Buty obcierają - ratunku!!!

hassy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Może być też tak, że ociera sam brzeg (rant -ten żółty pasek na fotce), który już niby nie jest usztywniony (plastikowa wkładka kończy się trochę poniżej). I ten brzeg ma szanse się trochę uelastycznić, ugnieść, zmiękczyć... choć usztywnienie zapiętka i tak utrzymuje go w pozycji "półsztywnej", być może na jakiejś tak newralgicznej wysokości, że rant trafia tam gdzie nie trzeba. Taki ocierający rant zdarzał mi się i w elastycznych minimalach (Merrrell Trail Glove), choć może dlatego, że biegłem w nowych butach bez skarpetek i sznurowadła może za bardzo ściągnięte :)
PKO
Awatar użytkownika
jabbur
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 0:38:22
Życiówka w maratonie: 3:02:19
Kontakt:

Nieprzeczytany post

hassy pisze:Może być też tak, że ociera sam brzeg (rant -ten żółty pasek na fotce), który już niby nie jest usztywniony (plastikowa wkładka kończy się trochę poniżej). I ten brzeg ma szanse się trochę uelastycznić, ugnieść, zmiękczyć... choć usztywnienie zapiętka i tak utrzymuje go w pozycji "półsztywnej", być może na jakiejś tak newralgicznej wysokości, że rant trafia tam gdzie nie trzeba. Taki ocierający rant zdarzał mi się i w elastycznych minimalach (Merrrell Trail Glove), choć może dlatego, że biegłem w nowych butach bez skarpetek i sznurowadła może za bardzo ściągnięte :)
Udało Ci się obetrzeć achillesa w MTG? :szok: Nie mam chyba mniej zabudowanych z tyłu butów,a trochę mam:
Obrazek

- w MTG już nie ma czego wycinać z zapiętka :hej:
_____
100HRMAX.PL: piszę | focę | komentuję
Awatar użytkownika
Mama Kin
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

jabbur omg :hahaha:
go get 'em tiger
hassy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jabbur, udało. Jeden wredny rancik na 1 nodze jakoś tak wrednie wywinięty do środka, buty świeżutko ze sklepu, ja bez skarpetek (MTG to przecież też buty do biegania boso, co nie? ;) :hej: ) ciepławo... no i szybko bąbel, potem zdarty bąbel.... Ale potem się przeprosiliśmy, rancik się ucywilizował, zapiętki pozostały uszanowane (jak piszesz, i tak ich nie ma jak schlastać)... Choć dla mnie wciąż kwintesencją wygody, w skarpetach czy bez, o dossier nigdy niesplamionym obtarciem, używane od biegania po zawodowe seminarium "smart każual" są Road Glove ("jedynki"). Te to dopiero mają rancik-pieszczoszka :)

A Twoją półkę widziałem już na blogu :)
Awatar użytkownika
jabbur
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 0:38:22
Życiówka w maratonie: 3:02:19
Kontakt:

Nieprzeczytany post

hassy pisze:Jabbur, udało. Jeden wredny rancik na 1 nodze jakoś tak wrednie wywinięty do środka, buty świeżutko ze sklepu, ja bez skarpetek (MTG to przecież też buty do biegania boso, co nie? ;) :hej: ) ciepławo... no i szybko bąbel, potem zdarty bąbel.... Ale potem się przeprosiliśmy, rancik się ucywilizował, zapiętki pozostały uszanowane (jak piszesz, i tak ich nie ma jak schlastać)... Choć dla mnie wciąż kwintesencją wygody, w skarpetach czy bez, o dossier nigdy niesplamionym obtarciem, używane od biegania po zawodowe seminarium "smart każual" są Road Glove ("jedynki"). Te to dopiero mają rancik-pieszczoszka :)
A Twoją półkę widziałem już na blogu :)
Ehh, to muszę zrobić nową fotkę z drugim poziomem ;) U mnie MTG lepiej leżą niż MRG, ale to pewnie kwestia osobista. Jedne i drugie są mięciutkie w zapiętku.

Dobra, kończę ze spamowaniem wątku założyciela.

Kowallo, jeżeli te ASICSy mają standardową budowę zapiętka ich firmy, to trudno go ładnie rozpruć i poskładać. Natomiast możliwe, że zgniatanie i rozciąganie da trochę rozczłapania, co pomoże achillesom. Szkoda dopasowywać stopy do butów (plastry itp.), to w drugą stronę powinno działać :taktak:
_____
100HRMAX.PL: piszę | focę | komentuję
gocu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Kowallo pisze:Plastry to chyba odpadną, bo nie mogę na każdy bieg kupować plastrów za 10 zł O_o
One kosztują 10zł za chyba 5 sztuk. I jak ktoś wspomniał trzymają się kilka dni.
Awatar użytkownika
rockduck
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Plastry Compeed są bardzo dobre w przypadku twojego problemu.
10 PLN nie fortuna, jak ci nie pomoże to przynajmniej ci się obtarcia zagoją

Mnie but obtarł kiedyś na dłuższych zawodach w górach i gdyby nie plaster który miałem dziwnym trafem w plecaku to na bank bym tych zawodów nie skończył.
Awatar użytkownika
kuczi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 41:20
Życiówka w maratonie: 3:30:12
Kontakt:

Nieprzeczytany post

http://www.doz.pl/apteka/p22238-Compeed ... rzom__8_ml
O tym pisalem wyżej, lepsze niż plastry ;)
Awatar użytkownika
rockduck
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

kuczlaw pisze:http://www.doz.pl/apteka/p22238-Compeed ... rzom__8_ml
O tym pisalem wyżej, lepsze niż plastry ;)

w takim razie musze wypróbowac :sss:
haldar
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Nosicie latem na gołą stopę? Co robić aby nie obcierały?
Fietel
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Co do zasady to nie powinno się nosić butów na gołą stopę - raz, że dzieje się właśnie to, co Tobie, stopy są obtarte, tworzą się pęcherze. Dwa - pot wsiąka bezpośrednio w but, co sprzyja namnażaniu się bakterii i grzybów, prosta droga do grzybicy. To samo będzie powodowało brzydki zapach butów. Dodatkowo wpływa to też na trwałość butów, właśnie od zapachu zaczynając, poprzez odklejanie się wkładki przez przepocenie. Także nie polecam noszenia butów na gołą stopę - oczywiście nie dotyczy to sandałów
Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42
Życiówka w maratonie: 3:55
Kontakt:

Nieprzeczytany post

haldar pisze: 25 lip 2025, 14:25 Nosicie latem na gołą stopę? Co robić aby nie obcierały?
Nie, nigdy nigdzie.

Najgłupszy wynalazek człowieka to (tfu!) moda.
Lubisz bieganie czy trenowanie cyferek?

https://runalyze.com/athlete/weuek
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ