załatwisz sobie kolana.
Nie chce mi się wszystkich, modeli sprawdzać. Ale ok powinny być Nimbusy , Cumulusy, Nb 755 czy Adidasy supernova cushion (uwaga jest model stability o podobnej nazwie- adidas supernova- ma on na pięcie napis pro-moderator-to jest zabezpieczenie dla pronatorów.
Nie jestem skracaczem. Biegam całą trasę, a nie kawałek. Czego życzę także innym.
-
- Wyga
zaproponowalem Nimbusy -bo poprostu uwazam ze sa lepsze (zwlaszaca dla kolan ) od cumulusow (tak stestowalem )-cumu,usy sa ok do szybkich dynamicznych przebiezek..pozdrawim
-
- Rozgrzewający Się
no wiem, ze skipy na asfalcie to głupota, ale nie moja tylko trenera, a raczej warunków. Tam, gdzie mam treningi po prostu nie ma tartanu!!!!!!! jest asfalt, a stadion bardziej przygotowany pod żużel niz pod bieganie, nic nie poradze, na to, ze zaliczenia ze skipów mamy własnie na asfalcie a okostnej dorobiłam sie po teście Coopera,gdzie trzeba biec jak najszybciej zeby zaliczyc i nie na styk 2400m(dla kobiet) tylko więcej w cioagu tych 12 minut. Dzięki za pomoc, jakby komus sie chciało, to bardzo proszę o pomoc, moze jakieś inne modele. Co sądzicie o tym systemie a3 z adidasa, jakoś mnie nie przekonuje, nie wiem dlaczego, mierzyłam te buty a3 smooth ride i szczerze mówiąc wcale mi nie pasuja, już lepsze są spectrum w. Asicsy poprzymierzam w sobote:)
- outsider
- Zaprawiony W Bojach
Równych trawników też nie ma.?magda_s pisze:no wiem, ze skipy na asfalcie to głupota, ale nie moja tylko trenera, a raczej warunków. Tam, gdzie mam treningi po prostu nie ma tartanu!!!!!!! jest asfalt, a stadion bardziej przygotowany pod żużel niz pod bieganie, nic nie poradze, na to, ze zaliczenia ze skipów mamy własnie na asfalcie
Nie jestem skracaczem. Biegam całą trasę, a nie kawałek. Czego życzę także innym.
-
- Rozgrzewający Się
sa ale nie na zaliczenia, wogóle mysle ze to nie temat na dyskusje na czym vbiegac, bo wiem na czym, a raczej po czym:) wolałabym sugestie odnośnie butków:)
-
- Rozgrzewający Się
Witam!
Outsider -
wydawało mi się że mam normalną stopę, tylko wysoką w podbiciu - jakiś czas temu kupiłem wspominane teraz przez Ciebie Adidas Supernova (z pro-moderatorem). Ktoś (już nie pamiętam kto) stwierdził, że w moim przypadku będzie to tylko dodatkowe zabezpieczenie gdyby stopa poleciała do wewnątrz.
Przebiegłem w nich prawie 600 km, jak na razie nie mam żadnych dolegliwości zdrowotnych (biega się super, mają adiprene'a i adiprene'a+), zauważyłem jednak, że są pozdzierane po zewnętrznej (zwłaszcza lewy i to z przodu - ?? ) - znaczy jestem supinator.
Jak sądzicie - czy mogę w takim obuwiu (ewentualnie) biegać, czy kategorycznie NIE??
Biegam ok 150 km miesięcznie. Polećcie proszę coś innego dla mojego przypadku...
Pozdrawiam
Tomek
Outsider -
wydawało mi się że mam normalną stopę, tylko wysoką w podbiciu - jakiś czas temu kupiłem wspominane teraz przez Ciebie Adidas Supernova (z pro-moderatorem). Ktoś (już nie pamiętam kto) stwierdził, że w moim przypadku będzie to tylko dodatkowe zabezpieczenie gdyby stopa poleciała do wewnątrz.
Przebiegłem w nich prawie 600 km, jak na razie nie mam żadnych dolegliwości zdrowotnych (biega się super, mają adiprene'a i adiprene'a+), zauważyłem jednak, że są pozdzierane po zewnętrznej (zwłaszcza lewy i to z przodu - ?? ) - znaczy jestem supinator.
Jak sądzicie - czy mogę w takim obuwiu (ewentualnie) biegać, czy kategorycznie NIE??
Biegam ok 150 km miesięcznie. Polećcie proszę coś innego dla mojego przypadku...
Pozdrawiam
Tomek
codziennie rano 30 min, przed śniadaniem...
- outsider
- Zaprawiony W Bojach
Czy kategorycznie NIE- to kategorycznie nie mogę zakazać.
Większość osób biegających nie ma pojęcia o tych wszystkich systemach, które są w butach.
Włącznie z takimi co biegają po kilkanaście maratonów rocznie.
Kupują takie buty, które im się podobają i nie są drogie.
Jak przebiegłeś 600km, to drugich 6 stówek nie dasz rady, bo amortyzacja wcześniej w nich siądzie.
Następne to raczej kupuj cushioningi.
Unikaj przede wszystkim motion control.
Ps. Sam mam niechęć do tych zabezpieczeń dla pronatorów. Traile jakie niegdyś sobie kupiłem, miały właśnie w podeszwie takie pronatorskie gadżety i podrażniły mi w stopie, przyczepy rozcięgien.
Większość osób biegających nie ma pojęcia o tych wszystkich systemach, które są w butach.
Włącznie z takimi co biegają po kilkanaście maratonów rocznie.
Kupują takie buty, które im się podobają i nie są drogie.
Jak przebiegłeś 600km, to drugich 6 stówek nie dasz rady, bo amortyzacja wcześniej w nich siądzie.
Następne to raczej kupuj cushioningi.
Unikaj przede wszystkim motion control.
Ps. Sam mam niechęć do tych zabezpieczeń dla pronatorów. Traile jakie niegdyś sobie kupiłem, miały właśnie w podeszwie takie pronatorskie gadżety i podrażniły mi w stopie, przyczepy rozcięgien.