Pierwsze buty
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Jestem po 40tce i chcę zacząć biegać. Potrzebuję butów z dobrą amortyzacją ale nie chcę wydać więcej niż 250zł. Zastanawiam się między dwoma modelami NB...FuelCell Propel v3 lub Fresh Foam 880v12....które będą lepsze??
- przemekEm
- Zaprawiony W Bojach
Jeżeli bierzesz pod uwagę tylko te 2 modele, to na rozpoczęcie biegania pewnie te z pianką FreshFoam. FuelCell to pianka dynamiczna, bardziej nadaje się do szybszego biegania, pewnie na krócej wystarczy , tzn. szybciej straci amortyzację. Przypuszczam też, że cholewka w tych Propelach będzie bardziej elastyczna i wymagać będzie lepszej techniki. Mam Rebele, to podobny but do Propeli, bardzo fajny, ale początkującemu bym go nie polecił.
Jak masz możliwość przymiarki, to sprawdź co lepiej ci leży, ale na początek przygody z bieganiem miękka i elastyczna cholewka może nie być dobrym wyborem. Zależy też sporo od wagi, im więcej ważysz, tym bardziej warto iść w mocniejszą amortyzację i buty bardziej określane jako treningowe.
Jak masz możliwość przymiarki, to sprawdź co lepiej ci leży, ale na początek przygody z bieganiem miękka i elastyczna cholewka może nie być dobrym wyborem. Zależy też sporo od wagi, im więcej ważysz, tym bardziej warto iść w mocniejszą amortyzację i buty bardziej określane jako treningowe.
- Sikor
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 40:35
- Życiówka w maratonie: 3:13:29
- Kontakt:
To wez jakiekolwiek inne w budzecie, ale wygodne. Od pierwszych butow nie ma co wiecej oczekiwac.
- weuek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 42
- Życiówka w maratonie: 3:55
- Kontakt:
I żeby za małe nie były. Większość ludzi nosi za małe buty, sobie też kupowałem za małe tak do czterdziestki.
Spróbuj sam porównać dane dotyczące grubości podeszwy przód/tył. Niestety, w przypadku tak masowego producenta jak NB czasem nie da się ich wyszukać. Mam od nich takie buty o nazwie Pesu-nie ma szans znaleźć specyfikacji, a w recenzjach nie występują.
Spróbuj sam porównać dane dotyczące grubości podeszwy przód/tył. Niestety, w przypadku tak masowego producenta jak NB czasem nie da się ich wyszukać. Mam od nich takie buty o nazwie Pesu-nie ma szans znaleźć specyfikacji, a w recenzjach nie występują.
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: 10-15km chodu/dzien
- Kontakt:
Jesli nigdy nie biegales to dobierz buty odpowiednio wzgledem luzu w stawie skokowym (ktory determinuje zakres pronacji), im luzniejsza kostka tym bardziej wspierajacy a mniej amortyzujacy but.
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: 10-15km chodu/dzien
- Kontakt:
Wyjdzie w praniu. Zdawaj nam relacje, co i jak, ew. co nie tak.