buty na dłuższe starty 21-50km
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 0:45
- Życiówka w maratonie: 3:40
Witam,
pierwszy post tutaj.
Szukam butów na dystans maraton +. Ogólnie buty traktowane byłyby jako startowe, na ten rok mam kilka startów zaplanowanych 10półmaratonów, 2 maratony i jakis bieg powyzej 50km, ale w kalendarzu jest też kilka 5 i 10
Waga ok 95-100kg,
sezon 2024 biegałem w Hoka Clifton 9 - pierwsze 120-130km na buty nie mogłem powiedzieć złego słowa poprostu niosły ale na ostatnim półmaratonie rozwaliły mi całą kostkę i dziś po przebiegnięciu 10km czuje że zaczynają obcierać i pojawia się dyskomfort. Clifton wybrałem bo dość długo biegałem i nadal biegam w HOKA Rincon 3 ale już prawie łysa podeszwa.
Zastanawiam się na Asics Novablast, Nimbus lub Cumulus lub Adidas
budżet powiedzmy ograniczony do 800zł ale również rozmiar buta tutaj robi cenę bo mam 48-48,5
półmaraton 1:40 ale tym roku celuje poniżej 1:35
maraton 3:40 ale chciałbym zejść poniżej 3:30
pierwszy post tutaj.
Szukam butów na dystans maraton +. Ogólnie buty traktowane byłyby jako startowe, na ten rok mam kilka startów zaplanowanych 10półmaratonów, 2 maratony i jakis bieg powyzej 50km, ale w kalendarzu jest też kilka 5 i 10
Waga ok 95-100kg,
sezon 2024 biegałem w Hoka Clifton 9 - pierwsze 120-130km na buty nie mogłem powiedzieć złego słowa poprostu niosły ale na ostatnim półmaratonie rozwaliły mi całą kostkę i dziś po przebiegnięciu 10km czuje że zaczynają obcierać i pojawia się dyskomfort. Clifton wybrałem bo dość długo biegałem i nadal biegam w HOKA Rincon 3 ale już prawie łysa podeszwa.
Zastanawiam się na Asics Novablast, Nimbus lub Cumulus lub Adidas
budżet powiedzmy ograniczony do 800zł ale również rozmiar buta tutaj robi cenę bo mam 48-48,5
półmaraton 1:40 ale tym roku celuje poniżej 1:35
maraton 3:40 ale chciałbym zejść poniżej 3:30
- weuek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 42
- Życiówka w maratonie: 3:55
- Kontakt:
I to wszystko, czy 5 czy 50, pobiegniesz w tych samych butach? I z rozwaloną kostką?
Czy ty czasem zaraz nie zarekomendujesz jakiegoś linka?
Czy ty czasem zaraz nie zarekomendujesz jakiegoś linka?
Lubisz bieganie czy trenowanie cyferek?
- weuek
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Z kategorii zgniataczy palców to może lepiej Bondi? Grubsza i twardsza podeszwa, to powinna sobie lepiej poradzić z cięższym biegaczem.
Clifton, ze swoją oldskulową pianką, żyje bardzo krótko-u mnie tylko 600 km, a ważę 65. No i te nowe wersje są obleśnie miękkie (szkoda energii). Ale kolory robią furorę, i ludzie na to lecą.
Clifton, ze swoją oldskulową pianką, żyje bardzo krótko-u mnie tylko 600 km, a ważę 65. No i te nowe wersje są obleśnie miękkie (szkoda energii). Ale kolory robią furorę, i ludzie na to lecą.
- weuek
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Zazdraszczam!
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 0:45
- Życiówka w maratonie: 3:40
no własnie ten but jest jakoś dziwnie wyprofilowany, no własnie a jak rozmiar wzgledem cliftonów, bo w cliftonach mam ogrom miejsca i musiałem brać poł numeru mniejsze
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Jak już się powoli zbliżasz do 90m półmaratonu to patrzyłbym w kierunku czegoś z pazurem (nie tylko wygodnym), może jakieś Boston 13 (premiera niedługo, 12 była dobrze przyjęta, znacznie lepiej niż gen 10 i 11)? Albo Endorphin Speed 4, a może nawet Pro (im dalej z numerkami tym bardziej Pro traci agresję, to nie są już nieprzyjazne buty)?
Adizero EVO SL zbierają też dobre opinie choć nie są to buty 'z kopem' (z EVO Pro 1 dzielą tylko wygląd). Zaletą Adidasa jest to że Lightstrike Pro wytrzymuje sporo kilometrów zanim 'się ugniecie', no i często mają continentala który dobrze trzyma na mokrym (Boston 11 miały genialną przyczepność).
W nimbusy/cumulusy bym nie szedł, na maraton super ale jak będziesz cisnął 5K poniżej 20 minut to na bank będą lekko zamulały.
Adizero EVO SL zbierają też dobre opinie choć nie są to buty 'z kopem' (z EVO Pro 1 dzielą tylko wygląd). Zaletą Adidasa jest to że Lightstrike Pro wytrzymuje sporo kilometrów zanim 'się ugniecie', no i często mają continentala który dobrze trzyma na mokrym (Boston 11 miały genialną przyczepność).
W nimbusy/cumulusy bym nie szedł, na maraton super ale jak będziesz cisnął 5K poniżej 20 minut to na bank będą lekko zamulały.
-
- Dyskutant
Cliftony 47 1/3, novablasty 4 46.5, novablasty 5 mam 47. Ale wydaje mi się, że wielkościowo NB 5 są podobne do 4, tylko 4 miałem trochę przy mały rozmiar. W tych nowych asicsach jest wiecej miejsca w palcach.
19:16//43:18//1:32:32//3:24:44