Lekki z dużą amortyzacją

Awatar użytkownika
jacekww
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:27
Życiówka w maratonie: 3:53:44

Nieprzeczytany post

Sikor pisze:Doloz do Escalante :taktak:
Te buty kocham coraz bardziej.
A jak nie to "legendarne" Kinvary zostają, lekkie bez plastików i wystarczająco miękkie, zresztą bez przesady z tym przy tej wadze.
PKO
Siedlak1975
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:59
Życiówka w maratonie: 2:59:13

Nieprzeczytany post

jacekww pisze:
Siedlak1975 pisze:Ktoś ma te buty? Nadadzą się do szurania?
BROOKS LAUNCH 7
Nie nadają, zupełnie nie ten typ buta którego szukasz.
Czemu nie? Zerknąłem na pawelbiega.pl i jeśli chłop pisze prawdę to but dobrze amortyzowany ale nie przesadnie, w moim rozmiarze bedzie okolo 270g. Jak trzeba bedzie podczas BS zrobic przebiezki to tez podobno bez problemu. Bez plastików, cena znośna.
Hmmm, może akurat. Są w sklepiebiegacza w Katowicach. Podjadę przymierzyć
Awatar użytkownika
jacekww
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Siedlak1975 pisze:
jacekww pisze:
Siedlak1975 pisze:Ktoś ma te buty? Nadadzą się do szurania?
BROOKS LAUNCH 7
Nie nadają, zupełnie nie ten typ buta którego szukasz.
Czemu nie? Zerknąłem na pawelbiega.pl i jeśli chłop pisze prawdę to but dobrze amortyzowany ale nie przesadnie, w moim rozmiarze bedzie okolo 270g. Jak trzeba bedzie podczas BS zrobic przebiezki to tez podobno bez problemu. Bez plastików, cena znośna.
Hmmm, może akurat. Są w sklepiebiegacza w Katowicach. Podjadę przymierzyć
Nie, bo:
Siedlak1975 pisze:Zanosi się, że będę miał dużo treningów na wolnych tempach około 5:20 z dużym kilometrażem.
Robię to w starych już dość sfatygowanych mizuno rider. Myślę o czymś nowym. Ten sam poziom amortyzacji ale żeby były jak najlżejsze i bez stabilizacji czyli plastikowych płytek i innych dupereli. Jest coś do 300zł? Wygodne, lekkie z amortyzacją. Stopa neutralna, waga 63kg
Możecie coś polecić?
- to but bardziej na 4:20 aniżeli 5:20 z mojej praktyki,
- Mizuno Rider to amortyzacja z poziomu Asics Cumulus oder Nike Pegasus ( w teorii, bowiem te ichniejsze płytki chyba jednak nadają więcej twardości i sprężystości podeszwie), Brooks Launch z kolei teoretycznie odpowiadają Adidas Boston czy NB Zante, a w rzeczywistości są twardsze od nich.
- wagowo też nie wiem czy zmieścisz się do tych 270g.

But dość sztywny i masywny, trochę szerszy w śródstopiu od Bostonów, wygodny zapiętek ale też gruby bo mocno wyściółkowany, całość cholewki mocno oplata stopę i nie ma miejsca na jej latanie.
Generalnie taki szczypior jak Ty może we wszystkim latać, co tylko dobrze na nodze leży, więc przede wszystkim przymierzyć, bo recenzje czy opinie innych bardzo często nie mają pokrycia we własnych odczuciach.

Kojarzę, że @bezuszny biega obecnie w tych Brooksach.
Awatar użytkownika
b@rto
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Bez przesady - swego czasu miałem Brooks Racer St5 jako buty do wszystkiego. Np. Bostony też się nadadzą do długich rozbiegań, tylko trochę szkoda butów bo drogie i mniej wytrzymałe.
Awatar użytkownika
jacekww
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

b@rto pisze:Bez przesady - swego czasu miałem Brooks Racer St5 jako buty do wszystkiego. Np. Bostony też się nadadzą do długich rozbiegań, tylko trochę szkoda butów bo drogie i mniej wytrzymałe.
Pewnie że Bostony nadadzą się do wszystkiego, zwłaszcza przy tak niskiej wadze. Ale Tomek odnosi się do swoich Mizuniaków i szuka czegoś podobnego, a w mojej opinii przytoczone Brooksy są wręcz twardsze nawet od Bostonów które też posiada. Nie piszę więc w ujęciu ogólnym, że się nie nadadzą ale w odniesieniu do scharakteryzowanej potrzeby posiadania czegoś z większą amortyzacją, więc w tym przypadku jednak nie.

Tak jak ty Michał w przytoczonym bucie biegałeś wszystko. Tak ja podobnie w Reebok floatride run fast, czyli półka startówek o wadze 215g w rozmiarze 45, latem biegałem longi pod maraton bez jakiegokolwiek poczucia niewystarczającej amortyzacji.

Tomek chce wziąć do sklepu Bostony i przyrównać komfort do innych marek. I tak chyba będzie najtrafniej zadecydować.
Siedlak1975
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

W Bostonach mogę biegać wszystko ale szkoda mi ich do szurania po 5:20 i wolniej. No i na takich tempach trochę wiecej amortyzacji by się przydało. Przy tych tempach bolą mnie czwórki. Dziwne. Może to przez buty?
Awatar użytkownika
b@rto
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38

Nieprzeczytany post

Launche chyba są odczuwalnie twardsze od Bostonów. Pegasusy są miękkie - mierzyłeś Ty je? Ja akurat mówię o 36, ale jest dobre promo na 37 teraz - może spróbuj chociaż, najwyżej odeślesz. Lepszego treningowca ciężko znaleźć.
Pegi 36 mam w normalnym rozmiarze a Bostony musiałem zamawiać większe, bo były za wąskie. Masz pogląd jak u mnie wygląda sytuacja z szerokością buta.
Awatar użytkownika
jacekww
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie wiem czy temat jeszcze aktualny, Tomek bowiem odnalazł skarb na strychu. :oczko:
Siedlak1975
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

jacekww pisze:Nie wiem czy temat jeszcze aktualny, Tomek bowiem odnalazł skarb na strychu. :oczko:
Prawie nówki z ... Lidla :hej:
Wczoraj w nich zrobiłem 11km BS i nawet ok. :bum:
W piątek za tydzień na black friday jadę do sklepu. Przymierzę wszystko co się da. Jeszcze raz pegasusy spróbuje.
Facet ze sklepu biegacza, który polecił mi te brooksy pisał że są bardziej amortyzowane od bostonów.
Widzę, że w Katosach mają SL20. Podobno troche bardziej amortyzowane od Bostonów ale czy to jest but na BS nawet przy mojej wadze?
No i 400zł kosztują
Awatar użytkownika
Logadin
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

SL20 to but do wszystkiego. Ja czekam aż będzie w cenie 200zł gdzieś i biorę :) Obecnie lata po 289zł na Zalando Longue.
Siedlak1975
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Logadin pisze:SL20 to but do wszystkiego. Ja czekam aż będzie w cenie 200zł gdzieś i biorę :) Obecnie lata po 289zł na Zalando Longue.
solardrive są w tej samej cenie. Nie będą lepsze do szurania?
Shadow1
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 54'30"

Nieprzeczytany post

Cześć.

Trochę odkopię temat. Czy saucony ride 14 to dobry but treningowy na rozbiegania 10-20km? Biegam dotychczas w pegasusach i adidasach solarboost. Lepiej mi się biega w pegasusach. Teraz jest dobra cena na ride 14, stąd pytanie. Jeżeli takie sobie, to poczekam na pegasusy.
Waga 72-77kg (przeważnie ok. 75), wzrost 180cm.

Acha - i jak z rozmiarówką nike vs. saucony? Pegasusy mam 42.5.

Edit. Zamówiłem, rozmiar jak w pegasusach - 42.5. Za tą kasę szkoda mi było nie wziąć, najwyżej zwrócę jak rozmiar nie będzie pasował.
blog: viewtopic.php?f=27&t=55155
komentarze: viewtopic.php?f=28&t=55156
5km: 22.01 (09.2019)
10km: 46.07 (11.2019)
15km: 1.14.09 (01.2020)
HM: 1.51.41 (08.2018)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ