Bieg po asfalcie

Sharimsejn
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam. Na wstępie napiszę, że mam mały problem z kolanem i problemy z rozcięgnami podeszwowymi w stopach. Wkładki zostały mi już zrobione u ortopodologa. Wymagania:
- Dla stopy neutralnej;
- Dobra amortyzacja/Wysoki drop;
- Największa zmierzona szerokość stopy to mniej więcej 10,2 cm, dodatkowo zalecone mam aby buty nie były zbyt wąskie dla normalnego rozłożenia palców;
- Do biegania po asfalcie, twardej ubitej ziemi;

Przeglądałem wstępnie ale dużo butów nie ma podanych pomiarów na ile są szerokie, nie wiem na ile mają dobrą amortyzację itp. więc ciężko mi było coś znaleźć. Kwota jaką mogę wydać to max 500 zł i ani złotówki więcej.
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42
Życiówka w maratonie: 3:55
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Poczytaj runrepeat.com, tam mierzą co tylko się da w bucie.
Lubisz bieganie czy trenowanie cyferek?
Sharimsejn
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ciekawa stronka, na pewno poczytam. Może też tutaj ktoś coś poleci?
Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Wysoki drop automatycznie zmniejsza amortyzację. No i kolano jest bardziej obciążone obcasem. Kto ci taką konfigurację zalecił?

Ja dropu staram się unikać, bo mnie dawniej (gdy nie znałem się na butach) kolano bolało, najbardziej po asfaltowym maratonie, który pobiegłem w butach niby 5 mm, a na runrepeat zmierzyli im obcas 11. Teraz biegam głównie na zerze, czasem na piątce, no i ból nie powraca.

Jaką masz stopę? Jeśli rzymską, to normalne rozłożenie palców uzyskasz tylko w butach Altra, Topo Athletic i Inov8 (modele od 2024 r.) No i (prawie) wszystkie pod (absurdalnym) szyldem "barefoot", ale w nich amortyzacji brak.
Sharimsejn
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dlatego napisałem o problemach z rozcięgnem podeszwowym. Tutaj musi być odpowiednia miękka amortyzacja i wsparcie łuku stopy. Do tego drugiego mam odpowiednie wkładki.
Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Nie wierzę we wkładki. Ta miękkość, drop i wkładki to zestaw "denatura" - z tego nic dobrego nie wyjdzie.
Awatar użytkownika
janekowalski
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:38:26
Życiówka w maratonie: 02:59:42
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Weź te wkładki i idź do sklepu gdzie wsadzisz je w kilka par butów i sprawdzisz w których jest ci najwygodniej. Wkładki działają, tu nie ma żadnych wątpliwości. Pytanie czy są potrzebne i czy nie da się ich zastąpić odpowiednią pracą. Bywa że podoman z automatu i bezrefleksyjnie wciska te wkładki. Nie twierdzę że tak musi być u ciebie ale warto z mojego doświadczenia posondowac temat z różnych stron i u różnych specjalistów. Ale na pewno nie na forum, to ślepy zaułek.
www.sznrunner.blogspot.com - mój biegowy blog
Sharimsejn
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Byłem u ortopedy jesienią i teraz u ortopodologa, sam czytałem w necie więc się wszystko zgadza. Jedynie wkładki z czasem zmienią się na jakieś "zwykłe korekcyjne" ale to dopiero za pół roku minimum. Generalnie wspomniałem o tym tylko dlatego żeby wyjaśnić dlaczego muszę mieć większego dropa, a wszyscy teraz czy na pewno. Tak, na pewno więc będę wdzięczny za polecenie jakichś butów.
Awatar użytkownika
janekowalski
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:38:26
Życiówka w maratonie: 02:59:42
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ja akurat niczego ci nie zanegowałem. Jak polecić konkretny model, skoro wkładki wkładasz w miejsce fabrycznych i zmienia się odczucie buta. A jak jeszcze się okaże że wkładki są asymetryczne i różnią się np wysokością wkładki pod piętą l i p. , to już w ogóle jest lambada np z trzymaniem zapiętka. Jak chcesz poczytać o butach to dostałeś link kilka postów wyżej. Na polskim podwórku możesz sprawdzić blog pawelbiega i po porządanych parametrach wytypować sobie kilka modeli.
www.sznrunner.blogspot.com - mój biegowy blog
Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Nawyższe obcasy znajdziesz w butach Mizuno albo Skechers (Max Cushioning Elite ma 16, mimo deklarowanych 6).
Sharimsejn
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Wziąłem Brooks Adrenaline 23 gts. Ciężko nieco z dostępnością ale znalazłem rozmiar w miarę normalnej cenie.
Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Chciałeś przecież dla stopy neutralniej, a Adrenaline GTS taki nie jest. Ghost jest (ten sam drop).
Sharimsejn
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Wiem ale znalazłem kilka zagranicznych opinii ludzi z lekką pronacją stopy i mega sobie chwalą właśnie ze względu na ten problem więc dam im szansę, a wkładki które mam będę wykorzystywał do obuwia codziennego.
Sharimsejn
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Odświeżę jeszcze nieco temat. Czy ktoś posiada Brooks Adrenaline albo zbliżone buty i może napisać jak to wygląda gdyby używać ich tylko do chodzenia? Jak wspomniałem, kupiłem Adrenaline GTS 23 do biegania ale myślałem o czymś ze wsparciem łuku i dla osób z problemami rozcięgna również do samego chodzenia. Część stron pisze o Adrenaline w kontekście biegania, a inne również chodzenia ale wolałbym być nieco pewniejszy jeśli mam wydać kolejne 500+.
Na tej stronce RunRepeat, którą mi wyżej polecono widnieją one w polecajkach jako "Najlepsze buty Brooks do chodzenia ze wsparciem łuku" ale jednak chciałbym dodatkowej opinii jeśli ktoś je ma.
ODPOWIEDZ