Przesiadka na Asics Fuji Speed 2 - wykrzywianie stopy
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: 00:42:33
- Życiówka w maratonie: brak
Cześć!
Niedawno po roku biegania w Inov-8 Trailfly G 270 V2 (które są moim ukochanym butem jednak już drugą para rozpada się przy 400km) zakupiłem Asicsy Fuji Speed 2. Podczas pierwszego treningu w terenie, zauważyłem że kilkukrotnie stopa kompletnie mi się wykrzywia / krzywo staje na zasadzie układa się 90 stopni do podłoża.
Co może być spowodowane takim stanem rzeczy? W poprzednich butach mogłem lecieć "na oślep" w tych musze się pilnować. Czy buty te różnią się tak bardzo charakterystyką i czy powinienem raczej zostać przy jednym typie, jeśli tak to jakim i na co zwrócić uwagę żeby kolejne buty nie powodowały takiej przypadłości.
Serdeczne dzięki!
Niedawno po roku biegania w Inov-8 Trailfly G 270 V2 (które są moim ukochanym butem jednak już drugą para rozpada się przy 400km) zakupiłem Asicsy Fuji Speed 2. Podczas pierwszego treningu w terenie, zauważyłem że kilkukrotnie stopa kompletnie mi się wykrzywia / krzywo staje na zasadzie układa się 90 stopni do podłoża.
Co może być spowodowane takim stanem rzeczy? W poprzednich butach mogłem lecieć "na oślep" w tych musze się pilnować. Czy buty te różnią się tak bardzo charakterystyką i czy powinienem raczej zostać przy jednym typie, jeśli tak to jakim i na co zwrócić uwagę żeby kolejne buty nie powodowały takiej przypadłości.
Serdeczne dzięki!
- weuek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 42
- Życiówka w maratonie: 3:55
- Kontakt:
90 stopni to kąt prosty, więc jest idealnie. 
Grubsza podeszwa, no i z obcasem-może dlatego?

Grubsza podeszwa, no i z obcasem-może dlatego?
Ostatnio zmieniony 21 lis 2023, 11:16 przez weuek, łącznie zmieniany 1 raz.
- weuek
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
"Kompletnie się wykrzywia" w połączeniu z kątem "90 stopni do podłoża" to jednak jest oksymoron. Zastanów się i opisz to jeszcze raz.
-
- Wyga
Stopa wygina mi sie na zewnatrz - fachowo nazywa sie to bodajze inwersja? Nie jest to moze 90 stopni ale staw skokowy mi puszcza i stopa leci na bok.
Stary but ma podeszwe 22mm, nowy ma 24mm przod i 19mm tyl wiec jest to jedynie 5mm dropu. Czy zrobiloby to roznice?
- weuek
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
To z przodu ma obcas czy z tyłu?
Nikt nie zgadnie. Jeśli przyzwyczaiłeś stope do braku obcasa biegając zawsze w tych samych butach, to tak może reagować na (złą) zmianę. Ja tam czasem (niewielki) obcas jednak zakładam, chyba najdłużej biegałem niecały miesiąc bez.
Nikt nie zgadnie. Jeśli przyzwyczaiłeś stope do braku obcasa biegając zawsze w tych samych butach, to tak może reagować na (złą) zmianę. Ja tam czasem (niewielki) obcas jednak zakładam, chyba najdłużej biegałem niecały miesiąc bez.
-
- Wyga
Wyglada na to ze z przodu jest wyzej. Generalnie przesiadajac sie z 0 dropow szukalem butow z dropem max 6mm zeby nie bylo przepasci, nie spodziewalem sie jednak ze spowoduje to az tak dziwne zachowanie stopy. Biegam od niecalego roku - nie mialem pojecia ze az tak mozna przyzwyczaic stope do 0 dropa.
- keiw
- Zaprawiony W Bojach
He he, no co ty, te buty nie mają ujemnego drop. Opis jest zapewne źle przetłumaczony.
Edit:
Widzę, że one mają płytkę karbonową, może dlatego masz uczucie braku stabilności?
Edit:
Widzę, że one mają płytkę karbonową, może dlatego masz uczucie braku stabilności?
Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze
Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze
Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
-
- Wyga
Nie mam pojecia - nigdy nie mialem butow z karbonem. Generalnie to nawet nie jest uczucie braku stabilnosci - co jakis czas stopa kompletnie mi poprostu ucieka / krzywo staje i wykrecam kostke. Podczas 14km biegu zle stanalem bodajze 10 razy i mialem z tylu glowy ze zaraz stanie sie to ponownie. W starych inov8 krzywo nie stanalem chyba nigdy.
- weuek
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Też mam takie buty, w których ryzyko skręcenia kostki jest bardzo wysokie. nazywają się Brooks Caldera 4: 33/29. A te Fujispeed 2 to widzę, że 35/30 (oczywiście, _nie_ są wyższe z przodu).
To jednak są istotnie wyższe niż poprzednie, do tego obcas powoduje inne ustawienie stawu skokowego (denatura), no i po przyzwyczajeniu się do poprzednich ciało ci mówi "zonk!".
To jednak są istotnie wyższe niż poprzednie, do tego obcas powoduje inne ustawienie stawu skokowego (denatura), no i po przyzwyczajeniu się do poprzednich ciało ci mówi "zonk!".
-
- Wyga
Dzieki za solidne info.
Z tego co widze na stronie Asicsa:
Heel height 24 mm
Forefoot height 19 mm
czyli jednak troche mniej niz 35/30, chyba ze czegos nie rozumiem (oczywiscie wczesniej pomylilem przod z tylem).
Bede probowal sie do tego przyzwyczaic, ale marzenia o szybszym bucie na codzien chyba odloze na pozniej na rzecz wiekszego komfortu.
Z tego co widze na stronie Asicsa:
Heel height 24 mm
Forefoot height 19 mm
czyli jednak troche mniej niz 35/30, chyba ze czegos nie rozumiem (oczywiscie wczesniej pomylilem przod z tylem).
Bede probowal sie do tego przyzwyczaic, ale marzenia o szybszym bucie na codzien chyba odloze na pozniej na rzecz wiekszego komfortu.
- weuek
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Nie wiem jak to Asics podaje, ale ich dane są bardzo... niewiarygodne. Miałem od nich np. Glidereide i Glideride 2 i nijak te ich dane nie pasowały do stanu faktycznego. A dane od recenzentów owszem.
Znalazłem-tu jest wyjaśnione:
https://www.asics.com/gb/en-gb/frontrun ... n-the-name
Jednak 36/31 dla wersji męskiej.
-
- Wyga
Dziekuje z info.weuek pisze: ↑21 lis 2023, 16:41 Nie wiem jak to Asics podaje, ale ich dane są bardzo... niewiarygodne. Miałem od nich np. Glidereide i Glideride 2 i nijak te ich dane nie pasowały do stanu faktycznego. A dane od recenzentów owszem.
Czyli jednak "total stack" od stopy do nawierzchni jest 13mm wiekszy niz w moich poprzednich butach. To dużo.