Cześć wszystkim,
planuję zakup nowych butów do biegania. W przeszłości miałem już modele różnych firm, od Kalenji, przez Asics, Adidas. Aktualnie używam Adidas Suernova+, w których biega mi się dobrze, ale ponieważ powoli zaczynają się "kończyć" i zbliża się Black Friday, postawnowiłem zainwestować w coś nowego.
Moją uwagę przyciągnęły dwa modele: Adidas Adizero Boston 12, ponieważ dotychczas miałem same dobre doświadczenie z butami mark Adidas, czego nie mogę powiedzieć np. o Asics-ach, albo dość popularna wśród biegaczy w mojej okolicy Hoka Mach 5. Co do tej marki, to nigdy nie miałem na nogach butów tej firmy, więc byłby to trochę strzał w ciemno...
Kolejną opcją jest jakiś inny but w podobnym zakresie cenowym, powiedzmy w okolicach 100 euro (do ˜500zł).
Jestem amatorem, nie biegam jakoś dużo (ok 60km tygodniowo) waga 75kg.
Co byście mi polecili w tym zakresie? Macie jakieś pozytywne/negatywne doświadczenia ze wspomnianymi modelami?
Adidas Adizero Boston 12 vs. Hoka Mach 5
- weuek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 43
- Życiówka w maratonie: 3:55
Endorphin Speed (dowolny numerek). O tonę lżejsze niż te supernovy, a to nie jedyna ich zaleta. 
Marka nie jest istotna, jeno specyfikacja/budowa buta. 60 tygodniowo to już zdecydowanie prosi się o jakąś rotację.

Marka nie jest istotna, jeno specyfikacja/budowa buta. 60 tygodniowo to już zdecydowanie prosi się o jakąś rotację.
Nie umiem biegać, ale bardzo lubię. W szkole nigdy nie ukończyłem biegu na 1km, a w 2022. roku przebiegłem 3333 km.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 37:59
- Życiówka w maratonie: 2:59:13
Tak jak weuek napisał saucony speed. Zrobisz w nich wszystkie treningi i jeszcze zawody oblecisz. Super buty
viewtopic.php?f=28&t=58398 Komentarze
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 45:46
- Życiówka w maratonie: brak
Ja do tych sauconów, które są super polecę jeszcze asics novoblast 3. Lekkie i przyjemne buty do wybiegań
mój blog - viewtopic.php?f=27&t=57879
komentarze - viewtopic.php?f=28&t=57878
PB
5k - 21:11 - 28.10.2023
10k - 43:42 - 11.11.2023
komentarze - viewtopic.php?f=28&t=57878
PB
5k - 21:11 - 28.10.2023
10k - 43:42 - 11.11.2023
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
@weuek @Siedlak1975 @elektrod
Dzięki śliczne za odpowiedzi
Udało mi się dorwać saucony endorphin speed 3 w dobrej cenie :D
Po pierwszych kilku treningach muszę powiedzieć że jestem mega zaskoczony. Co prawda są to pierwsze buty powyżej 60 euro które mam na nogach, więc raczej to że czuję realną różnicę chyba jest normalne :D
Co do interwałów i progu to sama przyjemność rzeczywiście, co do wybiegań to trochę mi szkoda ich używać, bo aż się proszą o szybsze tempo
bo ale mam jeszcze w miarę świeże adidasy supernova+, które to wolnego człapania będą jak znalazł :D
Jeszcze raz dzięki za radę :D
Dzięki śliczne za odpowiedzi

Udało mi się dorwać saucony endorphin speed 3 w dobrej cenie :D
Po pierwszych kilku treningach muszę powiedzieć że jestem mega zaskoczony. Co prawda są to pierwsze buty powyżej 60 euro które mam na nogach, więc raczej to że czuję realną różnicę chyba jest normalne :D
Co do interwałów i progu to sama przyjemność rzeczywiście, co do wybiegań to trochę mi szkoda ich używać, bo aż się proszą o szybsze tempo

Jeszcze raz dzięki za radę :D
-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: brak
Ja używałem Endorphin Speed 2 na przestrzeni 100kg -> 94kg i było bez problemów, głównie do szybszych jednostek (sub 5:00min/km) w tym treningów pod maraton (20km+).
Natomiast jeżeli szukałbym butów do wszystkiego (bez jakiejś rotacji) to przy tej wadze brałbym Triumph 20/21 (zakładając że robisz to 100km albo więcej miesięcznie - w innym wypadku Speedy dadzą radę).
O Bostonach 12 też słyszałem same superlatywy, ponoć krok w dobrym kierunku względem poprzedników.
Natomiast jeżeli szukałbym butów do wszystkiego (bez jakiejś rotacji) to przy tej wadze brałbym Triumph 20/21 (zakładając że robisz to 100km albo więcej miesięcznie - w innym wypadku Speedy dadzą radę).
O Bostonach 12 też słyszałem same superlatywy, ponoć krok w dobrym kierunku względem poprzedników.