Witam!
Mam pytanie dotyczace butów. Chciałbym juz niebawem kupić swojej dziewczynie dobre buty do biegania. Takie, które będą lepsze od tych, których używa obecnie. Nie znam się na tym wszystkim, ale ona używa przeważnie butów w cenie około 100zł, więc wydaje mi się, że to są raczej buty średniej jakości. Chciałbym żeby miała naprawdę dobre, takie w których będzie jej się komfortowo biegało.
Wiem, że wybór butów jest bardzo trudny i trzeba się na tym znać, ale nie mam innej możliwości jak to forum.
- Ona biega na zawodach dystanse od 800m. do 1.5/3km.
- Ćwiczy bardzo często, indywidualnie: po około 10-15km biegnąc na terenie miejskim (ulica, ścieżki w lasach, parki, chodniki itp.), na treningach szkolnych trenuje na stadionie (bieżnia) - dystanse różne w zależności od treningu.
Chciałbym Was prosić abyście doradzili mi dwa rodzaje butów dla niej. Jedne do treningów a drugie już bezpośrednio na zawody. Nie wiem czy w ogóle tyle informacji wystarczy by określić jakie buty byłby dla niej najodpowiedniejsze, ale mam nadzieję, że mi pomożecie.
Jeśli potrzeba więcej szczegółów chętnie ich udzielę.
Pozdrawiam i z góry dziękuję!
Jakie jej kupić buty?
- outsider
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Trening indywidualny to sprawa dosyć prosta- treningówki.
Problem, jaki typ.
One mają różne systemy w podeszwie adresowane do osób o różnym sposobie biegania.
Tutaj więcej:
http://www.bieganie.pl/forum/viewtopic.php?t=4301
Jeśli biega głownie po asfalcie to żadnych traili a także lyte'ów, to już z innych przyczyn.
Podstawa to określenie pronacja/supinacja/ czy w miarę neutralne stawianie stopy.
Problem z treningiem.
Trzeba szukać wśród kolcy a te w większości są dla sprinterów. Są także dla średniaków (to określenie dystansów jakie biega Twoja dziewczyna). Ale opisy w Polskich sklepach są często lakoniczne a jedyne, które znalazłem mają zabójczą cenę, a na kolcach to kompletnie się nie znam więc boję się ten link wkleić.
Problem, jaki typ.
One mają różne systemy w podeszwie adresowane do osób o różnym sposobie biegania.
Tutaj więcej:
http://www.bieganie.pl/forum/viewtopic.php?t=4301
Jeśli biega głownie po asfalcie to żadnych traili a także lyte'ów, to już z innych przyczyn.
Podstawa to określenie pronacja/supinacja/ czy w miarę neutralne stawianie stopy.
Problem z treningiem.
Trzeba szukać wśród kolcy a te w większości są dla sprinterów. Są także dla średniaków (to określenie dystansów jakie biega Twoja dziewczyna). Ale opisy w Polskich sklepach są często lakoniczne a jedyne, które znalazłem mają zabójczą cenę, a na kolcach to kompletnie się nie znam więc boję się ten link wkleić.
Nie jestem skracaczem. Biegam całą trasę, a nie kawałek. Czego życzę także innym.