Problem z butami

Teodor
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam Wszystkich

W sobotę kupiłem sobie buty Adidas Supernova GCS. Pierwszy trening (na cztery kilometry) wypadł rewelwcyjnie: świetna amortyzacja, dobra stabilizacja. Tak było w niedzielę. Wczoraj wybrałem się na 10 km - ok. piątego kilometra zaczęły się problemy. Zacząłem odczuwać wyraźny ucisk o charakterze punktowym w okolicach śródstopia stopy prawej (na podbiciu - środkowy skraj stopy). Po skończonym biegu i ściągnięciu obuwia wyraźnie widać było w miejscu ucisku zaczerwienienie.
Pod palcami nie da się w bucie wyczuć niczego co mogło by być powodem nacisku!?
Czy ktoś spodkał się z takim przypadkiem? Czym to może być spowodowane? W sklepie, w którym kupiłem buty chłopak mówi mi, że to powinno minąć, że noga się przyzwyczai.
Zawsze mogę złożyć reklamację ale poza tym buty są rewelacyjne jak dla mnie.
Czy chłopak ze sklepu ma rację? Czy ktoś spotkał się z podobnym przypadkiem?
PKO
Awatar użytkownika
Acid
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

W większoci butów w których biegałem lub przymierzałem miałem ten sam problem, ucisk na śródstopiu w prawej stopie, test wodny nie wykazał płaskostopia. Jedyne buty które dla mnie się nadaja to nike z adidasami miałem to samo, musiałem je opchnąć.
Greg
płucajakmiechy
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Kolego, wyjmij wkładkę i zmierz szerokość wewnętrznej przestrzeni buta w miejscu, gdzie odczuwasz ból. Różnica pomiędzy lewym a prawym butem o 2-3 mm to powód do reklamacji i moim zdaniem przyczyna Twoich dolegliwości. Do "zwichrowanego" (czytaj niepierwszogatunkowego) buta normalna stopa nigdy się nie przyzwyczai. Odczujesz to jeżeli nie po pięciu, to po piętnastu kilometrach, nie mówiąc o maratonie. Możliwym wyjściem z sytuacji jest wyrzucenie oryginalnych wkładek i zastosowanie jakichś cieńszych lub wklejenie do wewnątrz buta odpowiednio przyciętej (do kształtu wkładki), rozprasowanej, grubej podeszwy frotowej skarpety. Sam tak zrobiłem w butach (uwaga) Mizuno i jest 95% lepiej. Nie daj sobie tylko wmówić, że masz jedną stopę szerszą od drugiej. Powodzenia!
Trzymajta się ludzie!
Teodor
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dziękuję za podpowiedzi. Zabieram się za porządne oglądanie butów i pomiary.
Awatar użytkownika
outsider
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Chłopak ze sklepu mówi to co mu każe pracodawca.
Winne są albo wkładki albo but.
Wkładki możesz wymienić, zrobić tak jak radzi Plucajakmiechy, kupić nowe, grubsze, cieńsze włożyć dwie pary.
Ale jak to winna butów to klęska. Reklamację jak złożysz to pewnie Ciebie oleją. No bo but wygląda OK a Ty nie wiadomo czego się czepiasz.
Nie jestem skracaczem. Biegam całą trasę, a nie kawałek. Czego życzę także innym.
pikonrad
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jak już pomierzysz te buty skontaktuj się z miejskim rzecznikiem praw konsumenta najlepiej mailowo, na dyskusje ze sklepem udaj się z wydrukiem tego maila. Sklepy póki co boją się czasami hasła "prawnik". Powowdzenia
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ