Jaką bieżnie kupić do domu?
-
- Rozgrzewający Się
Witam,
chciałbym zacząć biegać i z pewnych względów
jestem ograniczony do biegania na bieżni w domu.
Teraz stoje przed wyborem i zakupem
Proszę o pomoc osoby zorientowane w temacie
Mój budżet to ok. 2tyś
Na co zwracać uwagę, czy warto kupić używane
urządzenie np. na allegro czy zdecydowanie nowe?
Jakie parametry są istotne a czym nie zawracać sobie głowy
pozdrawiam
Kacpik
chciałbym zacząć biegać i z pewnych względów
jestem ograniczony do biegania na bieżni w domu.
Teraz stoje przed wyborem i zakupem
Proszę o pomoc osoby zorientowane w temacie
Mój budżet to ok. 2tyś
Na co zwracać uwagę, czy warto kupić używane
urządzenie np. na allegro czy zdecydowanie nowe?
Jakie parametry są istotne a czym nie zawracać sobie głowy
pozdrawiam
Kacpik
Mógłbym zaryzykować i kupić używaną, bo chyba jest to jedna z tych rzeczy, które ludzie kupują i potem nie używają, więc potencjalnie można znaleźć coś używanego, ale prawie nie używanego. Zajrzałbym tylko pod taśmę czy przypadkiem ta konstrukcja, po której się biegnie nie jest uszkodzona (jak ktoś z wagą 150kg by biegał po bieżni przeznaczonej dla maks 100kg to pewnie mogłoby coś tam popekęć) a sama taśma wytarta. Ja kupiłem na aukcji internetowej tanią bieznię marki Maxxus (niemal identyczne nazywają się Galileo). Ma minimalną ilość funkcji i prędkość do 12 km/h. Wiele bieżni jest obecnie szybszych, ale mi się i tak nie zdarza biegać zbyt często tak szybko.
-
- Rozgrzewający Się
Jeszcze pytanie o zmianę kąta nachylenia
Czy sterowanie elektryczne pozwala na zmianę kąta poczas biegu?
Czy to ma sens? Jest stabilne, bezpieczne i używa się tego?
Jeżeli ktoś wie gdzie kupić dobrą bieżnie w dobrej cenie proszę o informacje
Oczywiście jeżeli ktoś chciałby sprzedać swoją - proszę o oferty emailem
pozdrawiam
Kacpik
Czy sterowanie elektryczne pozwala na zmianę kąta poczas biegu?
Czy to ma sens? Jest stabilne, bezpieczne i używa się tego?
Jeżeli ktoś wie gdzie kupić dobrą bieżnie w dobrej cenie proszę o informacje
Oczywiście jeżeli ktoś chciałby sprzedać swoją - proszę o oferty emailem
pozdrawiam
Kacpik
Nie mogę nic powiedzieć o elektrycznej zmianie kąta nachylenia, poza tym, że pewnie to kosztuje. Ja mam 'mechaniczą' zmianę położenia, czyli dwie możliwości - równo i lekko pod górę. Biegam raczej tylko na prosto. W ogóle dla mnie najfajniejsza funkcja bieżni elektrycznej to funkcja podstawowa, znaczy, że można biegać bez rusznia się z domu. A najtaniej będzie moim zdaniem na Allegro, ja tam kupiłem nową około rok temu za jakieś 1300 zł - to była okazja, ale pewnie takie się czasem zdarzają.
Kukuj, kupuj tanią z aukcji internetowej, będziesz biegał bez wychodzenia z domu:) Ja co drugie bieganie biegam na bieżni, a amortyzacja chroni moje stawy jak żadne buty.
Ja mam taką http://allegro.pl/item142426793_maxxus_cr_2500.html (albo prawie identyczną) i jestem bardzo zadowolony.
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Osobiście nie jestem zwolennikiem mechanicznych biezni.
Ale czasem nie ma wyjścia.
Jednak gdybym miał wybierać zdecydowałbym się raczej na tzw Trenażer Eliptyczny, czy Crosstrainer.
Dlaczego?
1. Aby zrobić trening o większym obciążeniu, na biezni było by mi trudno. Przy predkości 15 km/h robi się już niebezpiecznie, znowu jeśli chciałbym regulować nachyleniem - bieganie na biezni po takim nachyleniu jest mocno niewygodne.
2. Uważam (i zgadza się z tm fizjoterapeuta i masazysta którego znam, z tym, że jest to nasze subiektywne przekonanie nie poparte żadnymi badaniami) że bieganie po takiej bieżni moze być szkodliwe dla układu mięśniowo szkieletowego). Dlaczego? Bo biegając na takiej biezni jesteśmy bardziej spięci niz biegając choćby po lesie bo musimy uważać, zę by nie postawić źle nogi - i to napiecie może być szkodliwe.
Dlatego - ten Elyptical jest ciekawą alternatywa - nie pozwala on moze w takim stopniu jak biegania trenować dedykowanych do biegania mięsni - ale do trenowania układu krwionośnego i oddechowego nadaje się świetnie.
Ale czasem nie ma wyjścia.
Jednak gdybym miał wybierać zdecydowałbym się raczej na tzw Trenażer Eliptyczny, czy Crosstrainer.
Dlaczego?
1. Aby zrobić trening o większym obciążeniu, na biezni było by mi trudno. Przy predkości 15 km/h robi się już niebezpiecznie, znowu jeśli chciałbym regulować nachyleniem - bieganie na biezni po takim nachyleniu jest mocno niewygodne.
2. Uważam (i zgadza się z tm fizjoterapeuta i masazysta którego znam, z tym, że jest to nasze subiektywne przekonanie nie poparte żadnymi badaniami) że bieganie po takiej bieżni moze być szkodliwe dla układu mięśniowo szkieletowego). Dlaczego? Bo biegając na takiej biezni jesteśmy bardziej spięci niz biegając choćby po lesie bo musimy uważać, zę by nie postawić źle nogi - i to napiecie może być szkodliwe.
Dlatego - ten Elyptical jest ciekawą alternatywa - nie pozwala on moze w takim stopniu jak biegania trenować dedykowanych do biegania mięsni - ale do trenowania układu krwionośnego i oddechowego nadaje się świetnie.
Ja początkowo byłem spięty, ale już mi przeszło. Przez jakiś czas nawet trzymałem się poręczy, bo sądziłem, że tak trzeba, ale nie trzeba:) Akurat ten model, który mam mam maks 12km/h. Zwykle biegam nie szybciej niż 10km/h, ale moze faktycznie dla kogoś to być za wolno.
EDIT: Po dośc długim już bieganiu na bieżni mam wrażęnie, że bardziej spięty jestem w lesie, gdzie trzeba uważać, żęby krzywo nie stanąć na jakimś korzeniu, albo co. Na bieżni jest miękko i dlatego się spokojnie biegnie.
EDIT: Po dośc długim już bieganiu na bieżni mam wrażęnie, że bardziej spięty jestem w lesie, gdzie trzeba uważać, żęby krzywo nie stanąć na jakimś korzeniu, albo co. Na bieżni jest miękko i dlatego się spokojnie biegnie.