Moi drodzy,
co byście polecili w roli buta treningowo-startowego. Zależy mi na zbliżeniu się do 40min w zawodach na 10km. Aktualnie używam Mizuno Wave Rider 22 i Brooks Trace 2. Chciałbym jednak spróbować czego "szybszego". Ważę 57kg. Czy Endorphin Speed 4 będą ok? Jakoś nie lubię zbyd dużo piany pod butem ale może się sprawdzą? Pozdrawiam
Buty startowe-treningowe do wagowo < 60kg?
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 41,05
- Życiówka w maratonie: brak
PB: 5k 19:32 / 10k 41:05 / HM 1:36:05
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
Endorphin Speed 4 to ponoć (nie wiem - nie miałem) bardzo dobre buty, ale konsensus jest taki że z każdą generacją tracą trochę pazura. Doświadczenia z tą linią mam jednak bardzo dobre, Endorphin Speed 2 to moje ulubione buty z wszystkich jakie miałem.
Celowałbym w Adidas Takumi Sen (każda generacja powyżej 8), Puma Deviate Nitro / Elite 2/3, bardzo dobrze przyjęte są też Nike Zoom Fly 6 (w przeciwieństwie do poprzednich generacji które ludzie często oceniali jako sztywne i nieprzyjazne) choć te mają dość wysoki stack, w dodatku ZoomX który jest bardzo miękki i "niestabilny".
Jak chcesz coś "oldschoolowego" to Adios 9 są leciutkie i nie mają nic sztywnego w podeszwie.
Natomiast uważam że jak zaczynasz cisnąć dychę poniżej 40 minut (a treningi łupiesz poniżej 3:30), to już jest terytorium prawdziwych superbutów z karbonem - czy to Alphafly, czy Endorpin Pro, czy Adios Pro.
Celowałbym w Adidas Takumi Sen (każda generacja powyżej 8), Puma Deviate Nitro / Elite 2/3, bardzo dobrze przyjęte są też Nike Zoom Fly 6 (w przeciwieństwie do poprzednich generacji które ludzie często oceniali jako sztywne i nieprzyjazne) choć te mają dość wysoki stack, w dodatku ZoomX który jest bardzo miękki i "niestabilny".
Jak chcesz coś "oldschoolowego" to Adios 9 są leciutkie i nie mają nic sztywnego w podeszwie.
Natomiast uważam że jak zaczynasz cisnąć dychę poniżej 40 minut (a treningi łupiesz poniżej 3:30), to już jest terytorium prawdziwych superbutów z karbonem - czy to Alphafly, czy Endorpin Pro, czy Adios Pro.
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 41,05
Dzięki, przeglądnę je, poczytam.
PB: 5k 19:32 / 10k 41:05 / HM 1:36:05
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
Z treningowo -startowych jeszcze Fila Astatine,na Zalando lounge chodzą czasami po 250 zeta, pełny carbon
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 34:46
- Życiówka w maratonie: 2:43:25
Właśnie odebrałem saucony endorphin speed 4 (promka na zalando lounge) i niestety pierwsze wrażenie nie było najlepsze. Wygląda to na kolejny krok wstecz względem poprzedników (dwójka była wspaniała, trójka nieco gorsza ale dawała radę). W nowej iteracji jest szpiczasty czub który ogranicza miejsce nas palce więc dla szerszej stopy będzie brakowało komfortu. Nie czuć miękkości pod śródstopiem, pianka wydaje się z lekka twardawa. Może i są bardziej stabilne ale nie tego w tym bucie szukałem. Jeszcze w nich nie biegałem ale już czuję jakieś rozczarowanie i waham się czy nie odesłać.
- weuek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 42
- Życiówka w maratonie: 3:55
- Kontakt:
Gdy but odnosi taki sukces, że staje się popularnym butem lajfstajlowym, to głupie rzeczy się z nim dzieją (patrz Clifton 10).